Pazar günleri sığınacağınız bir liman:
Pek çok İzmirlinin hafta sonları uğrak yeri Seferihisar İlçesine bağlı Sığacık sahili, lezzetleri ile pazar günleri tam bir sığınak yeri. Pazar günleri daracık sokaklarında kurulan satış standları ile ev yapımı börek, baklava, yaprak sarma, anneanne kurabiyesi ve pek çok lezzeti yerinde yeme fırsatı bulacaksınız.
İzmir merkeze yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alan Sığacık yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da tercih ediliyor. Havanın ılık olduğu kış aylarında oldukça yoğun bir insan kitlesini misafir eden Sığacık sakin kent Seferihisar’ın çekiciliği ile birleşince tam bir turizm ve gezi merkezi.
Oldukça sakin bir havada hem temiz nefes alma hem de doğal gıdalar ile beslenme konusunda hassas olan insanlar için özellikle pazar günleri uğrak yeri olan sığacık sizleri bekliyor. Pazar günleri diyorum, çünkü sokak standları sadece pazar günleri kuruluyor. Tepsi tepsi ev baklavaları ve ev börekleri, ıspanaklı, patatesli, kıymalı ve ısırgan otlu çeşitleri ile ziyaretçilere lezzet şöleni yaşatıyor. Hafta içi ise yine bazı kafe ve çay bahçeleri ile balıkçılar açık, ama haftasonu ünlü ünsüz pek çok İzmir’in trafik ve yoğunluğundan bunalmış kişiyi Sığacık’ta bulabilirsiniz. Son yıllarda Seferihisar’ın bir mahallesi olmasına rağmen Sığacık adı ilçe merkezinden bağımsız bir marka haline geldi.
Sığacık Limanından adını alan Sığacık, ziyarete gelenlere önce Sığacık Kalesi ile selam vermektedir. Selçuklular döneminde yapılan Sığacık Kalesi, Aydın Oğulları ve Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir. Hala ayakta olan kalenin surları üzerine çıkıp denizi arkanıza vererek fotoğraf çektirmek hafta sonu tatilinize renk katacaktır. Özellikle çocuklar için oyun gibi gelen kaleye tırmanma ve kale merdivenlerinden çıkmak hoş anlar olarak kayda geçiyor. Kale içerisinde kule altında kemanı ile müzik ziyafeti sunan genç müzisyen izleyicilerden büyük takdir alıyor.
Hazır yemek ve hediyelik süs eşyaları, dar sokak aralarında satılırken, kale içerisine de alış veriş için pazar kuruluyor. Sığacık’a gelmişken sebze ve meyvelerimi de burada alayım derseniz, taze baklayı bile Ocak ayında bulabilirsiniz. Taze sıkılmış nar ve Seferihisar’ın meşhur mandalina suyunu da içmeden dönmeyin derim.
Zeytin ağacının hiçbir şeyi boşa gitmez denilir. Zeytini, zeytinyağı, pirinası, sabunu, kolonyası, yaprağı her biri farklı şekilde kullanılır. Ama zeytin ağacının ne şekillere girdiğini Sığacık’ta görebilirsiniz. Yaşlanıp kesilen zeytin ağaçlarından yapılan çay altlığı, kaseler, kahvaltılık zeytin tabakları, bal çubukları, çatal, kaşık ve aklınıza gelebilecek hem kullanılabilecek hem süs eşyası olabilecek zeytin ağacından yapılmış pek çok ürünü burada bulabilirsiniz. Gıda, hediyelik ve süs eşyalarının fiyatları da her keseye uygun miktarda bulunuyor.
İster ara sokaklarda bir kafeye girip gözleme ve çayınızı keyif ile tüketebilirsiniz, kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ister börek ve baklavanızı hatta anneanne kurabiyenizi yaprak sarmanızla birlikte alıp deniz kenarındaki bir çay bahçesinde afiyetle yiyebilirsiniz. Bitki çayları 4 liradan satılırken çayları 2 liradan içebilirsiniz.
Sadece Seferihisarlıların stand açarak satış yapabildiği sokaklarda Sığacık’ta oturan teyzeler ve amcalar da evlerinin önünde satış yapabilmekteler. Stand için yaklaşık üçyüz kişinin de sıra beklediğini öğrendiğimde oldukça şaşırdım. Seferihisar Belediyesi stand açanlardan oldukça sembolik kira bedeli alarak Sığacık turizminin gelişmesine katkı sağlıyor.
Sığacık’ta yabancılarda pansiyon işletmektedir. Yıldızlı otellerin olmadığı burada oldukça uygun fiyata konaklayabileceğiniz pansiyonlar da bulunmaktadır. İki kişinin 100 TL’ye konaklayabileceği pansiyonlar mevcuttur. Yaz sezonunda değişebilen fiyatlar kış aylarında oldukça konaklamak için uygun. İzmir dışından gelecekler hafta sonları yatılı kalabilirler.
Sığacık Egedeki pek çok Yunan adasından daha keyifli bir hafta sonu ve tatil sunuyor. Bir günü rahatlıkla sıkılmadan geçirebilirsiniz. Küçük bir köy havası almak isteyenler için deniz kenarında bulunmaz bir açık hava mekanı Sığacık. Tarih ve doğanın iç içe olduğu Sığacık çocuklarınız ile birlikte sizlere güzel bir gün yaşatacaktır. Ben gezdim gördüm ve sizlere de tavsiye ediyorum.
Sığacık’a nasıl gidilir
Sığacık’a gitmek için İzmir – Çeşme otoyolu en kısa yoldur. Otoyol İzmir’den Seferihisar çıkışına kadar ücretsizdir. Seferihisar çıkışından çıktıktan yaklaşık 15 km sonra Seferihisar şehir merkezine girmeden Sığacık tabelası yönünde devam edilerek yaklaşık 5 kilometre sonra Sığacık’a ulaşılır. Navigasyonu açarsanız bu yol sizi ulaştıracaktır. Sığacık sahiline ulaşıp hemen sahil yolundaki ve içinde pazarın kurulduğu Sığacık Kalesini göreceksiniz. İzmir Sığacık arası yaklaşık 45 km’dir.
Ayrıca özel aracı olmayanlar için İzmir Fahrettin Altay metrosu son durağına yakın Üçkuyular otobüs terminalinden Seferihisar merkeze giden dolmuşlara veya belediye otobüslerine binerek yaklaşık 45 dakikalık yolculuktan sonra önce Seferihisar’a oradan da Sığacık dolmuşuna binilerek Sığacık sahiline ve pazarına ulaşabilirsiniz.
Şakir SARIÇAY