Teos’un parfüm şişeleri sergilenecek

Milattan önce 5 ve 6’ncı yüzyıllardan ve sanatçıların resimleriyle süslediği parfüm şişeleri, İzmir Arkeoloji Müzesi‘nde ilk kez sanatseverlerin karşısına çıkacak.

“Göremediklerinizi Göreceksiniz” projesi kapsamında, depolarda korunan değerli eserleri birer ay süreyle ziyaretçilerle buluşturan İzmir Arkeoloji Müzesi‘nin bu ayki konuğu, “Attika Kırmızı Figürlü Bodur Lekythoslar” olarak tanımlanan kaplar oldu.

Antik Yunan dünyasında “kırmızı figür” olarak bilinen yöntemle üretilen, yağ ve parfüm kapları olarak kullanılan eserlerin 2 bin 600 yıl önce Atina’daki Çömlekçiler Çarşısı’nda işlendiği belirlendi. Usta sanatçılar tarafından Atinalı kadın, kuğu ve mitolojik varlıklar gibi figürlerle bezeli kapların, İzmir Arkeoloji Müzesi’nce son yıllarda Menemen’deki Neonteikhos Antik Kenti ve Seferihisar Teos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda çıkarıldı.

Kadınlarla Birlikte Gömüldüler

Çiçeklerden elde edilen parfümler ve güzel kokulu yağları taşıyan eserlerin, milattan önce 5. ya da 6. yüzyılda İzmir ve çevresine getirildiği, üst tabakaya mensup kadınlarca kullanıldığı ve ölümlerinin ardından onlarla birlikte mezara gömüldüğü anlaşıldı.

Tarih boyunca uzak diyarlardan getirilen parfüm ve parfüm şişelerine olan ilgiyi gözler önüne seren eserler, bu ay sonuna kadar müzede ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

atina’daki çömlekçiler çarşısı ile ilgili görsel sonucu

atina’daki çömlekçiler çarşısı ile ilgili görsel sonucu
atina’daki çömlekçiler çarşısı ile ilgili görsel sonucu
atina’daki çömlekçiler çarşısı ile ilgili görsel sonucu
pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.