Tunç Soyer İklim Değişikliğine Dikkat Çekti

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) Yerel Yönetimler Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.
Dünya Belediye Başkanları İklim ve Enerji Koalisyonu’nun toplantısında iklim değişikliği ile ilgili bir konuşma yapıp sorulara cevap verdi.

1. İklim değişikliği konusunda size en çok endişelendiren nedir?

İnsanların çoğunun iklim değişikliği konusunda bilgi ve duyarlılığının olmaması. Hükümet, iklim değişikliğiyle müadelede kanun ve yönetmelikler çıkarmanın yeterli olduğunu düşünüyor fakat insanların bilinçlenmesini sağlamak da kanunları koymak kadar önemli. Vatandaşlar, çevreyle ilgili sorunlarda danışılacak ilk merci, yaşadıkları bölge hakkında en ayrıntılı bilgiye onlar sahip. Bu yüzden eğer onlar iklim değişikliğini engelleme odaklı değilse veya karar alınması aşamalarına katılmıyor veya katılmalarına izin verilmiyorsa, değişikliği yaratacak ana güçten yoksun kalıyoruz. Çünkü iklim değişikliğiyle mücadele, aşağıdan yukarıya doğru yürütülmesi gereken, yani tüm vatandaşların katılımıyla sonuç alınabilecek bir küresel sorundur.

2. Sizce çevre veya iklim değişikliğiyle ilgili hangi önlem, sizin şehrinizde daha faydalı olur?

Bence yenilenebilir enerjiye odaklanmak, önemli bir fark yaratacaktır. İklim değişikliği konusunda uzun süredir etkili, yerel çözümler bulmaya çalışıyoruz. Seferihisar’da yılda 300 güneşli günümüz ve güçlü bir rüzgar potansiyelimiz var. Seferihisar’da kömür ve elektrik yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilirsek, biz de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunabiliriz. Seferihisar Belediyesi, bir güneş tarlası kurmak üzere enerji kooperatifi kuruyor. Güneş tarlası ilçemizin enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayacak. Orta vadede, mali kaynaklarımızın durumuna göre güneş enerjisi kullanımımızı arttırmayi planlıyoruz. Böylece hem temiz enerji üretmiş olacağız, hem de bu üretimin ticari faydası vatandaşlarımıza da yansıtılmış olacak.

3. Gelecek 10 yılda şehriniz ve dünyada neler olmasını umuyorsunuz?

İlçe sakinleri ile karar mercilerinin iklim değişikliği konusunda bilinçlenmelerini umuyoruz. İnsanların yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmesini, şirketlerin çevre koruma ve su tasarrufu konularına odaklanmalarını ümit ediyoruz. Tarımı canlandırmanın önemine inanıyoruz, köy nüfusunun köylerden göç etmemesini sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Çabalarımızın sonuç vereceğini ve insanların büyük şehirlere daha iyi iş imkanları için göç etmek zorunda kalmayacaklarını can-ı gönülden diliyoruz. Benzer projelerin tüm dünyada geliştirilip uygulanacağını umuyoruz.

4. İklim değişikliğiyle ilgili size en çok gurur veren projeniz hangisi?

Bize en gurur veren projelerden biri, Seferihisar sulama projesidir. Sulama kanallarında kayıp ve kaçak oranı yüksekti. Filtre edilmeyen su, damla sulama sistemlerini tıkıyordu, bu nedenle sayaç takılamıyordu. Seferihisar barajını ilçeye bağlayan beş kilometrelik sulama hattını yeniledik. Çamur ve artıkların tıkama yapmaması için baraj çıkışına filtreler yerleştirdik. Filtrelerden sonra suyun adil dağıtımı ve ücretlendirilmesi için sayaçlar taktık. Sudaki kaçak ve kayıpları engelledik. Yenilenen system sayesinde çiftçiler dört mevsim suya kavuştu. Düzenli sulama sayesinde çeşitlilik ve ürün verimi artacak.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.