Mandalinanın Tableti Üretildi

Mandalina Efervesan Tableti Üretildi- Türkiye’de Bir İlk

Mandalina Kabuklarından Mandalina Efervesan Tabletleri Üretildi,
Fonksiyonel Gıda Takviyesi ve Katma Değerli Tüketim Ürün Oldu..

Celal Bayar Universitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve
Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Ltd.Şti. Müdürü
Doç.Dr.Özlem TOKUŞOĞLU, mandalina kabuklarından antioksidan Flavon maddeleri ve
Vitamin C düzeyi yüksek fonksiyonel gıda takviyesi ‘’Mandalina Tabletleri’’ ürettiklerini
açıkladı. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark prototip projesi çalışmaları
kapsamında öğrencileri Uğurcan Şahin ve Banu Aşkın ile yürüttüğü çalışmada başarılı
sonuçlar alan Tokuşoğlu, Türkiye’de ilk olan sağlık ürününü oluşturduklarını ve patent
tescil işlemi ile koruma altına alındığını belirtti.

Mandalina kabuklarında kurutma prosesi sonrası ve efervesan tablet üretimi sonrası
yapılan spesifik analizlerle biyoaktif fenolik madde, flavonoid, vitamin C, karotenoid, beta
karoten ve antosiyanin düzeylerinin belirlendiğini belirten Tokuşoğlu, majör madde
naringenin ve hesperidin antioksidanlarını saptadıklarını ifade etti.

Seferihisar Belediye’sine Teşekkür Etti

Doç.Dr.Tokuşoğlu, çalışmalarında İzmir Seferihisar Belediyesi ‘nin ürün desteği ve kurutma tesisi destekleriyle mandalina kabuklarının asgari nem düzeyine değin kurutularak toz haline (povder haline) getirildiğini ve ilaç kalıplama işlemleri ve prosedürleri ile de nutrasötik fonksiyonel gıda takviyesi tablet formuna dönüştürüldüğünün müjdesini verdi ve destekleri için Seferihisar Belediye Başkanı Tunç SOYER’e teşekkür etti. Meyve ürünlerinin kurutularak gıda tableti ve efervesan tablet halinde tüketimi uluslararası arenada önemli bir trend olduğunu ifade eden Tokuşoğlu, mandalina tabletlerinin doğal ingrediyen olarak mandalina kabuğu tozu içerdiğini ve katkı maddesi ve koruyucu kimyasal içermediğini belirtti.

Mandalina kabuklarının, ürün işleme sonucu oluşan atık kütle olduğunu ifade eden Doç.Dr.Özlem Tokuşoğlu, doğal antioksidanların ucuz ve güvenilir kaynağı olan fenolik bileşenlerin elde edilmesi için önemli bir potansiyel kaynak olarak teşhis ettikleri mandalina kabuklarını bu yüzden kullandıklarını belirtti. Mandalinada yenilen etli sulu kısmının haricinde meyve ağırlığının %30-40 oranında bulunan kabuklarının, önemli düzeyde esansiyel yağ, polisakkarit, şeker ve insan sağlığı açısından antioksidan özelliklere sahip önemli fitokimyasalları- fenolik maddeler ve karotenoidleri içerdiğini ifade etti. Naringenin, hesperidin ve flavon bileşiklerinin belirlendiği kabuk bölümünün çok sağlıklı kimyasal yapısından dolayı gıda takviyesi oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Mandalina Kabukları Antioksidan Flavonlar ve Vitamin C’nin Önemli Kaynağı

Rutaceae familyasının Aurantoideae alt-familyasına ait bir meyve grubu olan turunçgillerin önemli üyesi olan mandalina (Citrus reticulata)’nın Ülkemiz üretiminin TÜİK 2015 rakamlarına göre 1.156.365 ton olduğu belirlendiğini belirten Tokuşoğlu, önemli düzey hasadın İzmir’in güzide ilçesi Seferihisar’dan yapıldığını ifade etti ve katma değerli ürün oluşturmanın ilçeye ve bölgeye katkılarını belirtti. Mandalina kabuklarında kurutma prosesi sonrası ve efervesan tablet üretimi sonrası yapılan spesifik analizlerle biyoaktif fenolik madde, flavonoid, vitamin C, karotenoid, beta karoten ve antosiyanin düzeylerinin belirlendiğini belirten Tokuşoğlu, majör madde naringenin ve hesperidin antioksidanlarını saptadıklarını ve besin etiketi ve detaylı analizinin de Gıda Tarım Hayvancılık
Bakanlığı onaylı laboratuvarda gerçekleştirilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Mandalina meyvesinin yetiştirilme şartlarının, hasat zamanının, varyete düzeyindeki farklılıkların biyoaktif maddelerin konsantrasyonuna etkili olacağını belirten Doç.Dr.Özlem Tokuşoğlu, seçimli tek bir bölgeden majör bir çeşitle efervesan tableti yapımı ile homojen bir kalitenin oluşturulduğunu da ifade etti.

Mandalina Kabuklarından Sabun da Üretildi ve Bakteri Önleyici Etkili

Tokuşoğlu, öandalina kabuklarının yapısındaki antioksidan fenolik maddelerin antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle temizleyici etkili olduğunu belirledik ve zeytinyağlı mandalina sabunu üretimi yaptık dedi.

DEPARK Teknoparkın İlk Sağlık Ürünü Oldu, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetimine Teşekkür Etti

Şimdiye değin önemli bir ekonomik değeri olmayan mandalina kabuklarının gerek gıda endüstrisinde efervesan tablet olarak gerekse sabun endüstrisinde kullanılabileceğini ifade eden Doç.Dr.Özlem TOKUŞOĞLU, önemli oranda katma değeri yüksek fitokimyasal bileşiklerin üretimi için zengin bir kaynak olarak da toz (povder) üretimi yapılabileceğini ve ambalajlanabileceğini belirtti. Mandalina kabuğu tozunun ayrıca süt teknolojisinde, puding vb sektöründe ve işlenmiş et teknolojisinde gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceğini belirten Tokuşoğlu, bu yönüyle de yararlanım sağlayacağız ve mandalina kabukları bu bağlamda, doğal fenolik antioksidanların ucuz ve güvenli olarak elde edilebileceği önemli bir potansiyel kaynaktır dedi. Doç.Dr.Özlem TOKUŞOĞLU, yöneticisi olduğu Dokuz Eylül teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark firması olarak, destekleri için mevcut
Rektör ve DEPARK Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr Erdal ÇELİK’e teşekkür etti.

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.