Kale Surlarına AB’den 750 BİN TL Hibe

Sığacık Kalesi surları AB’den gelen 120 bin Euro hibeyle onarılacak.

Seferihisar Belediyesi, SHELTER projesi ile AB’nin en önemli iklim değişikliği önleme programlarından biri olan Horizon 2020 desteğine hak kazandı. Proje dahilinde tahsis edilen AB fonu sayesinde Sığacık kale surlarının restorasyon projesi için ön çalışma yapılacak. Toplam hibe miktarı 6 milyon Euro’yu bulan SHELTER projesinde,  9 ülke ve 23 ortak iklim değişikliğine karşı kültürel mirasın korunması için yerel çözümler ve ortak uygulamalar gerçekleştirecek.

Avrupa çapında üniversiteler, yerel yönetimler, mühendislik firmaları ve çeşitli kurumların işbirliği yaparak başvurduğu ve zor bir eleme sürecinden geçen Horizon 2020 projeleri, iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı yerel mimari, kültürel miras ve tarihin korunması için önlemler içeriyor.

Size iyi bir haberim var diyerek konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “SHELTER projesi kapsamında uygulama alanı olarak Avrupa’da 4 Türkiye’de 1 bölge seçildi. Türkiye’deki tek uygulama alanı olan Sığacık‘ta, kale surları AB’den karşılanacak 120.000 Euro (yaklaşık 750 bin TL) fon sayesinde sensörler yardımıyla uzaktan izlenerek kayma olup olmadığı, yıpranma ve deprem riskine karşı hassaslık derecesi tespit edilecek. İklim değişikliği karşısında sıcaklık, nem ve yağış faktörlerinin Sığacık kale surları üzerindeki yıllara bağlı etkisi ölçülecek. Elde edilen bilimsel ve ayrıntılı veriler uzaktan izleme sistemiyle raporlanacak ve Sığacık restorasyon proje teklifinin hazırlanmasında kullanılacak. İklim değişikliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılacak ve geleneksel mimari unsurlarının doğal afetlerle mücadelede önemi vurgulanacak. Ayrıca proje süresince hava kirliliği ölçümü yapılarak, bu değerler sera gazı emisyon değerlerini azaltmaya yönelik uygulamaların geliştirilmesinde kullanılacak. Sığacık Kaleiçi’nin restorasyonundan sonra surları da onaracak olmamız çok önemli bir gelişme. 600 yıllık tarihi olan Kaleiçi’nin tarih kokan sokaklarını, evlerini, pansiyonlarını, aslına uygun olarak korumaya ve onarmaya devam edeceğiz” dedi.

SHELTER projesinin 48 ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Eng c-

The walls of Sigacik Castle will be repaired with a grant of 120 thousand Euro from the EU.

With the SHELTER project, the Municipality of Seferihisar won the right to support Horizon 2020, one of the EU’s most important climate change prevention programs. A preliminary study will be carried out for the restoration project of Sığacık fortress walls thanks to the EU fund allocated within the project. In the SHELTER project, which has a total grant of € 6 million, 9 countries and 23 partners will implement local solutions and joint practices to protect cultural heritage against climate change.

Horizon 2020 projects, which are applied by universities, local administrations, engineering firms and various institutions across Europe, and undergo a difficult elimination process, include measures for protection of local architecture, cultural heritage and history against climate change and natural disasters.

Tunç Soyer Mayor of Seferihisar made statements on the subject by saying that I have good news for you; “SHELTER project, was selected as one of four space applications in Europe in Turkey. In Sığacık single application areas in Turkey, castle walls from the EU 120,000 will be met euros (about 750 thousand) of funds due to the absence of sensors is slipping monitored remotely with the help and tear and will be determined degree of precision against earthquake risk. The effect of temperature, humidity and precipitation factors on the climate change will be measured in relation to the years on the Sığacık fortress walls. The scientific and detailed data obtained will be reported with the remote monitoring system and will be used in preparing the project of Sığacık restoration project.

Awareness-raising activities on climate change will be made and the importance of traditional architectural elements in combating natural disasters will be emphasized. In addition, air pollution measurements will be made during the project and these values will be used in the development of applications to reduce greenhouse gas emission values. After the restoration of Kaleiçi in Sığacık, the restoration of the walls is a very important development. We will continue to protect and repair the history-smelling streets of Kaleiçi, which has a 600-year-old history, in accordance with its original origin. 600

SHELTER project is planned to be completed within 48 months.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.