Orhanlı Köyü JES istemiyor

Seferihisar Orhanlı Köyü sakinleri 11 Haziran Cuma Günü Saat 11:00’de Jeotermal santraline karşı bir araya geliyor

Binlerce yıllık zeytin ormanlarının var olduğu ve kadim zeytin kültürünün yaşatıldığı Orhanlı köyü jeotermal enerji santrali (JES) tehdidi altında. Bölgede hayata geçirilmesi planlanan JES projesinde, yardımcı kaynak olarak rüzgar enerji santrali (RES) ve güneş enerji santrali (GES) yer alıyor.

İzmir Yarımadası’na özgü “erkence” türü zeytinliklerden oluşan bölge, aynı zamanda organik tarım, küçükbaş hayvancılık gibi üretim faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdüğü bir Kadim Üretim Havzası. Su samurundan tilkiye, orkide türlerinden, nesli tehlike altında olan üveyiklere pek çok canlıya yuva olan Orhanlı köyü biyolojik çeşitlilik için uygun ekosistemler sağlıyor.

Fakat ne yazık ki Orhanlı’da yapılması planlanan JES projesi, buradaki yaşamı ciddi ölçüde yok edecek. JES projelerinin hayata geçtiği diğer bölgelerde olduğu gibi temiz su kaynaklarını, toprağı ve havayı kirletecek, vadinin mikro-klimasını bozacak.

Orhanlı Köyü Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve köy sakinleri daha önce köylerinde açılan JES kuyusu için dava açmıştı. Şimdi başka bir firma JES, RES ve GES üçlüsüyle köyün tamamına yayılacak ve tüm yaşamı etkileyecek bir proje için ÇED süreci başlattı. Bu sürecin bir parçası olarak, şirket ve bakanlık yetkililerinin katılımıyla, 11 Haziran Cuma günü saat 11:00’da Orhanlı Köyü’nde Halkın Katılım Toplantısı (HKT) yapılacak. Söz konusu projenin iptal edilmesini talep eden Orhanlı köyü sakinleri ve doğa severler, bu toplantıda tepkilerini dile getirecek.

Siz değerli çevre gönüllülerini, Türkiye’nin organik tarımıyla, zeytinyağı üretimiyle, canlı çeşitliliğiyle ön plana çıkan bir Kadim Üretim Havzası olan Orhanlı köyünde 11 Haziran Cuma günü saat 11:00’de yapılacak olan Halkın Katılım Toplantısı’na davet ediyoruz.


Ayrıntılı bilgi ve iletişim: Kemal Kolçak – 0543 657 6615

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.