Seferihisar’ın yeni kadın kooperatifi Harım açıldı

Seferihisarlı kadınların Hanımeli Kooperatifi çatısı altında kurdukları Harım’dan Market
& Restoran’ın açılışı Seferihisarlılardan yoğun ilgi gördü.


Seferihisar Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Harım’dan markası ile
ürettikleri ürünleri tüketiciyle buluşturup, Seferihisar’ın yöresel lezzetlerini sunacakları Kooperatif market ve restoran Seferihisarlıların yoğun ilgisiyle açıldı.

Açılışa AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti Seferihisar İlçe Başkanı Ahmet Aydın, İzmir İl
Tarım Müdürü Mustafa Özen, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel, Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir katıldı. Açılışta yetmiş farklı ürünü tüketiciyle buluşturan Hanımeli kadınları, kooperatifin mutfağında ürettikleri yöresel Seferihisar yemeklerini de servis etti. Gelenek ve geleceği buluşturmayı hedefleyen Hanımeli Kooperatifi davetlilere yöresel bir lezzet olan keşkek ikram etti.

Seferihisar’ın geleneklerini yaşatarak gelecek nesillere aktarmak ve kadın üreticilere destek olmak için yola çıktıklarını dile getiren Hanımeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Fikriye Sayarer Evin “Geleneği kuşaklara aktarmak ve Seferihisar’lı üretici kadınlarımızın emeklerini desteklemek için kurduğumuz kooperatifimizde ürettiğimiz ürünleri tüketiciye sunacağımız Harım’dan bugün açıldı. Harım adını seçmemizin bizim için özel bir tarafı var. Seferihisar’da evlerimizin arkasındaki küçük bahçelere harım denir. Biz de evlerimizin arkasındaki küçük bahçelerde ürettiklerimizle bu yola çıktık ve bu sebeple harım adını seçtik. Emek emek hazırladığımız yetmiş çeşit ürünü bugün görücüye çıkarmak bizim için büyük mutluluk. Bu günü yaşamamızda emeği büyük olan kooperatif üyesi kadınlarımıza, Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı’ya ve her zaman destekçimiz olan AK Parti İlçe Başkanımız Ahmet Aydın’a teşekkür ederim” dedi.

Açılışta kadın emeğinin desteklenmesi vurgusu yapan Vekil Çankırı, “Bir kadın milletvekili olarak her zaman kadınlardan gelen talepler üzerine, onların istekleri doğrultusunda, her türlü siyasi imkanı önlerine sererek, onlara hizmet etmeye çalışıyoruz.  Bugün bu kooperatif 7 kadınla kurulmuş gibi gözüküyor ama Seferihisar’ın diğer üretici kadınlarına da fayda sağlayacak. Kadınlarımızı güçlendirdiğimiz zaman Seferihisar’ımız, İzmir’imiz, ülkemiz güçlenecek. Bu yüzden kadınalara ait bütün projelerde her daim yanlarında olmaya özen gösteriyorum” ifadelerini kullandı. Harım’dan marketin ilk müşterisi olan Ceyda Bölünmez Çankırı kadınlarla birlikte misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanan keşkeğin dövülmesine de yardım etti. 

Kadın girişimcileri her zaman desteklediklerinin altını çizen şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, “Bugün, burada toprağa sahip kadıların bir kooperatif bünyesi altında toplanması önemli bir örnek haline geldi. Türkiye’de birçok tarım kooperatifi var. Özellikle kadınların kurduğu bu kooperatifin, ülkeye model olmasını diliyorum” dedi. Açılışın özel davetlilerinden olan Baybara Demir kollektif üretime dikkat çektiği konuşmasında, “En önemli kaynağımız tarım ve İklim değişikliği ile birlikte toprakta ve gıdada yaşanan durumlar hepimize endişe veriyor. Yakın zamanda yaşadığımız pandemi aslında bugün yaşadıklarımızın bir provasıydı. Gıdaya erişimin ne kadar kıymetli olduğunu, üretimin yerinde yapılması ve tüketilmesi gerektiği noktasında bize bir uyarı verdi. Yerel kalkınma için kollektif üretimin ne kadar önemli olduğunu gördük” ifadelerine yer verdi. 

Açılışta üretici kadınların yanında olduklarını ifade eden AK Parti Seferihisar İlçe Başkanı Ahmet Aydın, “Çocukluğumuzda yaşamış olduğumuz, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemek ve ürünleri tekrar bir araya getirip, hem kadın üreticilerimizi destekleyerek hem de bu ürünlere ihtiyacı olan kişilerin, ürünlere ulaşması açısından tüm kadın üreticilerimizi destekleyen bir proje yaptık. Çalışmalar sonucunda böyle bir marka ortaya çıktı. Burayı geliştirerek hem yerelde üretim yapan vatandaşlarımıza katkı sağlamak hem de geleneklerimizin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasına destek olduk ve olmaya devam edeceğiz” dedi.


pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.