Büyükşehir’in eli Seferihisar’ın üstünde

15 ayda 23 milyonun üzerinde yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yol bakım çalışmalarından içme suyu şebekesine tarımdan sosyal yardımlara kadar ilçelere önemli desteklerde bulunuyor.  Büyükşehir, 1 Nisan 2019 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki 15 aylık süreçte Seferihisar’da 6 kilometre uzunluğunda sıcak asfalt serimi, 13 kilometre asfalt yama çalışması, 12 kilometre sathi kaplama uygulaması, 14 kilometre de kilit parke taşı döşemesi yaptı. Dört adet yol ve kavşak noktasında düzenleme çalışmaları yapan Büyükşehir, Seferihisar Katı Atık Tesisi, Orhanlı Köyü Doğa Okulu Dernek Binası ve Orhanlı Köyü halı saha aydınlatmalarının bakım onarım işini tamamladı. Büyükşehir Fen İşleri Daire Başkanlığı 15 ayda Seferihisar’a 21 milyon 570 bin liralık kaynak ayırdı.

Derelerden 17 bin 413 ton malzeme çıkarıldı

İZSU Genel Müdürlüğü ise 2019-2020 döneminde Seferihisar ilçesinde yapılan yatırımlar için toplam 432 bin 410 lira kaynak ayırdı. Seferihisar Gödence’de bir sondaj kuyusu açan İZSU, 2019 yılında Seferihisar ilçesinde önemli temizlik ve bakım onarım çalışmaları yaptı. 2019 yılında Seferihisar ilçesinde bulunan 45 farklı derenin muhtelif kesimlerinde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında 46,4 kilometre dere yatağında faaliyet yürütülerek toplam 17 bin 413 ton malzeme çıkarıldı. Bakım onarım çalışmaları kapsamında 9 farklı dere yatağında toplam 264 metre taş tahkimatı yapılarak olası kıyı oyulmalarının önüne geçildi ve 7 farklı noktada toplam 112 metre betonarme kutu menfez döşenerek gerek sel, taşkın ve benzeri afetlere gerekse can ve mal kayıplarına karşı önlem alındı. Önümüzdeki dönemde Camikebir mahallesinden geçen Hayıtlıpınar deresi ve Yaren deresinin hidrolik akışının iyileştirilmesi ve afet risklerinin önlenmesi planlanıyor.

İçme suyu şebekesi yenilenecek

Büyükşehir, Seferihisar’da İçme Suyu İnşaat işinin ihale hazırlık sürecini de sürdürüyor. İçme suyu şebekesindeki kaçaklar nedeniyle su kayıplarının yaşandığı yerleşim yerlerinin eskiyen içme suyu şebekelerini yenilemek için Seferihisar Merkez, Sığacık ve Akarca bölgelerinde 254 kilometre uzunluğunda yeni şebete iletim hattı imalatı yapılması planlanıyor.

Bir milyona liraya yakın tarımsal destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019-2020 döneminde Seferihisar’a önemli tarımsal desteklerde bulunarak ilçeye bir milyona liraya yakın destek sağlamış oldu. İlçede meyvecilik faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla 676 köylü ve çiftçiye 16 bin adet meyve ve zeytin fidanı, Sığacık ve Camikebir mahallelerinde 84 turunçgil üreticisine Akdeniz meyve sineğiyle mücadele kullanılmak amacıyla 4 bin 145 adet kitle yakalama tuzağı ve feromon dağıttı. Ayrıca Toprak Analiz Laboratuvarı’nda 47 üreticiye ait toprak numunelerine 61 analiz yapıldı, daha verimli ve bilimsel bir tarımsal üretim için gübreleme ve sulama tavsiyesinde bulunuldu. Ağustos 2019’da meydana gelen büyük orman yangınında ekili arazileri ve zeytinlikleri zarar gören Beyler ve Orhanlı mahallelerinden 74 üreticiye zarar gören tarım alanlarının yeniden canlandırılması için 25 ton solucan gübresi dağıtan Büyükşehir, bu destekler için ilçeye yaklaşık 350 bin liralık destek sağladı.

Büyükşehir yaklaşık iki bin dekarlık tarım arazisine sulama suyu temin eden Seferihisar Ulamış (Ağalardere) Sulama Göleti Damla Sulama Tesisi ana isale hattının 750 metrelik kısmında mevcut çelik boruları yenilemek için de kolları sıvadı. Tarımsal sulama hattında yaşanan su kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla yenileme projesi hazırlayan Büyükşehir, sulama hattına tam otomatik filtre sistemi de ekleyerek, daha verimli ve uzun ömürlü bir sulama sistemi kuracak. Sözleşme bedeli yaklaşık 600 bin lira olan projenin önümüzdeki eylül ayında tamamlanması hedefleniyor.

Meyve Kurutma Tesisinde kapasite artıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında Meyve Kurutma Tesisi için hazırlanan işbirliği protokolü onaylandı ve mevcut üretim tesisinde kapasitesinin artırılması için ön hazırlıklar başladı. JeoTermal enerji kullanılarak üretim ve kurutma yapacak tesiste başta yöreye has satsuma mandalinası olmak üzere birçok ürün işlenip, yıl boyunca hem iç hem de dış pazara sunulabilecek.

Büyükşehir aynı zamanda Seferihisar’da düzenlediği yetiştiricilik eğitimlerini tamamlayan 8 köyden 72 üreticiye 288 adet küçükbaş hayvanı önümüzdeki aylarda teslim edecek. Büyükşehir Bergama, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş, Tire ve Selçuk ilçelerimizde toplam 15 noktada kurulu tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemlerine ek olarak Seferihisar’da iki adet istasyon daha kuracak. Büyükşehir lavanta yetiştiriciliği yapılan köylerde arıcılık faaliyetlerini yaygınlaştırmak amacıyla Turgut Köyü başta olmak üzere ilçede arıcılık eğitimleri de planlıyor.

Gıda paketi ve maske gönderildi

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kriz Belediyeciliği’ne geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar’a 7 Nisan 2020 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında 1762 adet gıda paketi, 10 bin adet maske, 600 adet hijyen seti, 4 litre el dezenfektanı, 54 adet sosyal yardım banka kartı, 150 kilo kedi maması, 750 kilo köpek maması, 600 adet Nutuk kitabı ve bayrak, LGS sınavı için 200 adet 0.5 litre su ve 400 adet maske gönderdi.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.