KARKANCALİ efsanesi

Seferihisarlıları ve uzun yıllardır Seferihisar’a emek vermiş olanları buluşturan ünlü Facebook Eski SEFERİHİSAR ve SEFERİHİSAR’lılar grubunda Hüsnü Zafer Sevimbige tarafından paylaşılan Karkancali efsanesi, çocukluğu bu coğrafyada geçen ve hep bu efsane ile korkutulan herkesin dikkatini çekti.

Seferihisar’ın unutulmaya başlamış adetleri, eski günleri, eski fotoğraflarını ve efsanelerini tekrar yazarak paylaşarak, hafızalarda yaşatan herkese teşekkür ederiz.

İşte o efsane

Karkancali(Kalkancali, Karakoncolos, Cangoloz, Congoloz)Çocukluğumuzun en korkutucu anlatımlarından biriydi Karkancaliler. Zemheri (22 Aralık ile 30 Ocak) ayının başlarında çıkıp, on gün geceleri sokaklarda dolaşırlardı. Henüz gören olmadığı için şeklini anlatılanlara göre hayalimizde canlandırdığımız Karkancali (Cangoloz) korkutucu olduğu kadar eğlenceli tarafları da olan bir ayağı insan, diğer ayağı eşek ayağı şeklindeki kara, tüylü, sırtında torba taşıyan hayali bir yaratıktı. Karkancaliler geceleri sokaklarda dolaşırlar ve rastladıklarına “adın ne, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun” gibi sorular sorarlar, “Karagöl’den geliyorum, Karakuyu’ya gidiyorum” şeklinde içinde “kara” kelimesi geçen cevaplar verenlere dokunmazlardı. Karkancalilerin en korkulan yönü taklit yeteneklerinin olmasıydı. Geceleri sokaklarda dolaşırken kapınıza, pencerenize yaklaşıp tanıdığınız birinin sesiyle sizi dışarı çağırırlar, dışarı çıkarsanız da sizi alıp, götürebilirlerdi. Götürdükleri yer Seferihisar anlatımına göre Çömlekçi olurdu. Orada ağzınıza bir kemik koyarak suya batırıp, çıkarırlar, bunu yaparken de “horapsi, horapsi” diye dans ederler ve gecenin soğuğunda donmanıza sebep olabilirlerdi. Notlar :Karkancaliler Türk, Yunan, Bulgar mitolojisi ortak ürünü olarak yöreye göre anlatım farklılıkları olsa da kış dönemine ait bir kötülük cinidir.Horapsi : Türk halk oyunlarından birinin adıdır.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.