Orhanlı köyünde JES şirketi tarafından yapılacak “halkın katılım toplantısı” ertelendi. Orhanlı bir kez daha topraklarında santral istemediklerini vurguladı.
Orhanlı Köyü’nde, Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) destekli olarak yapılması planlama aşamasında olan Jeotermal Enerji Santrali (JES) için halkın katılım göstereceği toplantı, köy sakinlerinin pandemi ortamında yapılmaması yönündeki istekleri üzerine ertelendi. Erteleme için sevinen köy halkı aynı zamanda da projenin iptalini istiyor.
Seferihisar’da özel bir şirket tarafından Orhanlı Köyü ile Menderes ilçesine 6 kilometre mesafedeki Yeniköy mahalleleri bölgesinde 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES + RES) Tesisleri projesinin yapılacağı planlandı. Proje kapsamında yılda 280 GWh elektrik üretecek santral için sondaj çalışması yapılacak. Santral ile ilgili olarak firma yetkilileri ve köylüler arasında 21 Nisan Çarşamba günü mahallenin kahvehanesinde yapılacağı açıklanan “halkın katılım toplantısı”na halk, pandemi yasaklarının ihlal edileceği gerekçesiyle karşı çıktı. Toplantının iptal edilmesi adına başvuru yapan köy halkı için olumlu haber gecikmedi. İzmir Valiliği, toplantıyı erteledi. Son karara olumlu tepki gösteren köy halkı, yapılması planlanan JES, GES ve RES projelerinin de iptal edilmesi gerektiğini savunmaya devam ediyor.
MÜCADELEYE ARA VERMEYECEĞİZ
Orhanlı Köyü’nde yaşayan bir zeytinyağı üreticisi Ahmet Asil Dugan (31), toplantının ertelenmesi kararını sevinçle karşıladıklarını belirtti. Dugan, “Vakaların gittikçe arttığı bir ortamda bu toplantının yapılmasına itiraz ettik. Bunun yanı sıra toplantının yapılacağı saatte 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın da sokağa çıkma yasakları olacaktı. Bu kadar vaka varken bu toplantının yapılmasına karşı çıktık. Yetkili makamlara dilekçeler yazmıştık. Ardından da toplantının ertelendiği haberini aldık. Sağlıklı bir karar alındığını düşünüyoruz” dedi. Aynı zamanda da santraller karşısında mücadelelerini devam ettireceklerini söyleyen Dugan, “Orhanlı, 4 mevsim tarım yapılan bir köy. Üretimin tehlikeye gireceğini ve yaşam haklarımızın elimizden alınacağını düşünüyoruz. Bölgedeki 41 zeytin ağacını kökledikten sonra sondaj çalışmaları yapılmaya başlandı. Oysaki zeytin ağacı, kanunlarla koruma altında. Biz gıdamızı, havamızı ve suyumuzu korumak istiyoruz. Santraller yapıldığı taktirde yalnızca bir AVM’nin 1.5 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ancak bu köyde üretim devam ediyor. Sadece yurt içi değil, yurt dışına da ürünler gönderiyoruz. Biz mücadelemize devam edeceğiz” dedi.