Çevre ve Şehircilik Bakanlığı salgını da genelgeyi de önemsemiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Orhanlı Köyü’nde salgına ve son İçişleri Bakanlığı genelgesi ile getirilen salgın yasaklarına rağmen, yeni bir jeotermal enerji santrali (JES) için halkın katılımı toplantısı (HKT) yapma kararı aldı. 

Orhanlı Köyü sakinlerinin avukatlarından Cem Altıparmak, Çalışma ve Şehircilik Bakanlığı’nın halkın katılım toplantısının 21 Nisan’da yapılması konusunda ısrarcı olduğunu, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini deldiklerini ve halkın sağlığını tehlikeye attıklarını söylüyor. 

Orhanlı Köyü’nde bulunan Orhanlı Vadisi, çeşitli alanlarda jeotermal kaynak arama sondajları ve jeotermal enerji santrali kurulması gibi tehditler ile karşı karşıya. 

Dava devam ederken başka bir JES daha

Orhanlı Köyü’nde halihazırda bir JES kaynak arama projesinin iptali için açılan davanın keşfi ise sürüyor. Bu dava devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) bu sefer de bir başka JES projesi için ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

TIKLAYIN – Özer Akdemir Kızılcaköy’deki JES Direnişini Anlatıyor

Bakanlığın web sitesinden 7 Nisan 2021 günü yaptığı duyuruda şöyle denildi:

“İzmir İli Seferihisar ve Menderes İlçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri Mevkii’nde Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri” projesi ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 21/04//2021 tarihinde, Orhanlı Caddesi No:274/2 (Köylü Kafeterya) Orhanlı/Seferihisar/İZMİR adresinde Saat:14:00’da Halkın Katılımı Toplantısı yapılacaktır” deniliyor.  

Genelgeye göre mümkün değil

Ancak sorun şu ki, genelgenin 5. maddesinde 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar faaliyetlerine geçici olarak ara verilecek yani kapanacak olan yerler arasında kahvehane, kıraathane, kafe, derneklokali, çay bahçesi gibi yerler de sayılıyor. Bu yerlerin iç ve dış mekanlarında bir araya gelmek, bu genelgeye göre mümkün değil. 

TIKLAYIN – Aydınlıların JES Mücadelesinin Belgeseli: Jeotermal “Yetti Gari”

Konuyla ilgili bianet’e konuşan İzmir Seferihisar Orhanlı Köyü sakinlerinin avukatlarından Cem Altıparmak, bu gelişme üzerine, ÇŞB İzmir İl Müdürlüğü’nü telefonla aradığını ve 21 Nisan günü HKT’nin yapılacağı söylenen yerin bir kafeterya olduğunu ve genelge uyarınca 17 Mayıs’a kadar kapatıldığını, bu sebeple toplantının iptal edilerek, 17 Mayıs sonrasına yeni gün verilmesini talep ettiğini belirtti.

“ÇŞB’nin talimatı var”

Altıparmak, Bakanlıktan gelen yanıtı ise şöyle aktardı: 

“Aldığımız cevap inanılmazdı; toplantının daha önce kararlaştırıldığı tarihte ve belirtilen kafeteryada yapılacağını, bu konuda ÇŞB’nin talimatı olduğunu söylediler. Genelgeye tamamen aykırı olan bu talimatı kimin verdiğini sorduk ve talimatı bizlerle paylaşmalarını istedik. Aldığımız cevap yine olumsuz oldu. Bizle talimatı paylaşamayacaklarını söylediler. 

“Görüşmemizde, ÇŞB’nin bu ısrarının hukuki bir dayanağı olmadığını, genelge ile kapatılan bir kafeteryayı 21 Nisan günü açmaya zorlayamayacaklarını, eğer o gün sizin zorunuzla bu işletme sahibi işyerini genelgeye aykırı bir şekilde açmak zorunda kalır ise ciddi cezalarla karşı karşıya kalacağını, o gün orada gelmek zorunda kalacak yüzlerce köylünün hayatını tehlikeye attıklarını ve bunların sorumlusunun da genelgeye aykırı olarak talimat veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu, bu hukuka aykırı talimatı veren, uygulayan ve uygulanmasına ses çıkarmayan ne kadar kamu görevlisi var ise her biri hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacağımızı belirterek, görüşmeyi sonlandırdık.”

