İzmir’in ‘Sakin Şehir’ unvanlı ilçesinde bir dönem daha başkan seçilen Tunç Soyer Türkiye’de bir ilk olacak projeyi açıkladı:
İzmir’in ‘Sakin Şehir’ unvanlı ilçesinde bir dönem daha başkan seçilen Tunç Soyer Türkiye’de bir ilk olacak projeyi açıkladı: Mandıra kuracağız… Kuracağımız mandırayla tamamen bu hayvanların ürünlerini işleyeceğiz süt, yoğurt gibi… Çoban alacağız, keçilerimiz, koyunlarımız olacak.
Ege TV’de yayınlanan Güne Bakış Programına konuk olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Ege’de Sonsöz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız ve Deniz Ölgün’ün sorularını cevapladı.
Geride kalan dönem ve gelecek planları hakkında açıklamalarda bulunan Soyer, hayalindeki Seferihisar’ı anlattı.
Başkan Soyer ayrıca ilçede üreten köylüye yönelik pozitif ayrımcılık uygulanacağını ifade ederken, Türkiye’de bir ilk olacak mandıra projesini de duyurdu.
Söze seçim sürecini yorumlayarak başlayan Soyer, “Bu dönemin geçen dönemden bir farkı var; oyumuz yüzde 11 arttı. Geçen dönem yüzde 43’le seçilmiştik şimdi oyumuz yüzde 54’e dayandı. Önceden Seferihisar bizi tanımıyordu, o zaman belki tepki oylarıyla kazandık. Ama bu dönem bileğimizin hakkıyla kazandık. Bu başarı sadece Tunç Soyer ’in değildir. Katılımcı bir rol izledik ve bu başarıda herkesin emeği var” şeklinde konuştu.
Siyasette her zaman hizmet yarışmalı, performans yarışmalı diyen Soyer, “Her şeyi yapmaya talibim daha iyisini de yapabilirim. Bana görev verildiği sürece, nerede, nasıl olursa olsun canla başla o göreve layık bir şekilde görevimi yaparım” dedi.
NASIL BİR SEFERİHİSAR İSTİYORUM?
Geçen dönem hakkında yorumlarını ifade eden ve yeni dönem hakkında kafasındaki düşünceleri paylaşan Soyer, “Geçen dönem çıtayı yükseltmiştik zaten, bu dönem yükselen çıtayı daha da yükseğe taşıyacağız. İlk 5 yıllık dönem acemilik dönemiydi. Ben hep acemiliği sevdim. Acemi olmak insana çok daha fazla hareket kabiliyeti sağlar. Bu yüzden acemiliği ustalığa tercih ederim. Geçen dönem çok az insan tanıyordum. Şimdi farklı. Hiç zaman kaybetmeden kimlerle yola devam edeceğimizi çok iyi bilerek kimlerden uzak duracağımızı bilerek hareket ediyoruz.
Bir ucunda üniversite olan, bünyesinde sağlık merkezleri barındıran, aynı zamanda turizm merkezi olan bir Seferihisar istiyorum. Hollywood’un, Paris’in çok iyi tanıdığı bir Seferihisar istiyorum. 2014-2015’in Seferihisar’ı dünyaya açılan bir pencere olacak. Daha çok yatırımcı gelsin yaşam seviyesi yükselsin diye düşünürken bir yerden de kimse gelmesin, huzur bozulmasın, sakin şehir diyoruz. Bu biraz bıçak sırtı bir mesele gibi duruyor” açıklamasını yaptı.
Pazar yerinin üstünü kapatarak artık bir enerji santrali haline getirdiklerini söyleyen Soyer,
“Şu anda belediyenin elektriği oradan geliyor fazlasını da satmaya başlıyoruz. Türkiye ve Anadolu olağanüstü güneşi olan güzel bir memlekettir. Buradan fosil yakıt kullanıcılarına, RES’ çilere, HES’ çilere, nükleer yakıt kullanıcılarına duyurulur. Almanya’nın Freiburg şehri bizim senede 300 gün güneşimiz onların tam tersi güneşi bizden çok daha iyi kullanıyor bu utanç verici. Biz Pazar yerinin üstünü İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte yaptık. Çünkü 800 bin lira bütçesi vardır bu işin” dedi.
