Orkinos’ta bilirkişi heyetinden son nokta

 Seferihisar’ın Sığacık Körfezi’ne uzun süredir kurulmaya çalışılan orkinos çiftliğinde flaş bir gelişme yaşandı. Çevreci avukat Şehrazat Mercan’ın bilirkişi raporu sonrası “Şirketin Sığacık Koyu defteri kapanmıştır” dedi.

Seferihisar’ın ünlü Sığacık Körfezi’nde uzun süredir kurulma çalışmaları devam eden orkinos çiftliğine karşı yürütülen hukuk mücadelesinde önemli bir gelişme yaşandı. İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali davasında bilirkişiden talep ettiği rapor dosyaya girdi.

 Seferihisar-Sığacık-Urla Körfezi Mevkii’nde bulunan 9 numaralı sahada Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi tarafından kurulma çalışmaları süren orkinos çiftliği ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Prof. Dr. Ergün Laflı, Prof. Dr. Asım Yıldırım Korkut, Prof. Dr. Şule Coşkun Cevher, Yaşar Doç. Dr. Gökçe Özdemir Umutlu ve Dr. Mehmet Remzi Seyfioğlu’nun imzaları yer aldı.

Cittaslow adına zarar verir

Orkinos çiftliği kurulması için ÇED olumlu kararı veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Altınköy Koyunu Koruma Derneği, S.S Altınköy Çiftlikevleri Sitesi işletme Kooperatifi, YADEM (Yağcılar Demircili Köyleri Doğaseverler, Çevre ve Ormanları Ekolojik T arımı Geliştirme Derneği ve bazı ünlü isimlerin müdahilliyle açtığı davada bilirkişi önemli tespitler yaptı. Bilirkişinin dikkat çeken tespitlerinden birisi de; izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde alınan ve kentin markalaşmasına katkı koyan Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanının büyük zarar görebileceği konusu oldu.

Orkinos çiftliğine karşı yürütülen hukuk mücadelesinde önemli bir aşamanın kat edildiğini belirten Av. Şehrazat Mercan, ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi davaya müdahil olmuştu. Biz burada bir çevre felaketinin yaşanabileceğini zaten söylemiştik. Uzmanlar hem dava açanları hem de bölgeyi çok iyi bilenleri doğruladı. Artık bu tespitler kayıtlara geçmiştir. Artık burada işlem yapılamaz. Deniz üzerinde koordinat değiştirerek faaliyet göstermek isteyen, orkinos çiftliği için Seferihisar Sığacık Koyu defteri – ‘ kapanmıştır; yetişkin bir orkinos 300-400 kilo ağırlığına ulaştığı ve bunun deniz yüzeyinde kesilip parçalanmasından dolayı ciddi kirlilik söz konusu olacaktı. Tüm bunlar engellendi” diye konuştu.

Mevcut durumu ve orkinos çiftliğinin etkilerini Turizm İşletmeciliği, Zooloji Bilimi, Çevre Mühendisliği ve Su Ürünleri Mühendisliği açılarından inceleyen bilirkişi heyeti şu tespitleri yaptı: ÇED raporuna dayanak olan örnekler, bakanlıkça yetkilendirilmiş numune alma yetkilileri tarafından alınmamıştır. Örnekler yasa ve yönetmeliklerde yer alan koşullar dışında alınmış, çiftliğin ortasından ve dört kenarının 20’şer metre açığından koşulunu sağlamamıştır. Örnekleme noktaları olarak verilen koordinatlar bilimsel raporda yer alan koordinatla örtüşmemektedir. Bilimsel rapora esas ölçüm sonucu olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Sığacık Körfezi içinde kurulmuş olan orkinos çiftliği Akdeniz Foku’nun yaşam alanı içerisindedir. Türün aktif yaşam alanını sınırlamaktadır. Cittaslow Üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde yer alan su temizliği ve biyoçeşitlilik azalması kriteri balık çiftlikleri ve orkinos çiftliği ile tehlikeye girecektir. Cittaslow Birliği’ne üye olarak yavaş şehir ünvanına sahip olan Seferihisar’ın markalaşması altında turizmi geliştirmek, talebi yaratmak, destinasyon imajını geliştirmek, turizm gelirlerini arttırmak, yatırımları çekmek, istihdam yaratmak amaçlanmaktadır. Başarısı bilimsel verilerle kanıtlanmış bu turizm pazarlama stratejisini sekteye uğratacak, çevreyi tehlikeye atacak her türlü risklerden uzak durulmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Risk Yönetim Yönergesi’nde de ifade edildiği gibi bir olay meydana geldikten sonra olayın olumsuzluklarını giderici önlemler alan yönetim şekli yerine olay meydana gelmeden olayın oluşmasını engelleyici önlemler alan yönetim şekli benimsenmelidir.

HALİME ERDOĞAN

Yenigün gazetesi

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.