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Orhanlı Köyü sakinleri ve avukatları olarak, hep birlikte 21 Nisan 2021 günü saat 14.00’te Köylü Kafeterya’nın önünde olacaklarını söyleyen Altıparmak, şöyle devam etti:

“60 bini aşan günlük vaka ve 300’e yaklaşan can kayıplarına rağmen, bu hukuk dışı toplantıyı yapmaktaki ısrarları sebebiyle bizleri orada olmaya zorlayanlar, hayatlarımızı umarsızca riske atanlar hakkında tutanaklarımızı tutacak ve suç duyurusunda bulunacağız.

“Doğamız ve hayatlarımız, hukuka ve yaşama saygıları olmayanların insafına bırakılmayacak kadar değerli ve bizler bunu onlara öğreteceğiz.”

Dava devam ediyor

İzmir Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan ve sondaj çalışmaları devam eden jeotermal santral projesi, İzmir’in Ege ormanlarının ortasında yer alıyor.

Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrenen köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, zeytin ağaçlarına ve yaşam alanlarına geri dönüşsüz olarak zarar verecek olan bu proje için 2020 Eylül ayında verilen (ÇED) kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için açtıkları dava ise sürüyor. 

(SO)

Sakine Orman

Atölye BİA Proje Asistanı. Ayrıca bianet’e ve çeşitli haber sitelerine de içerik üretiyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2018 mezunu. Atölye BİA 16-25 Temmuz 2018 “Gazeteciler İçin Haber Atölyesi” katılımcısı. 

16.04.2021, İzmir

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Gönderen: Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği
Adres: Orhanlı Mahallesi Orhanlı Caddesi No:178/C Seferihisar-İzmir

Konu: Seferihisar Orhanlı Mahallesi’nde yapılması planlanan halkın katılımı toplantısının pandemi sebebiyle iptal edilmesi talebi hk.

Merkezi Orhanlı Mahallesi’nde bulunan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Seferihisar’a bağlı Orhanlı Mahallesi’nde bölgenin kültürü ve doğası üzerine çalışmalar gerçekleştiren yerel bir dernektir.

Derneğimizin merkezinin bulunduğu alanın da içerisinde olduğu, İzmir’in Seferihisar ve Menderes İlçeleri, Orhanlı, Kuyucak ve Yeniköy Mahalleleri’ni kapsayan alanda Jeotermal Enerji Santrali, Güneş Enerji Santrali ve Rüzgar Enerji Santrali kurulmak istenmektedir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden 7 Nisan 2021 günü Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılacağı duyurusu yapılmıştır. Bu duyuruda ” İzmir İli Seferihisar ve Menderes İlçeleri, Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri Mevkii’nde Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri” projesi ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 21/04//2021 tarihinde, Orhanlı Caddesi No:274/2 (Köylü Kafeterya) Orhanlı/Seferihisar/İZMİR adresinde Saat:14:00’da Halkın Katılımı Toplantısı yapılacaktır” bilgisi verilmiştir.
Türkiye’de COVİD-19 salgını sürecinde artan vakaları engellemek için de 14/04/2021 tarihinde T.C.İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine “Kısmi Kapanma Genelgesi” gönderilmiştir. Genelgenin 5. maddesinde 17/05/2021 Pazartesi gününe kadar faaliyetlerine geçici olarak ara verilecek olan yerler arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi sayılmaktadır. İlgili maddeye göre bahsi geçen bu yerlerin ne iç ne de dış mekanlarında bir araya gelmek mümkün olmayacaktır. Söz konusu genelgenin maddeleri uyarınca 21/04/2021 tarihinde Orhanlı Mahallesi’nde bulunan Köylü Kafeterya’da Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılmaması gerekmektedir.
Toplantıya katılmak isteyen köy halkından 65 yaş üzeri olanlar 14.00’da başlayan sokağa çıkma yasağı nedeniyle toplantıya katılamayacaktır. Türkiye’deki mevcut durumda artan COVID-19 vaka sayıları da dikkate alınmalıdır. Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak Seferihisar Orhanlı Mahallesi’nde 21/04/2021 Çarşamba günü saat:14.00’da yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’nın 17/05/2021 tarihinden sonraki bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmesini talep ediyoruz.
Saygılarımızla

Hasan Tahsin Akçil

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.