Seferihisar’ın uluslararası tanıtımı için en önemli adım.
Avrupa Birliğinin en büyük fonu olan Horizon2020 kapsamında Seferihisar Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen SHELTER Projesi’nin 2. Genel Kurul Toplantısı 17-18 Aralık tarihleri arasında Sığacık’ta gerçekleştirildi. İspanya, İtalya, Fransa, Belçika, Çekya, Hollanda, Avusturya ve Türkiye’den 23 ortağı temsilen 39 katılımcı ile iki gün süren toplantının ilk gününde projenin ilk altı ayı değerlendirilirken önümüzdeki altı aylık dönem için yol haritası oluşturuldu. Genel kurulun ikinci gününde ise İzmir‘deki yerel ortaklar olan İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, İzmir Müze Müdürlüğü, İzmir 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Teos Ören Yeri Kazı Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Toplantı, projenin Türkiye’deki tek uygulama alanı olan “Sığacık Kalesi” ziyareti ile son buldu. Proje Seferihisar’ın uluslararası tanıtımında önemli bir rol aldı.
Shelter Projesi bütün ortakların desteği ile iklim değişikliği karşısında sıcaklık, nem ve yağış faktörlerinin Sığacık Kale Surları üzerindeki yıllara bağlı etkisi ve depremler karşısında oluşan tahribatı ölçülecek. Elde edilen bilimsel ve ayrıntılı veriler uzaktan izleme sistemiyle raporlanacak.
Toplantı boyunca farklı coğrafyaların ve kültürlerin Shelter projesi kapsamında aynı çatı altında bir araya gelmesi sayesinde yeni proje ve ortaklıkların temelleri atılarak önümüzdeki dönemlerde yeni işbirlikleri için görüşmeler gerçekleştirildi.
Doğal afetler ile varlığı tehlikeye giren Sığacık Kale Surları’nı ayağa kaldırmak için ilk adımlar atılacak ve ortakların çalışmalarıyla elde edilen veriler restorasyon çalışmaları için bir temel oluşturacak. “Yaşayan Kale” surlarıyla da bugüne ve geleceğe tutunacak. Toplam bütçesi 6.000.000 Euro olan projenin 128.000 Euro tutarındaki kısmı Seferihisar Sığacık Kalesi uygulama alanı araştırma çalışmaları kapsamında kullanılacak.