Seferihisar Demokrasi Platformu Yürütme Yönergesini açıkladı

Seferihisar ilçesinde sivil toplum kuruluşları ve dernekler tarafından kurulan Demokrasi Platformu yürütme kurulu seçildi.

Yeni seçilen kurul yürütme yönergesini açıkladı,

Deniz Tolga İnci YKKED Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Seferihisar Temsilcisi

Gülbahar Kaplan – Alevi Kültür Derneği
Ali Yeniçulha – Eğitim Sen
Ali Haydar Çelik – Tüm emekli sen
Umur Kemal Ozanoğullar – Doğa Fanat Felsefe Derneği

KAPSAM:

Seferihisar Demokrasi Platformu, evrensel insan hakları ve temel özgürlüklerin bütünlüğü çerçevesinde, din, dil, ırk, milliyet, cinsiyet ayrımını gözetmeyen bir bakışla, üretilen farklı fikirlerin bir zenginlik olduğu düşüncesinden hareketle, Seferihisar’da bulunan demokratik kitle örgütleri, kadın haklarıyla ilgili çalışma yapan kurumlar, spor kulüpleri, hemşehri dernekleri, kentsel dönüşüme yönelik kooperatifler, sendika şubeleri ve sendika temsilcilikleri, yerel basın temsilcileri, çevre ve hayvan hakları kurumu temsilcileri, doğa, sanat ve felsefe dernek ve kuruluş temsilcileri, kent konseyi, meslek örgütleri, yerel yönetimi temsil eden bir meclis üyesinin ve ilçede örgütü bulunan siyasal partilerin katılımı ve yürütme kurulunun onayı ile bireysel insanlardan oluşur. Hiç kimseyi faşizm karşısında dışarda bırakmayacak bir pencereden bakarak, bu koyu karanlığın en geniş birlikteliği kurarak aşılabileceğine olan inancımızı güçlendirerek ilerlemeye, birbirimizden öğrenerek, deneyimlerimizi aktarıp güvensizlikleri ortadan kaldıran diyalog ve işbirliği sürecini örgütleyeceğiz.

AMAÇ:

Özelde Seferihisar İlçesinde, genelde İzmir İlinde,  Türkiye’de ve dünyada yaşanan insan haklarına, birey haklarına, örgütlenme önündeki engellemelere  ve hak taleplerine , engelli haklarına, hayvan haklarına yönelik yaşanan, yaşanması muhtemel sorunlara yönelik görüş oluşturma, kamuoyu oluşturma ve düşünce ve tartışma ortamı yaratarak farkındalık yaratma  amacıyla eylem ve etkinlik kararı almak, kararlaştırılan konularda basın açıklaması yapmak,

Yaşanılan kentin imarına, çevresine, sosyal yaşamına, çağdaş ve yaşanabilir konut hakkına yönelik çalışma yapmak, bireyin ve toplumun uğradığı haksızlıkları dile getirip hukuksal destek dahil hak almaya yönelik tüm çalışmaları yürütmek

Yaşadığımız kentin yerel yönetimi ile koordineli çalışmalarla söz sahibi olmak, yurttaşlık bilincini oluşturmak, barışın, demokrasinin, özgürlük ikliminin geliştirilmesine, insanların hayatlarına dokunarak geleceğine dair söz ve siyaset üreterek sorunlarının çözümüne katkı koymak,

Toplum hafızamızın oluşmasında ve aydınlık yarınlarımızın kurulmasında katkı sunacak olan demokrasi, özgürlük, laiklik, barış ve insan haklarına yönelik önemli gün ve haftaları anarak demokratik, şeffaf ve hesap verilebilir bir geleceği inşa etmeye katkı sunan eylem ve etkinlikleri kolektif bir emekle örmeyi amaçlar.

Türkiye tarihinde barış, demokrasi, özgürlük eşitlik mücadelesinde bedeller ödeyerek başka bir yaşam mümkün diyerek yaşamını yitirenlerin, mücadele deneyim ve birikimleri olan bu tarihi mirası gelecek kuşağa iyi anlatabilmek,  bu değerlerin kök salması için anma etkinliği gerçekleştirmek.  Kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddete karşı tavır almak. Çocuk hakları ile ilgili çalışmalar yürütmek. Her türlü erkten uzak, toplumsal cinsiyet kalıplarının dışında beden, emek, cinsiyet sömürüsüne karşı farkındalık oluşturulmasını sağlamak.                      

İŞLEYİŞ:

Madde 1- Seferihisar Demokrasi Platformu, insan hakları evrensel bildirgesi temelinde, barışın, demokrasinin, meşru temelde örgütlenme özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünü dikkate alan, iktidar ve hiyerarşiyi ve eril yapıyı reddeden, ortaklaşma ve eşgüdümlü çalışmayı esas alarak Seferihisar’da merkezi, şubesi ve temsilciliği olan kapsam bölümünde belirtilen, örgüt temsilciliklerden ve bireylerden oluşur.

