Yılmaz Büyükerşen’den Tunç Soyer’e Büyük Onur

Programa, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt, kentin çeşitli ilçe belediye başkan adayları ve meclis üyeleri katıldı.

Sunumdan önce açılış konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen; “Sevgili Tunç Soyer’in çok akılcı projeleri ve uygulamaları var.Hep biz başka yerlere proje verecek değiliz, bizden daha üstün olanların akılcı projelerini de öğrenmemiz faydalı olacak. Bizlere onları anlatacak. Bizler için de çok faydalı olacak. Yeni dönemde özellikle kırsal kesim için yapacağımız projeler var. Davetimizi kırmayıp geldiği için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow modelinin, bugün 28 ülkede 182 üyeye sahip bir birlik olduğunu söyledi ve; ‘‘Cittaslow, kentin kendi özgün kaynaklarından beslenmesini ve bunların ortaya çıkartılmasını savunan sürdürülebilir bir kent modeli. 70 kriter ortaya koymuşlar. Türkiye’den 9, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir belde var. Avrupa ülkeleri çoğunlukta. Yayılan bir kent hareketi bu. Türkiye’nin birçok yerinde olmaya başladı’’ diye konuştu.

KÖYLERİN KAPATILMASI BÜYÜK BİR TRAVMA

Başkan Soyer, Türkiye’de 16 bin köyün mahalle haline gelmesinin ülke için büyük bir travma olduğunu belirtti. Soyer, ‘‘Bu büyük bir yara ve uzun yıllar boyunca tedavi edilemeyecek ve açtığı yara daha da büyüyecek. Ne yazık ki bu coğrafya, bu topraklar tohumun insan elinden toprakla ilk buluştuğu topraklar. İnsanlık tarihinin bildiği ilk köyler bu topraklarda ortaya çıkmış. Ancak bir gecede bu köylerin kapatıldığı söylendi. Bu bizim mücadele edeceğimiz bir süreç demek. Çünkü buna razı olmak ve boyun eğmek mümkün değil. Onun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz bu yasayı’’ dedi. Geleceğin Köyleri hareketini Seferihisar’ın 9 köyü ile başlattıklarını ve Anadolu’nun her köyünü davet ettiklerinden bahseden Başkan Tunç Soyer, bin 180 köye ulaştıklarını kaydetti.

Soyer ayrıca, Türkiye’deki Cittaslow’lar olarak yerel üretimi desteklemeyi öncelik edindiklerini vurgulayarak, Seferihisar’da bu kent modeli kapsamında yapılan üretimlerden söz etti. İlçede Mandalina Üreticileri Birliği kurduklarını dile getiren Başkan Soyer, şöyle devam etti:

‘‘Geçmişte kooperatifçilik çok istismar edilmiş, insanların kooperatif ve birliklere güveni kalmamış. Üretici bu çatılar altında buluşamazsa var olamıyor. Köylünün, küçük üreticinin var olması lazım. Bizim küçük üreticiyi yaşatmaktan başka çaremiz yok. Bizler, küçük üreticiyi örgütlemek zorundayız. Seferihisar büyük bir mandalina bahçesidir. Bir birlik kurduk. Gittik paketleme tesisi satın aldık. Gümrük Bakanlığı’ndan ihracat yetkisi aldık. Bu sene ilk defa mandalina üreticisi, kendi bahçesinden topladığı ürününü aracısız Ukrayna’ya sattı. 15 TIR mal gönderdi. Bu kamu yararıdır. Mandalinanın yan ürünlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Eğer ürünü işlerseniz katma değeri yükseliyor. Bunun için İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe aldık. Mandalina reçeli üretim bandı, enginar konservesi üretim bandı kurduk. Mandalinanın o kadar çok yan ürünü olabileceğini bilmiyorduk.’’

Başkan Tunç Soyer, tarım konusunda belediyelerin yapması gereken çok ödev olduğunu, bunları yapmak zorunda olduklarını, çünkü merkezi hükümetin kararıyla bunların yok edilmek istendiğini iddia etti.
Program Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Eskişehir İlçe Belediye Başkan ve adaylarının hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.


 

 

baskan-soyer-cittaslow-kent-hareketini-eskisehirde-anlatti-IHA-20140219AW011811-2-t

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.