KÖYLER İÇİN MÜCADELEYE DEVAM
Köylerin tüzel kişiliği mücadelesini sürdüreceklerinin altını çizen Soyer, “Bir yandan yasanın iptal olmasını takip edeceğimiz süreç var ama bu yasa kendi lehimize nasıl kullanılır bunun çaresine de bakacağız” diye konuştu.
BELEDİYE MANDIRASI!
Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde yem ithal ettiğini vurgulayan Soyer, “Bunların yüzde 90’ı GDO’lu ürünler… Soyanın büyük bölümünü hayvanlar tüketiyor ve şeker hastası oluyor. İnsanlarda da Alzheimer vs gibi hastalıklar görülüyor. Biz belediye olarak bir mandıra kuruyoruz. Kuracağımız mandırayla tamamen bu hayvanların ürünlerini işleyeceğiz süt, yoğurt gibi… Çoban alacağız, keçilerimiz, koyunlarımız olacak. Seferihisar peynirini, sütünü, yani markasını göreceksiniz. Pekmez imalathanesi yapacağız üzümü değerlendirmek için. Bunları değerlendirmek zorundayız. Biraz pozitif ayrımcılık yapacağız. Aynı mandalina da olduğu gibi sonuç alacağız, Ukrayna’ya TIR dolusu mandalina sattık” dedi.
Soyer yerel siyaset ve kentli vatandaşları hakkında ise; “Tüm insanlar açısından baktığımızda hayat yerelde akıyor. Merkezi otoritenin kurduğu yasal düzenlemeler insanlara çok fazla dokunmuyor çünkü siz yerelde insanların sorunlarıyla yüz yüze geliyorsunuz ve insanların yaralarına dokunuyorsunuz. Bundan dolayı biz yerelde çözüm üretmek zorundayız.
Türkiye GSMH’nin yüzde 4’ünü yerel yönetimler için harcıyor. Bu bakımdan baktığımızda Avrupa Birliği ülkeleri içinde sondan 3’üncü sırada bulunuyoruz. Yerelde de bu kentlilik meselesini daha fazla ön plana çıkaracağız. Demokrasiyi, katılımcılığı, şeffaflığı daha fazla öne çıkaracağımız bir 5 yıl planlıyoruz. Tabi ki parklar, yollar vs olacak ama biz bunlarla kalmayacağız” diye konuştu.
Soyer ayrıca, Orkinos çiftliklerini buradan kovana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylerken, “Buradan gidecekler. Bir kere bu çiftlik değil, çiftlik üretim yapılan yerdir. Burada hayvanı küçükken topluyorlar kafeste büyütüyorlar ve hayvanın türünü öldürüyorlar. İkincisi; o kadar büyütüyorlar ki çevre kirliliğine neden oluyor, yani ortada bir üretim yok” dedi.
HALKIMDAN İSTEĞİM…
Seferihisar halkından tek bir istediğinin olduğunu belirten Soyer, “Yetişemediğim yerde hovardalıktan, tembellikten olduğunu sanmasınlar, gerçekten yetişemediğimdendir. Her kahvede olmak istiyorum, her camide olmak istiyorum, her yerde olmak istiyorum ama gerçekten yetişemiyorum. Geçilen 5 yıl boyunca görevimi büyük bir aşk ve sevgiyle yaptım. Pişman değilim ama tek bir nedenle üzgünüm, aileme çok zaman ayıramadım, arkadaşlarıma zaman ayıramadım. Bu bir yerimde duruyor ama sevgi ve aşk ağır basıyor” şeklinde konuştu.
Konuk- Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer… paylaşan: inanch35