Madde: 2- Her örgüt platforma bir temsilci ile katılır. Birden fazla örgüt aynı kişi ile temsil edilmez. Platformun örgüt başkanlarından oluşması esas olmakla birlikte, zorunlu durumlarda yönetim kurulu üyesi ya da ilçe temsilcisi ile katılabilir.

Madde: 3- Platforma katılım örgütlerin isteği çerçevesinde olur. Platforma katılmak isteyen örgüt yürütme kurulunda değerlendirilir. Katılımın uygun görülmesi durumunda örgüt platforma dâhil edilir. Halen platform üyeliğini sürdüren örgütler için bu durum geçerli değildir.

Madde: 4– Yürütme Kurulu beş örgütten oluşur. Süresi 6(altı) aydır. Yürütme Kurulu üyeleri kendi arasında bir dönem bir kadın ,bir erkek  sözcü seçer. Her altı ayda bir yürütme kurulu yenilenir. Ancak yürütme kuruluna devamı platform tarafından uygun görülen örgüt bir dönem daha yürütme kurulu görevi yapar. Örgütler iki dönemden fazla üst üste sözcü  seçilemez. Eylem ve etkinlik kararları platform tarafından oy birliği içinde alınmasına özen gösterilir. Bunun dışındaki konularda çoğunlukla karar verir. Siyasi partiler yürütme kurulu içinde yer alabilir, ancak dönem sözcülüğüne seçilemezler. Olağanüstü gelişmeler söz konusu olduğunda karar mekanizması telefon ya da başka bilişim yöntemleri ile de çalıştırılır

Madde: 5- Her örgüt platform tarafından alınan kararlara uymalıdır, alınan eylem ve etkinlik kararlarına katılmak istemeyen örgütler bu durumu gerekçesi ile birlikte yazılı bildirirler. Bu bildirim durumunda ortak kararlaştırılan eylem ve etkinliklerin bütünlüğünü bozabilecek herhangi bir çalışma yapılamaz.  Platform içinde bulunan her örgüt kendi örgütü ile ilgili eylem, etkinlik ve basın açıklaması yapma hakkına sahiptir.

Madde: 6- Platform çalışması sürecinde hiçbir platform üyesi örgüt, bir başka örgütü, kötüleyici, ötekileştirici, küçük düşürücü tavır ve davranış içine giremez. Barış içinde adaletli, eşit, özgür bir yaşam sürmek için  bütün farklılıklarımızla hayallerimiz, umutlarımız zorbalara karşı direnme geleneğimizle bir an bile vazgeçemediğimiz mücadelemizi birleştirerek kolektif gücün ortaya çıkarılması amaçlanmalıdır.

Madde: 7- Platform içinde ki her örgütün farklı siyasi, sosyal, kültürel düşünceye ve etnik ve inanç kimliğine sahip olması bir zenginlik olarak görülmelidir. Bu nedenlerle hiçbir  ayrımcılık, nefret dili ve ötekileştirici söz ve pratikler kabul edilemez. Platformun ruhu her türlü iktidar erkinin, milliyetçi, cinsiyetçi ve tekçi düşünceyi reddeden esaslara dayanmalıdır. Baskıcı iktidarlara alternatif özgürlükçü katılımcı toplumun filizlenmesi esas alınmalıdır.

Madde: 8- Platform toplantıları Yürütme Kurulunun çağrısı ile yapılır. İhtiyaç duyulduğunda Yürütme Kurulu mesaj ve telefon yoluyla toplantıya çağırır. Çağrı platformun ihtiyaçlarından kaynaklı olduğu gibi, katılımcı örgütlerin ihtiyacı üzerinden de olabilir. Katılımcı örgütler toplantı taleplerini Yürütme Kuruluna iletir. Mazeretsiz üç toplantıya katılmayan örgütler platform yürütmesi tarafından uyarılır.

Madde: 9- Yapılma kararı alınan eylem ve etkinliğe her örgüt kitle tabanı ile katılım göstermesi esastır.Her örgüt kendi bayrak ve flaması ile temsil edilebilir, Takvimi belli olan İzmir merkezli eylem ve etkinlikler öncesi (1 Mayıs, 8 Mart, 10 Ekim, 2 Temmuz gibi) Seferihisar’da basın açıklaması yapıldıktan sonra merkezi etkinliğe katılım gösterilir.

Madde: 10- Platform bütçesi örgütlerin katılımı ile gerçekleşir.

Madde: 11- Bu yönerge Seferihisar Demokrasi Platformu tarafından yürütülür.

Yasal dayanak: Dernekler Kanununun 25. Maddesi ve Dernekler Yönetmeliğinin  94. Maddesi.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.