Her Şey Mandalina İçin

Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl 14.Kez düzenlenen Mandalina Şenliği’nde Seferihisar İzmir ve çevre ilçelerden gelen binlerce kişiyi ağırladı. Volkan Konak’ın şarkılarıyla renklenen etkinlikte, en iyi mandalina üreticisi ve Mandalina Kral ve Kraliçeleri seçilirken, yaklaşık 10 Ton Mandalina tüketildi.

Dünyanın en kalitesi mandalinası olan Satsuma’nın yetiştiği Seferihisar’da, üst üste beşinci toplamda 14.Kez Mandalina Şenliği düzenlendi. “Üreticilerin Desteklenmesi ve Teşvik Edilmesi”, “Ürün Kalitesinin Yükseltilmesi Bilinirliğinin Arttırılması”, “Pazarlama Kabiliyetinin Güçlendirilmesi”, Seferihisar adıyla markalaşmış mandalina, ürünün yeni pazarlar bulması ve daha fazla kazanç hedefiyle gerçekleşen etkinlik ilçe merkezinden şenlik alanına gerçekleşen kortej yürüyüşüyle başladı. Ardından katılımcılara köy yemeği ikram edildi.

TÜRKİYE’DE İHRACAT YAPMA HAKKI OLAN İLK BİRLİK

Başkan Soyer; “Klasik belediyecilik anlayışı dışında, kendimizi halkın ekmeğini büyütmekten sorumlu hissettik. Yaşam kalitesini yükseltmek refahını arttırmak için çalışmalar gerçekleştirdik. Üretici pazarları kurduk, tohum takas şenlikleri düzenledik. Okullarımıza sebze bahçeleri kurup çocuklarımızı tarımla tanıştırdık. Ve ilçemizin en önemli geçim kaynağı mandalinaya el attık. Dedik ki; tek başımıza büyük güçlerle mücadele edemeyiz. Örgütsüz güç, güç değildir. Birlik olmalıyız. Bu rekabet ortamında daha çok söz sahibi olmak ve büyük şirketler karşısında ezilmemek için birlik olmamız gerekiyor dedik ve Seferihisarlı üreticilerle birlikte üretici birliğini kurduk. Ardından Mandalina İşleme ve Paketleme Tesisi’ni 2 Milyon Liraya belediye olarak satın aldık ve birliğe devrettik. Üreticimiz malımın karşılığını alabilecek miyim, çeki tahsil edebilecek miyim acaba diye düşünmedi. Kendimiz pazarlık yaptık, kendimiz sattık. Malımızı kendimiz işledik, Türkiye’de ilk kez bir Birlik olarak ihracat yetkisi aldık ve malımızı ihraç ettik. Çok yakında soğuk hava depomuz ve kuracağımız mandalina borsamızla, üreticimize ve tarıma hizmet etmeye, çiftçimizin ekmeğini büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

MANDALİNANIN KRALI VE KRALİÇESİ

Mandalina Şenliği’nin gelenekselleşen yarışmasında 2014 yılının Mandalina Kral ve Kraliçeleri seçildi. Uğurhan Akdeniz Moda ve Organizasyon Şirketi tarafından yapılan güzellik yarışmasında finale kalan 10 bayan 10 erkek finalist kral ve kraliçe olmak için yarıştı. Jüri üyeliğini Moda Tasarımcısı Jeyan Gedik, Ganizz Ceremonia Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tuna, Model Ezgi Tuyuran, Moda Fotoğrafçısı Mehmet Yıldıztekin, Kuaförler Federasyonu Başkanı Mehmet Aytekin, 2013 Mandalina Kraliçesi Gizem Helvacıoğlu ve 2013 Mandalina Kralı Sercan Yalamaç’ın yaptığı yarışmada, Mandalina Kraliçesi Buse Ada, Mandalina Kralı Görkem Oğuz seçildi. Taçlarını konfeti ve meşaleler eşliğinde devralan kral ve kraliçeye ödülleri Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından verildi.

EN İYİ MANDALİNA ÜRETİCİSİ

14. Mandalina Şenliği’nde İlçe Tarım Müdürlüğü katkılarıyla “En İyi Mandalina Üreticisi” de seçildi. en iyi Mandalina Üreticisi Ali Kale oldu. Kale’ye ödülü olan İlaçlama Makinesi İlçe Kaymakamı Resul Çelik tarafından verildi.

EN İYİ MANDALİNALI ÜRÜN

Mandalinalı yiyecekler de yarıştı ve en lezzetlisi Mandalina Pastası oldu. .. Pastayı yapan Emel Karadaş’a ödülünü Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı verdi. Düzenlenen diğer yarışmalar olan “En Yavaş Bisiklet Sürme” Yarışmasını Sinan Sarbaşoğlu olurken ödülü CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam tarafından verildi. En iyi hediyelik eşya yarışmasını ise Enis Koççoban kazanırken, ödülü Seferihisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Kocaman tarafından verildi.

KUZEYİN OĞLU’NA MANDALİNA FİDANI

Etkinliğin finali ise Kuzeyin Oğlu adıyla anılan Volkan Konak’la gerçekleşti. Yaklaşık iki saat sahnede kanal Kuzeyin Oğlu, şarkılarını yaklaşık 10 Bin kişiyle birlikte söyledi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Volkan Konak’a sahnede mandalina fidanı hediye etti. Kuzeyin Oğlu, fidanı İstanbul’a götürüp yetiştireceğini söyleyerek Başkan Soyer’e teşekkür etti.

Mandalina Şenliği’ne Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği, diğer İşleme Tesisleri ve mandalina bahçelerinden getirilen yaklaşık 10 Tona eşdeğer bin kasa mandalina, festivale gelenler tarafından tüketildi. Seferihisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada ikram edilen ve üreticiler tarafından satışı yapılan mandalinanın 10 tonun üzerinde olduğu belirtildi.

 

DSC_5803 DSC_5811 DSC_5972 DSC_6030 DSC_6034 DSC_6130 DSC_6308 DSC_6320 1 2 DSC_5739

 

 Haberin Videosu İçin Tıklayın .. 

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.