Beyler barajı 2016 yılından itibaren koruma altında

Seferihisar’da dönemin Belediye Başkanı Tunç Soyer’in üretici için Başka Bir Tarım Mümkün diyerek başlattığı projelerden biri olan; 2016 yılında Beyler Barajı yepyeni bir sisteme geçirerek, 6,5 milyon liraya mal olan projeyle 5 kilometrelik isale hattının yenilenip, tam otomatik yıkamalı filtrasyon makinası ve tüm üreticilerin bahçelerine akıllı sayaçlar takılarak kaçak su kullanımının önüne geçilmişti.

Seferihisar sulamasında yeni modern bir geleceğin başlayacağını söyleyen dönemin Seferihisar Belediye Başkanı şimdi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çiftçilere hayırlı olmasını dilemiş uzun yıllar hizmet verecek temiz çamursuz bir sulama sistemini tanıtarak,” bütün dünya, giderek azalan yağışlar ve global ısınma denilen, kısaca “İklim Değişikliği” tehdidiyle karşı karşıya. Seferihisar’da yaşanan kuraklıklardan payını aldı ve sıkıntılı dönemler yaşandı. Denizin dipten Seferihisar merkeze kadar yürüdüğü, kuyuların tuzlandığı günleri biliyoruz. 4 yıl boyunca, bunların tekrar yaşanmaması için hazırlık çalışmaları yaptık. Öncelikle Beyler Baraj suyunu Seferihisar’a taşıyan isale hattının yenilenmesi gerektiğini düşündük. Çünkü 5 km hat boyunca çok büyük kaçaklar vardı. 30 yılı aşkın bir zaman önce döşenen sistem bugün için kullanılmayacak bir duruma gelmişti. Borulardaki çatlak ve kırıklar, bir yandan büyük kayıplara yol açarken, bir yandan da çamurla karışıp damlama hortumlarının tıkandığı bir boyuta ulaşmıştı. Sadece isale hattının yenilenmesinin yeterli olmayacağını, sorunun kalıcı bir şekilde çözümü, adil ve tasarruflu su kullanımının mümkün olabilmesi için, baraj çıkışına filtre konmasının, ardından da tüm bahçelere sayaç bağlanmasının gerektiğini tespit ettik. Bu üç adımının aynı anda atılması gerektiğini anladık. Hem isale hattının yenilenmesine hem filtrasyon sistemi kurulmasına hem de tüm bahçelere sayaç konulmasına karar verdik” demişti.

Barajda dev filtre

2016 yılında yapılan proje ile baraj çıkışına konulan tam otomatik yıkamalı filtrasyon makinası Seferihisarlı üreticilerinin damlama hortumlarının tıkanması, yosun, ot ve özellikle balık yavrusu gelmesi engellendi. Özel olarak tasarlanmış bu filtre istasyonunun filtrelerin birinci kademesi 2 mm ve 200 mikron filtreleme hassasiyetine sahip ikinci kademesi, kaba ve ince partiküller içeren yüksek kirlilik yüklerindeki sular için özel tasarlanmış fırçalı ve nozullu (çift etkili) temizleme sistemi ile donatılarak Seferihisarlı çiftçinin hizmetine sunuldu.

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek Ayıp

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.