Haluk Tekeli : “Tunç Soyer dersini iyi çalışmış”

İZMİR’İN SEÇİMİ

İzmir yerel seçim sonuçları ile ülke çapında etkide bulunacak illerin başında geliyor. 2019 Mart ayında ortaya çıkacak olan tablo sadece oy kullanılan kent adına değil ülkenin geleceği adına ya umut verecek, ya umut kıracak.

Ne yazık ki yerel iktidarı elinde bulunduran CHP içindeki gelişmeler umuda yelken açacak rüzgarlardan yoksun görüntü çiziyor.

Kerameti kendinden veya arkasına aldığı sermayeden menkul bir sürü isim görücüye çıktı. Yeni satın alınan Yarımada’daki 300 dönüm arazisine mutemet başkan arayandan, Kemeraltı’nı kapatmak isteyenden, 3 milyon TL para ayırarak sürece dahil olandan, yeni kent bölgesinden Çeşme’ye kadar olan alanda dikey bina peşinde koşarak ortaya çıkacak rantı ele geçirmek isteyenden, başkanlık topu oradan oraya ortada dolansın ama yine benim önüme gelsin diye bekleyenden, Kültürpark’ı, Basmane’deki çukuru, Körfez’i, kuş cennetini nakde dönüştürmek isteyene kadar bir çok isim ortaya saçılmış durumda.

1999 seçimlerinden önce S.Sabancı’ya mealen sorarlar , “hangi partinin kazanmasını isterseniz?” Sabancı kendine has üslubu ile “tek parti olsun da hangisi olursa fark etmez” der. Bunun da meali “kim kazanırsa bize hizmet eder, ama yeter ki tek başına gelsin.”

İzmir seçimlerinde de kenti kuşatan varlığını kamu yatırımlarını kendi yandaşlarına yönlendirmeye, yeni inşaat, yol, köprü, hava alanı gibi yatırımlar ile geliri paylaşan sermaye çevreleri merhum Sabancı ile benzer hissiyatı taşıyor olmalılar. Onlar için seçimi AKP-MHP bloğunun kazanması ile CHP içindeki truva atlarının kazanması arasında bir fark yoktur. Yeter ki tek başlarına gelsinler ve her türlü denetimden uzak icraat yapsınlar.

Bu akşam Tepekule’de İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği toplantıya konuşmacı olan Tunç Soyer’i dinlemeye bu düşüncelerle gittim. Seçim tartışmalarının başladığı günden bu yana ilk kez bir aday adayının insanlık sorununa dönüşen küresel gelişmelere, iklim değişikliklerinin önemine, dünyadaki “büyük gerileme” ve otoriterleşmenin getirdiği tehditlere, nüfus hareketlerine, gelir dağılımındaki olağan dışı ve gayrı insani eşitsizliklere karşı düşüncelerini dinledik. T.Soyer geniş bir dünya vizyonu içinde bir Akdeniz havzası bakış açısına, bu havza içinde İzmir’e dair düşüncelerini, özlemlerini, heyecanını açık ve anlaşılır dille ifade etti.

İzmir’in üzerinde yükseldiği, tarihsel, ekonomik, toplumsal kültürel değerlerin kendi bakış açısı ile nasıl oluştuğunu, bu liman kentinin tarihten günümüze nelere öncülük ettiğini ve bugünden geleceğe nasıl yürümesini öngördüğünü oldukça heyecanla aktardı. Sosyal demokrasi 4.0 adını verdiği bakış açısı ile bir kenti ortak akıl ile nasıl dünya kenti yapmanın mümkün olduğunu, bunun için kentin bütün dinamiklerinin enerjisini alarak digital demokrasi hedeflediğini söyledi.

Tepekule’deki toplantı ile İzmir seçiminde T.Soyer çıtayı yükseltmiştir. Kadınların, gençlerin, engellilerin, dezavantajlı grupların, kooperatifçilerin, işçilerin, işsizlerin ve kentin arkasındakileri adına göreve talip olduğunu açıklamıştır. Belli ki T.Soyer dersini iyi çalışmış ve kişisel olarak hazır görünüyor.

Bu söylenenler gerçeğe dönüşür mü? Seferihisar deneyimi ve şimdiye kadar aldığı sorumluluklar, yürüttüğü çalışmalar dikkate alındığında neden olmasın? CHP mevcut hali ile T.Soyer’i aday gösterir mi? İşin bam teli burası. Şunu çok rahatlıkla ifade etmek gerekir ki, CHP yönetimi İzmir BŞB başkanlığı için T.Soyer’i işaret ederse yerel seçim sonrası başka bir parti ile karşılaşacağız demektir. CHP adına bir umuda, yeni bir başlangıca yelken açılmak isteniyorsa farklılıklar ile birlikte yaşamaktan, ortak akıldan, ilerici enternasyonalden, faşizme karşı mücadeleden, Paris sokaklarındaki direnenlerden yana olan, sokağa, meydanlara ve yeni kamusal alanlara sahip çıkmaktan söz eden bir aday adayı ile karşı karşıyayız.

İZMİR'İN SEÇİMİİzmir yerel seçim sonuçları ile ülke çapında etkide bulunacak illerin başında geliyor. 2019 Mart ayında…

Posted by Haluk Tekeli on Wednesday, December 5, 2018

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.