Ehliyet Alabilmek İçin Başparmak Yaptırdı

Seferihisarlı emekli öğretmen Ethem Mete Aydoğdu, 12 yaşında babasının marangoz atölyesinde çalışırken sol elini makineye kaptırdı. Baş ve işaret parmağı kopan Aydoğdu, 42 yıl sonra E sınıfı ehliyet (ağır vasıta) alabilmek için başparmağını diktirmeye karar verdi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sol ayağının ikinci parmağı sol eline nakledilen Ethem Mete Aydoğdu, tedavisi biter bitmez ehliyet almak için başvuracak.

 

Ehliyet için 1972’de geçirdiği kazanın ardından kaybettiği parmaklarının büyük eksikliğini hissettiğini anlatan Aydoğdu, “O zaman tıp bu kadar gelişmediği için kalan üç parmağımla hayatımı sürdürmek zorunda kaldım. 1978’de B sınıfı ehliyet almak istedim. Sağlık raporu için İzmir Şoförler Odası’na gittim. Parmaklarım yok diye sağlam raporu alamadım. Ben de bunun üzerine Manisa’ya başvurdum. Oradan B sınıfı araç kullanabileceğime dair raporla ehliyet aldım.

2010’da emekli olduktan sonra boş durmayayım diye Seferihisar’da bulunan sürücü kurslarında motor ve trafik dersi vermeye başladım. Bu sırada ehliyetimi büyütmek istedim ama trafik mevzuatına göre başparmak olmayınca E sınıfı için hiç şansınız olmuyor. Bu yüzden ben de parmağımı yaptırmanın yollarını aramaya başladım” dedi.

Büyük eksik Parmaklarının eksikliğini hayatı boyunca hissettiğini söyleyen Ethem Mete Aydoğdu, “Parmaklarım olmadığı için ne subay olabildim, ne de polis; İktisat okudum, öğretmen oldum. Bu eksiğimi artık kapatayım dedim ve araştırmaya başladım.

Özel bir hastaneye gittim. 24 bin TL’ye ayak parmağımdan nakil yapabileceklerini söylediler. Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinde kimseye ulaşamadım.  Atatürk Eğitim Hastanesi’nden randevu aldım. Doç. Dr. Erhan Sönmez benimle çok ilgilendi. Hatta daha önce parmak diktiği başka bir hastasını anlattı. Bergama’da bir çiftçi; Bergama’ya kadar gidip o çiftçiyi gördüm. Çapa yapıyordu. O an kararımı verdim. İçimde hiçbir şüphe kalmadan yaklaşık 1 ay önce ameliyat oldum. Şu an bile parmağımı hareket ettirebiliyorum. Kamyon kullanmayacağım, ama ehliyeti alacağım” diye konuştu.

 

Ameliyatı yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Plastik Cerrahi Kliniği Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Sönmez, Aydoğdu’nun yeni dikilen parmağın kendi başparmağı gibi kullanabileceğini Doç. Sönmez, “Sol ayak parmağını, kemik, tendon, sinir ve dokularıyla birlikte sol ele taşıdık. Ayrıca ayakta da bir eksiklik görülmesin diye ayak parmaklarını birbirine yaklaştırdık. Operasyonun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına karşın hastamız parmağını yüzde 90’nını kullanabiliyor “ dedi.

24383309

Turan GÜLTEKİN /  HÜRRİYET

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.