İzmir ve Ege Bölgesi genelinde hava kirliliği problemi yaşanmaya başlandı, özellikle havadaki partiküler madde değerleri kimi saatlerde sınır değerleri aşıyor.
Ege bölgesi ve İzmir İlinin çeşitli yerlerine yerleştirilen istasyonlarda yapılan ölçümlerde en iyi havanın Seferihisar’da olduğu tespit edildi. Diğer taraftan Manisa Soma’da hava kalitesi, sağlık açısından acil durum oluşturabilecek ve yüksek seviye anlamına gelen ‘kötü’, diğer Ege kentlerinde ise yaşlılar ve çocukları olumsuz etkileyebilecek seviye olan ‘hassas’ olarak ölçüldü.
Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Bilir, en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek ile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu belirtti. Bilir, “İzmir ve Ege yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Yalnızca rüzgardaki potansiyeli kullanarak Ege Bölgesinin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan 2. il Jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için büyük bir potansiyele sahibiz. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan potansiyele sahip İzmir’de, mutlaka çöpten enerji seçeneği de hayata geçmeli Temiz enerji kaynakları kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür” dedi.
Ege Bölgesi Aralık ayı başından itibaren yoğun hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ülke genelindeki istasyonlardan alınan değerleri anlık olarak yayınladığı ‘Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Verilerine göre, bölgenin havasının birçok istasyon raporuna göre ‘hassas’ olduğu görüldü.