1..Cittaslow’un Türkiye Başkenti:
Cittaslow 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslar arası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca ‘Citta(Şehir)’ ve İngilizce ‘Slow(Yavaş)’ kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, ‘Sakin Şehir’ anlamında kullanılmaktadır.
Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir. Ülkemizde ise 2016 yılı itibariyle 11 tane ‘Sakin Şehir’ bulunmaktadır. Tabii ki ülkemizde bu ünvanı ilk alan Seferihisar’dır. Bir nevi Seferihisar Türkiyenin Sakin Şehir başkentidir diyebiliriz. Bu da Seferihisar’a gelmek için başlıca sebeptir sanırım.
Büyüme çılgınlığı içinde çılgınca ve hunharca çarpıklaşan ülkemizde darısı diğer yavaş ve küçük kalmaya karar vermiş şehirlerimizin başına.
2.. Sığacık Kaleiçi Mahallesi:
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Ege Denizi’ndeki konumu Kaptan-ı Derya Piri Reis tarafından fark edilince Teos harabelerinden getirilen taşlarla yaptırılan Sığacık Kalesi günümüze kadar gelebilmiştir. Kale içinde zaman içinde bir mahalle bile oluşmuştur. Bu mahalle Sığacık Kaleiçi olarak bilinmektedir.
Son yıllarda kale içindeki evler Seferihisar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla restore edilmiştir. Kale içinde Pazar günleri yerel üretici pazarı kuruluyor. Bu Pazar sade bir köylü pazarı gibi değil de sanki bir festival havasında geçiyor.
Pazara adımınızı atar atmaz tepsi tepsi börekler, baklavalar, tencereler dolusu sarmalar karşılar sizi. Hepsi de köylülerin o güzel ellerinden çıkmıştır. Yiyecekten içeceğe, takılardan çantalara, zeytin yağından bala ne ararsan var bu pazarda… Sırf börek için gelen var Seferihisar’a. Bilmem anlatabildim mi?
3.. Teos Antik Kenti:
Sığacık Köyü’nün 1 kilometre güneyinde deniz kenarında bulunan Teos Antik Kenti M.Ö. 1000 yıllarında kurulmuştur ve bir İon kolonisidir. Kurucusu Dionysos’un oğlu Athames olarak bilinir. Teos önce Pers yönetiminde kalmış, sonra Lidyalıların eline geçmiştir. Daha sonra yine Perslerin eline geçmiştir. İonlarla birlikte Teos bağımsızlığını kazanmıştır. 12 İon şehrinden biridir. Hatta Efes’ten sonra ikinci büyük şehridir. Donanması çok güçlüdür. Bilindiği gibi sanatta, felsefede ve tabii ki ticarette çok ileri gitmiştir.
Teos’ta Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları bulunmaktadır. En önemli eser, Antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağıdır. Diğer kalıntılar ise agora, tiyatro, odeon, kent surları ve limandır. Sırf Teos Antik Kenti görmek için bile gelinebilir Seferihisar’a.
4.. Akarca:
Bolca yazlık barındıran belde Seferihisar’a 4 kilometre uzaklıktadır. Adını Akarca Koyu’ndan alır.Denizi buz gibi ama tertemizdir.Yaz kış ikamet edilen beldede kışın tam bir sessizlik, huzur hakimdir. Yazın ise nüfus bir hayli artar. Türkiyenin dört bir yanından yazlıkçılar ve dünyanın dört bir yanından turistler gelir. Enfes pilajları, sörf okulu, dinlenme tesisleri, kafeteryaları ve beach clublarıyla binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar.
Yaz aylarında hafta içi genelde sakindir fakat hafta sonları Seferihisar’a ve İzmir’e yakın olması sebebiyle çok kalabalık ama gürültüsüzdür. Yılın en az 7 ayı denize girilebilir. Her türlü spor etkinliğine denk gelebilirsiniz. Her yerde sörf yapan Jet ski ile gezen birileri muhakkak karşınıza çıkar.Gelip görülesi bir yerdir.
Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında her yıl Pilaj Futbolu turnuvası ve konserler düzenlenmektedir. Futbolu seviyorsanız size de Seferihisar’a gelme sebebi.
5.. Ürkmez:
Kış aylarında nüfusu 5 bin civarındayken yaz aylarında 100 binleri bulmaktadır. Ilıman bir iklime sahip olan beldede en az 8 ay denize girilebilir. Doğal yapısı ve bitki örtüsü ile doğa yürüyüşçüleri için ideal bir yerdir. Ürkmez sahilinde her türlü deniz sporunu yapabilirsiniz.
Yeşilin her türlü tonunu görmeniz mümkün. Baharda rengarenk çiçekler açar. Mandalina çiçeğinin kokusu ve güzelliği hepsini bastırır.Ürkmezin Satsuma türü mandalinası çok meşhurdur. Mandalina dışında portakal, limon ve zeytin en önemli geçim kaynağıdır.
Gümüldür-Ürkmez arasındaki Lebedos Antik Kenti de görülmeye değerdir. O da Teos Antik Kenti gibi 12 İon Şehrinden biridir.
Ürkmez’in sahilleri, kumu, güneşi muhteşemdir. Akşamları ailecek sahil boyu yürüyüş yapabilirsiniz. En önemlisini sona sakladım. Ürkmez Gece Pazarı incik boncuk seven hanımlar için bulunmaz bir fırsattır. Akşamları adım atılacak yer bulunmaz. Bizden söylemesi.
Seferihisar’a gelmek için aslında hiç sebebe gerek yok, ama biz yine de size birkaç küçük tüyo verelim dedik. Yolunuz düşerse bekleriz.
Taşkın LAYIK
18.04.2016
Paylaşım için teşekkürler
TEOS TANRILARIN HOROSKOPU Kitabının ABD ve Avrupa baskıları yapıldıktan sonra
buraya gelecek yabancıları nerede ağırlayacaksınız bir düşünün.
Yabancıların kitap okuma alışkanlığının keşke yüzde onu Türklerde olsaydı !
seferihisar mı sakin allah aşkına çarpıklığın bu kadarı olamaz heryer imara açılıyor çarşı içi berbat ötesi binalarda mimari denen bir şey yok ha belki 2011 d sakindik ama öyle gitmiyoruz