Başkan Soyer’den Çiftçiye Müjde

ÇİFTÇİYE MÜJDE; “SULAMA PROJESİ PROTOKOLÜ” İMZALANDI

Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisarlı çiftçiye müjdeyi verdi. Başkan Soyer, DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü’yle 5 Milyon Liraya mal olacak adil su tüketimi, su tasarrufu sağlayacak ve çevreyi koruyacak  “Seferihisar Sulaması Rehabilitasyon Planlama Projesini” imzaladıklarını duyurdu.

Seferihisar Belediyesi’nin “Bereketli Sulama Projesi” adıyla planladığı proje DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşen protokolle imzalandı. Protokol törenine Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, DSİ Bölge Müdürü Recep Özbal, Seferihisar Mandalina Üretici Birliği Başkanı Cumhur Eriş, Seferihisar Belediyesi Ziraat Mühendisi Serkan Solak katıldı.

İmzalanan protokole göre, 5042 m’lik iletim hattı yenilecek. Boru hattı son teknoloji model olan HDPE 100 borularıyla yenilerek su kaçağının önüne geçilmiş olacak. Kaçağın engellemesiyle birlikte su havzasında tasarruf sağlanacak. Baraj çıkışına konulacak olan tam otomatik yıkamalı filitrasyon sayesinde üreticilerimizin damlama hortumları artık tıkanmayacak. Bu ilk adımın ardından kart okumalı akıllı sayaçlar takılarak adil su tüketimi sağlanacak.

Adil Su Tüketimi Sağlıyoruz

Protokolün ardından konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ilçeleri için çok önemli bir projeyi imzaladıkları için çok mutlu olduğunu belirterek Seferihisar’a hayırlı olmasını diledi. Mevcut ücretlendirme sistemiyle ovadaki aşırı ve bilinçsiz su kullanımı engellenemediği için normalin çok üzerinde bir su tüketimi bulunduğunu söyleyen Soyer; “İlçede tarımın gelişmesine paralel olarak kullanılabilen su kaynakları gittikçe azalıyor. Gelecekte insanoğlunu bekleyen en önemli tehlikelerin başında kuraklık geliyor. Seferihisar Barajı’ndaki su kapasitesini, bilinçsiz su tüketimi, mevsimlerin kurak geçmesi, yağışların azalması gibi nedenler her yıl biraz daha geriye götürmekte ve buna bağlı olarak ilerleyen yıllarda susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya gelme ihtimali bulunuyor. Bu nedenle her bir üreticimizin kullandığı su miktarı ile ücretlendirilmesi hem tasarruf sağlayacak hem de kullandıkları ölçüde ücretlendirilerek adil su dağıtımı sağlanmış olacak. Su sayacı olması durumunda bölgemizdeki rotasyon ile verilen sulama da aynı evlerde kullanıldığı gibi 24 saat açık olacağından istenilen saatte bahçelerin sulanmasını sağlayacak ve şikayet edilen basınç sıkıntısı otomatik olarak ortadan kalkacak. Seferihisar Barajı’nın suyunda yosun, balık, dal, yaprak ve yüzen büyük kaba partiküller, kum, silt gibi küçük partiküller bulunuyor. Bu yabancı maddeler üreticilerin damla sulama sistemlerinin tıkanmasına neden olduğu için baraj suyundan faydalanma oranını ne yazık ki çok aşağılara indiriyor. Tıkanan filtreler ağaçların sulama kapasitesini ve yapılan gübrelemelerden faydalanma yüzdesini aşağı çekiyor, çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Barajın hemen çıkışına son teknoloji ürünü paslanmaz çelik gövdeye sahip tam otomatik geri yıkamalı filtre kurularak, uzun yıllar güvenle çalışan su sayaçları, tıkanmayan damlatıcılar ve yağmurlama sistemleri ile üreticilerin bakım ve onarım masraflarının minimuma indirilmesini bekliyoruz” dedi.

Bereketli Sulama Projesi yaklaşık 5 Milyon Liraya mal olacak. Miktarın %20’si peşin ödenirken, geriye kalan miktar 30 yılda sıfır faizle ödenecek.

 

DSC_2035a DSC_2047a DSC_9012

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.