Çiftçi kayıt sisteminde büyük değişiklik, artık daha kolay

Çiftçiler için tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi olan ÇKS muhtar onayı, aza imzası ve belge temini ile çiftçilerin sisteme kayıt olması için günlerini ayırmasına sebep oluyordu.

Çiftçi Kayıt Sisteminde olmak artık daha kolay

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayınlanarak yönetmelik değişikliği yapılan Çiftçi Kayıt Sistemi işlemleri 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel, arazi bilgilerinde değişiklik olmayan ve sadece ürün güncellemesi yapacak olan çiftçilerin işini çok kolaylaştıracak olan bu yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıları anlatarak çiftçilerin her zaman yanında olduklarını belirtti. Hasan Basri Gürel “Daha önce ÇKS dosyası hazırlanırken muhtar onayı, aza imzası ve Çiftçi Belgesi temini gibi işlemler çiftçiler için uğraştırıcı bir süreçti, yeni uygulamayla tüm süreç hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanacak, artık muhtarı bulmak muhtar azalarından imza almak işleri ile uğraşmadan işlemler 5 dakika içinde tamamlanacak. ÇKS başvurusunu yaparken ödenen başvuru ücretleri, beyan edilmesi halinde verilecek tarımsal destekleme ödemesinden mahsup edilecek ve ayrıca e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinin resmi nitelikte ve ücretsiz olacak”.

             Çiftçi Kayıt Sistemi’ne e-Devlet’ten nasıl başvuru yapılır?

  • e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar.
  • Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına ‘ÇKS’ yazılır.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir.
  • Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için ‘Yeni Başvuru’ butonuna tıklanır.
  • Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan ‘Onaylıyorum’ kutusu işaretlenerek ‘Devam Et’ butonuna tıklanır.
  • Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir.
  • Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri ‘Ürün Bilgisi Değiştir’ butonu ile güncellenir.
  • Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır.
  • Tamamlanan başvuruları görüntülemek için ‘Başvuru Listesi’ butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki ‘Başvuru Durumu’ sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer.”

DETAYLAR…

İsteyen çiftçiler müracaatlarını il ve ilçe müdürlükleri üzerinden de yapabilecekler.

Ziraat odalarından her yıl alınan “Çiftçilik Belgesi” ise, ÇKS’ye ilk defa başvuran çiftçilerden istenecek, halen Ziraat Odasına kayıtlı ve daha önce ÇKS kaydı olan çiftçilerden istenmeyecek.

İl veya İlçe Müdürlüğünden başvurmak isteyen çiftçiler ÇKS dosyasını İl veya İlçe Müdürlüğüne gelerek, muhtarlıklara ve ziraat odasına gitmeden kendisi ürün güncellemelerini yapıp teslim edebilecek.

 SON BAŞVURU TARİHİ

 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup, 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. Başvuru yapan çiftçiler, olası ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.