- TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal “ İhracatımızın artması için önemli bir proje. İhracata başlamak veya ihracat kapasitesini geliştirmek isteyen tüm şirketler bu projede yer almalı”
- TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri “ Harcamalar için %75 oranında hibe destek almak mümkün”
TARMAKBiR- Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği tarafından Ekonomi Bakanlığı destekli UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Projesi yürütülmesi için çalışmalarda sona gelindi ve çok kısa bir süre içinde Bakanlığa resmi başvuru yapılacak.
Firmaların ihracat yeteneğinin ve kapasitesinin arttırılmasını hedefleyen bu çalışma kapsamında gerçekleşecek yurt dışı pazarlama faaliyetleri ve alım heyetleri organizasyonu için oluşacak giderlerin %75’i devlet tarafından desteklenecek. Ayrıca UR-GE Projesine dâhil olan firmalar, ortak ihtiyaç analizinin yapılmasının ardından bir eğitim programına katılacaklar. Eğitim programları kapsamında dış ticaret, satış, pazarlama ve insan kaynakları, süreç iyileştirme ve yönetimi, stratejik yönetim, bilgi ve iletişim teknolojileri, kalite- verimlilik ve sektöre özgü diğer konularda eğitimler verilecek. Firmaların ihtiyacı olan eğitimler ihtiyaç analizinden sonra belirlenecek. Eğitimlerin ardından yurt dışı fuar ziyaretleri, fuar katılımları, ikili iş görüşmeleri gibi konulardaki süreç başlamış olacak.
Tarım makinasına özel UR-GE Projesinde yer almak isteyen firmaların 26 Haziran Cuma gününe kadar gerekli evrakları TARMAKBİR’e teslim etmesi gerekiyor. TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami ileri “Yurt dışı pazarlama faaliyetlerini iki farklı gruptaki ülkelerde yapılmasını planlıyoruz. Birinci grubun, daha çok Almanya, İtalya, Fransa gibi sanayide ve tarımda gelişmiş ülkeleri kapsamasını düşündük. İkinci grubun ise Polonya gibi gelişmekte olan ülkelerle, İran, Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Kuzey Afrika, Balkanlar gibi hedef pazar odaklı ülkeleri kapsamasını öngördük. Tabii, bu konuda nihai kararı firmalarımızın ihtiyaç analizleri sonrasında vereceğiz.” dedi.
İleri sözlerine şöyle devam etti; “Proje kapsamında en fazla 10 adet yurt dışı pazarlama faaliyeti için her bir faaliyet başına 150.000 ABD Dolarına kadar, 10 adet alım heyeti faaliyeti için ise her bir faaliyet başına 100.000 ABD Dolarına kadar giderlerin en fazla %75’i desteklenmektedir. UR-GE projemizde yer alan Üyelerimiz, çok az bir katkı bedeliyle (faaliyet giderlerinin %25’i) bu aktivitelere katılma imkânına sahip olacaklardır. Projedeki destek miktarı oldukça yüksek bir seviyede tutulmuş. Tüm limitler kullanılırsa 3.200.000 USD’ye kadar bir maddi destek söz konusu olacak”
“Bu proje ile sektörümüzün rekabet seviyesi sürekli artan küresel pazardan daha fazla pay almasını bekliyoruz. Katılımcı firmalarımız ile TARMAKBiR önderliğinde bir ihracat seferberliği başlatacağız” diyen TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal sözlerine şöyle devam etti “UR –GE projesi araştırma geliştirme projeleri kadar önemli. Bu projede iki önemli nokta var. Yenilikler üretebilirsiniz ama bunu dünya çiftçileri ile buluşturamazsanız bir anlamı olmaz. Bu yüzden yaptıklarınızı ve ürettikleriniz tanıtmak ve dünya pazarına doğru yöntemlerle arz etmek zorundasınız. Diğer yandan sektördeki yenilikleri ve gelişmeleri takip etmeli, dünyadaki gelişmiş tarım makina üreticilerinden geri kalmayarak sürekli ürünlerimizi geliştirmeli ve farklı pozisyonlar için yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Küresel arenada ancak bu şekilde rekabet edebiliriz” dedi. UR- GE projesinin tüm katılımcılara bir kez daha hayırlı olmasını dileyen Önal “Ekonomi Bakanlığımızın bu çalışmalarının kesintisiz devam edeceğini umuyorum. Özellikle kurulacak yeni hükümetten bu çalışmaların stratejik bir devlet politikasına dönüşmesini talep ediyoruz” diyerek projenin önemini bir kez daha vurguladı.