Nişancı’nın Paylaşımları Yargıya Taşınıyor

11-500x300

 

Başkan Tunç Soyer, Hamit Nişancı’nın Facebook sayfasında kendisine hakaret eden A.S, C.Y, A.C.G,  isimli vatandaşlar için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

AKP İlçe Başkanı Hamit Nişancı’nın bugün yapılan olağanüstü meclis toplantısıyla ilgili yaptığı paylaşımın altına hakaret içeren mesajlar ile ahlaka ve yasalara aykırı yorumlar yazılmıştı.

33

Konuyu yargıya taşıyan Başkan Soyer’in avukatı Barış Özerdemli, “Paylaşımlar, kamu görevi yürüten ve halkın iradesi ile seçilen Başkanımızın maddi ve manevi şahsiyetine saldırı niteliği taşımakta. Bu dava ile sosyal medya saldırganlarına adaletin ve yasaların varlığı hissettirilecek” dedi.

Ayrıca Hamit Nişancı’ya da kendi sayfasındaki yorumlara müdahale etmemesi sebebiyle suç duyurusunda bulunuldu.

22

Türk Ceza Hukukunda Sosyal Medyadan Hakaret

Türk Ceza Hukukunda hakaret vb suçların işlenmesinde internet veya sosyal medya aracılığıyla işlenmesi kapsam dışında tutulmamıştır. Aksine internet üzerinden yapılacak bu eylemlerde ağırlaştırıcı hükümler mevcuttur. (Yargıtay uygulamasında internet üzerinden işlenen bu tür suçlarda alenilik şartı oluşmuşsa TCK 125/4 uyarınca arttırım yapılması öngörülmektedir. Ancak kamuoyunda facebook ve twitter gibi sosyal medya uygulamalarının Savcılık ve Mahkemelerin resmi yazışmalarına net olarak cevap vermemesi nedeniyle yanlış bir algı oluşmuştur. Kişinin kendine ait olduğu başka delillerle ispat edilen bir sosyal medya hesabı nedeniyle cezai anlamda sorumlu tutulabilmesi mümkündür. Türk Ceza Kanunu’nun 125.maddesine göre Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, aynı cezaya hükmolunur. Hakaret suçunun; Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.