Kurbanlık İçin Son Güne Kalmayın

Kurban Bayramı arefesinde kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların öncelikli tercihi küçükbaş hayvanlardan yana olurken; Kurban satışı için kurulan pazarlarda bayramın 1. günü hayvan kalmayacağı tahmin ediliyor.

Sağlıklı oluşu ve fiyatlarının uygunluğundan ötürü bu yıl kurbanlık seçiminde küçükbaş hayvanlar öne çıktı. Geçtiğimiz yıla yakın seyreden fiyatlardan dolayı aileler kurbanlıkta tercihlerini koyun ve keçiden yana kullanırken; İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Anadolu insanının özündeki değer olan koyun ve keçi etine sahip çıktığını belirtti.

Türer; ‘‘Meralarda doğal olarak beslenen, %95’i için ‘‘Sertifikasız Organik’’ diyebileceğimiz koyun ve keçi etine olan talep günden güne artıyor. 2014 yılında küçükbaş hayvan ürünleri bir önceki yıla göre %230 oranında artış gösterdi. Kurban Bayramı et tüketiminde çok özel bir dönem. Yıllık hayvan kesimlerinin yaklaşık % 40’ı bu dönemde gerçekleşiyor. Kurbanlık satışlarının şu anki durumu üzerine konuşacak olursak Koyun ve keçi etindeki yükseliş trendinin önümüzdeki süreçte de artarak süreceğini söyleyebiliriz.’’ dedi.

SON GÜNE KALMAYIN!

Kurban pazarlarında küçükbaş hayvanlara yoğun talep olduğunu kaydeden Türer vatandaşları kurbanlık alımında son güne kalmamaları konusunda da uyardı. Çevre illerden İzmir’e gelen yetiştiricilerin ellerindeki hayvanların büyük kısmını sattıklarını kaydeden Türer; ‘‘Fiyat araştırması yapmak ve mevcut hayvan pazarların fiziksel koşullarını değerlendirmek için ekibimizle birlikte yaklaşık bir haftadır pazarları geziyoruz. Uzak illerden gelen koyun ve keçi yetiştiricileri mallarını bitirmek üzere. İzmirli yetiştiricilerimiz de satışta sıkıntı yaşamıyor. Kurbanlık için küçükbaş tercih edecek vatandaşlarımız bayramın 1. gününe kalmadan alışverişlerini yapsınlar.’’ şeklinde konuştu.

‘‘İZMİR PROTOKOLÜ’’NÜN DE TERCİHİ KÜÇÜKBAŞ

İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal’ın kurban bayramında küçükbaş hayvan tercih ettiklerini hatırlatan Türer, Kurban Bayramında Osmanlı geleneğinin İzmir’de canlandığını ifade etti. Osmanlı’da padişahların kurbanlık hayvan olarak Sakız koçunu tercih ettiğine vurgu yapan Türer, ‘‘Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü ‘‘Halk Elinde Islah’’ çalışmalarıyla korumaya alınan ve özel çiftliklerde yetiştirilen Sakız koçları gerek etinin lezzeti, gerekse gösterişli yapısından dolayı diğer koyun cinsleri arasında ön plana çıkıyor. Osmanlı’da ‘‘Padişahların Kurbanlığı’’ olarak bilinen Sakız koçları, klasik dönemde Topkapı Sarayı’nda, Tanzimat sonrasında ise Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı avlusunda kesilmiştir. Tercihleriyle halkımıza örnek teşkil eden Sayın Valimiz Mustafa Toprak ve Sayın İl Müdürümüz Ahmet Güldal’a hassasiyetlerinden ötürü teşekkür eder, yetiştiricilerimiz ve tüm halkımıza hayırlı bayramlar dilerim.’’ dedi.

 

türer TURER TOPRAK GULDAL TURER

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.