İzmir’de Seferihisar’dan başlayıp Selçuk Şirince’ye kadar devam eden bölgede yüzlerce kızıl çam, çam kese böceklerinin istilası altında.
Böcekler, ağaçları bir daha yeşermemek üzere yok ediyor, özellikle kızılçam ağaçlan üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle ortaya çıkan çam kese böcekleri ülkemizdeki orman zararlıları arasında önemli yer işgal ediyor.
İzmir’de Seferihisar’dan başlayıp Selçuk Şirince’ye kadar devam eden kızılçam ormanları çam kese böceklerinin istilası altında. Yüzlerce çam ağacı ya tamamen sararıp kurudu ya da kurumaya yüz tuttu.
AĞAÇLARI YOK EDİYOR
Çam ağaçlarının özellikle taze ibrelerinin üzerine yerleşen ve orada kelebek olana kadar yaşamlarını sürdüren çam kese böcekleri ağaçlan bir daha yeşermemek üzere yok etmesiyle biliniyor. Bölgede yaşanan istila nedeniyle yüzlerce yetişkin kızıl çam ağacı yanmış gibi görünüyor. Uzmanlar tırtılların keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara yaptıklarını hatırlatarak, “İpekimsi bir kese içinde kızılçam ağaçlarının dallarının ucunda beslenen ve büyüyen turuncu çizgili siyah kurtçuklar, keselerinden dışarı çıkarak, dalların ucundan köküne kadar özsuyu emerek yeşil iğne yapraklarını tamamen yok etmektedir” diye konuşuyor. Genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen ve daha çok kızıl çama zarar veren çam kese böceği, birçok ormanda olduğu gibi, Seferihisar, Özdere, Ürkmez, Selçuk ve Şirince’nin etrafındaki kızıl çam ormanlarını da sarmış durumda. Araçlarıyla yolda seyreden vatandaşlar ağaçların üzerinde binlerce tırtıl keseleri ve ağaçların üzerindeki ibrelerin yok olduğunu ve kahverengiye dönüştüğünü belirterek müdahale edilmemesini endişeyle izliyor. Ürkütücü görüntüler karşısında şaşkına dönen vatandaşlar acilen önlem alınmaması durumunda bölgenin kısa süre içinde tamamen yanmış bir görünüme kavuşacağını söylüyorlar. Yine uzmanlar, yoğun ve arka arkaya birkaç yıl devam eden tahribatın ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırladığını belirtiyor.
İspinoz kuşları en büyük düşmanı
Çam kese böceklerinin en büyük düşmanları İbibikler, Tahtalı Güvercinleri, Adi İspinoz kuşları ve Bülbüller olarak biliniyor. Bu kuşlar yavrularını yağ ve protein açısından zengin olan çam kese böceği tırtıllarından karşılar. Ancak eski yıllarda yoğun olan bu kuşlar günümüzde artık çok azalmıştır. Burada önemli olan doğal dengenin bozulmamasıdır. Ormanlardaki kuşları gerek kimyasallar gerekse bilinçsiz avcılık yaparak yok etmezsek, doğa zaten kendini koruyacaktır. Çam kese böcekleri gibi zararlıları yiyen diğer türler azaldıkça, zararlı türlerin çoğalması kaçınılmaz olacaktır çünkü bu istilanın dönüşü yok ..
Urla Barbaros köyü arsındaki çam ağaöları da aynı şekilde.Çok üzüldük.Köylülere sorduğumuzda ilgililerin ilaçladıklarını eski haline döneceklerini söylediler.Geçtikçe takip edeceğiz.
Orman idaresi çalışanları ekipler oluşturacak,henüz kurtarılması mümkün olan ağaçlardakı keseleri keserek imha edecekler,bir tane bile kese bırakmadan bu işlemi her ormancı kendi bölgesinde yaparken sivil halktan da yardım alabilir veya en iyisi askerlerden yadım almaktır.Özel bir makas uzun bir değneyin ucuna bağlanır ve bir ip marifetiyle makas kullanılarak kesecikler kesilirler.
izmir il jandarmanın içinde ki orman da da çok fazla var, buca belediyesine ve il jandarmaya bizzat arayıp ulaştım hiç bir çalışma yapmadılar göz göre göre ormanlar mahvoluyor malesef
Gümüldür yolunun sağı ve solundaki tüm çam ormanları resimlerdekinden daha kötü.Sanki yeşil yok olmuş durumda…Hiç bir çalışmada yok…
Gumuldur – Menderes arasindaki ormanlar tamamen tirtil istilasi altinda. Ne yaziktir ki bu musibet Bakanligin gundeminde dahi yok. Bakanligin onceligi HES ruhsatlari !
akdeniz bölgeside aynı durumda……tarım köy ve orman bakanlığı ne iş yapar anlamadım……………..antalyadan mersine kadar yol boyunca geldim aynı sıkıntı bütün çam ağaçlarında var…üstelikte ALERJİK…. inanılmaz boyuta……………..