Seferihisar’da üretilen ve birçok hastalığa şifa olan “ölümsüzlük meyvesi” toplanmaya başlandı.
Seferihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toplam 17 dekar alanda üretimi yapılan hünnap meyvesini tanıtmak ve üretimini yaygınlaştırmak için hasat şenliği düzenlendi.
Düzce mahallesinde düzenlenen hasat etkinliğinde İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel, Turgay Gülgönül, çiftçiler ve tarım müdürlüğü ekipleri katıldı.
Hünnap meyvesinin insan sağlığı ve ticari değeri konusunda üreticileri bilgilendiren İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel ” İlçemiz topraklarında amacımız çiftçimize gelir getirmek, Seferihisar’da denenmeyen yaygın olmayan ama piyasada hızlıca maddi gelir getirecek denemeler ve tarımsal projeler yapıyoruz. Tarım müdürlüğü ekiplerimiz her an çiftçimizin yanında destek olmak için hazır bekliyor, hünnab meyvesi şifalı olduğu gibi yaprağı da kozmetik sanayinde kullanılmak üzere satılıyor” dedi.
Düzceli üretici Turgay Gülgönül hünnap yetiştiriciliğine tesadüfen başladığını açıklarken ” ilk başlarda pazarlama sıkıntısı yaşayacağımı ürünümü nerede satacağımı çok düşündüm, ama şimdi bu düşüncelerin yersiz olduğunu anladım, İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli arkadaşlar ile her sorunu hallettik, şimdi ekonomik getirisi oldukça iyi, pazarlama sıkıntım yok. Ayrıca enginar hasadı ile mandalina hasadı arasında kalan boş dönem olduğu için çok iyi bir alternatif üründen kazanç sağlıyorum” dedi.
Hünnap, “ölümsüzlük meyvesi” olarak biliniyor
Anavatanı olan Çin’de 4 bin yıldan beri yetiştirilen ve “ölümsüzlük meyvesi” olarak anılan hünnabın 56 cins ve 900 türü bulunuyor.
Anadolu’nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da da yetiştirilen hünnap, yüksek C, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ile organik ve inorganik madde içeriği barındırıyor.