Altınotu (Ölmez Çiçek) Seferihisar’da dikilmeye başlandı

Seferihisar Beyler mahallesinde yaklaşık 8 dekarlık alanda  S.S. Seferihisar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından ülkemizde ilk defa Helichrysum stoechas (L)  Ölmez Otu üretimi için fideler toprakla buluştu. 

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından verilen teknik destek ve projenin takibi ile Ölmez Çiçek yetiştiriciliği, Seferihisar’da yeni bir üretim olacak.  Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel ” ilçemizde müdürlüğümüz tarafından her türlü yetiştiriciliğe teknik destek vermekteyiz. ilçemizde farklı çeşitlerin üretimini yaygınlaştırılarak üreticimize ve çiftçimize farklı gelir kapısı açmaya başladık, Ölmez Otu’nun Türkiyede farklı bölgelerde üretimi var ama bizim dikimine destek olduğumuz Helichrysum stoechas (L) ülkemizde ilk kez Seferihisar’da toprakla buluştu, Altınotu, Akdeniz saman çiçeği , köri bitkisi veya sonsuz çiçek olarak bilinen Helichrysum stoechas , kuru, kayalık ve kumlu alanları tercih eden çok yıllık (yerel bölgeye bağlı olarak) bir çalıdır. 120 santimetreye kadar büyüyebilir ve alanda 1 metrekareye yayılır. Grimsi yeşil yaprakları olan ve bazen ilkbaharda veya temmuz ve ağustos aylarında böcekler tarafından tozlanan küçük küresel sarı çiçekler üreten bir hermafrodittir . Helichrysum stoechas özleri, geleneksel tıpta soğuk algınlığı tedavisinde, sinir toniği olarak, iltihabı azaltmak ve çürüklerin iyileşmesini kolaylaştırmak için kullanılmıştır.  Çiçeklerinin, gövdelerinin ve yapraklarının bileşenlerinin fitokimyasal ve farmakolojik özellikleri üzerine, bazı bakteri ve virüsler üzerinde inhibitör etkisi olduğunu doğrulayan bir dizi çalışma yapılmıştır. 

Yapraklarının ve çiçeklerinin yoğun kokusu nedeniyle, Helichrysum stoechas , parfümeride ve aromaterapide hem uçucu yağ hem de çiçek mutlak formunda sabitleyici olarak kullanılır. Diğer Helichrysumlar gibi sıcacık, tatlı, karamelli saman, meyvemsi, bal, tütün, tonka organoleptik profile sahiptir. İlçe Tarım Müdürü olarak Seferihisar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine bu konuda ilk adımı attıkları için teşekkür ederim, müdürlüğümüz ve teknik ekibimiz üretime destek olmak için her zaman hazır. İlçemizde bu alanda üretim yapmak isteyen çiftçilerimizi bilgi alışverişinde bulunmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğümüze bekliyoruz.” dedi. 

Kurak bir iklim isteyen Helichrysum stoechas (L) katma değeri daha yüksek ve girdi maliyetinin daha düşük olduğu için özellikle Mısır ve Fas ülkelerinde üretimi çokça yapılıyor, Türkiye piyasasında 10 Ml Helichrysum stoechas (L) yağı 70.00-90.00 TL arasında satılıyor.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.