Yeniden Sığacık

Cittaslow Seferihisar… Türkiye’nin ilk yavaş şehri, huzurun ve sakinliğin ilk adresi olan Seferihisar; M.Ö. 2000 yılından beri yaşayan büyük bir tarih aslında. 12 İon kentinden biri, Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi, eskilerde bir ufacık balıkçı köyü olan şimdilerde ise sakin yaşam tarzıyla ve organik ürünleri ile günden güne popülaritesi artan “Sığacık” ile Cittaslow unvanını kazanmıştır.

Peki nedir bu Cittaslow?

Citta Slow Seferihisar

İtalyanca “citta” yani şehir ve İngilizce “slow” yani yavaş kelimelerinden oluşan Cittaslow, Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır. Ye­rel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları sonraki nesiller ve misafirleri­ ile paylaşmaktır. Bunu gerçekleştirmek için, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit et­meyecek boyutta tutulmasıdır. Yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmaktır. Çevreye ve insana zararlı olmayan al­ternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır.

Aslında Seferihisar son 5 senedir benim ikinci evim. Güneşinin nasıl battığını, yağmurunun nasıl yağdığını, rüzgarının nasıl savurduğunu ezberledim diyebilirim. Böylesine her yönüyle bildiğim bir yeri anlatmak aslında daha zormuş şu an bunu anladım çünkü hemen hemen her hafta sonu ben bunları yaşayabiliyorum, aynı yollardan geçip geliyorum buralara.

Sığacık Kalesi, tarihi 1520’lere kadar dayanan Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rodos seferine hazırlık amacıyla yaptırılan heybetli kapılarından birinden içeri girerek başlayabiliriz. Sığacık Kalesi hala içinde hayatın devam ettiği az sayıdaki kaleden biridir. Kale, evleri de içine alan surlar ve iki kuleden oluşur. İki katlı olduğu düşünülen kalenin Kuşadası, Ayasuluk, Sivrihisar olarak adlandırılan üç kapısı vardır. İçinde; Süleyman Han Camii, hamam ve mescit bulunmaktadır. Surların yapımında Teos Antik Kenti’nin taşlarından yararlanılmış ve duvarlarda Teos’tan gelme kitabelere rastlamak mümkün.

El emeği göz nuru dedikleri

Otantikka

Gelelim “Seferihisar’ın Renkli Pazarı” sloganıyla hayata geçirilen ilçe ve çevre köylerdeki vatandaşların ürettiği organik ürünlerle el işlerinin olduğu Sığacık Organik Pazarı‘na. Sığacık kale içinde sadece pazar günleri kurulan pazarda kale içinde yaşayan halk, evinin kapısına tezgahını atar. Tavuğunun yumurtasını, yaptığı kışlık tarhanasını, ördüğü el işlerini, tepsi tepsi ev baklavalarını, topladığı otlarını, kaynattığı reçellerini biz ziyaretçilerine sunar. Kale avlusunda oluşturulan köy pazarında ise yalnızca Seferihisar’ın köylerinden gelen çiftçiler bahçelerinde ürettikleri ürünleri satarlar.

Sığacık Kalesi'nin sokakları

Hani genellikle pazarlarda itiş kalkış, bağırtılar, yerlerde çöpler olur ya burada öyle bir sahne görmeniz mümkün değil. Yani; samimiyet, güleryüz ve özlenen köy yaşamının tüm özellikleri aynı yerde birleşince dahasına ihtiyaç kalmıyor. Rengarenk pazarın bu güzellikleri, içten Ege insanı ile de birleşince cıvıl cıvıl, tadından yenmeyen bir ortama dönüşüyor. Sokaklara girip çıkıyorsunuz, tezgahlar ve sıcak gülümsemeler sizi çağırıyor. Hemen her sokakta oturabileceğiniz çay içip, ev yapımı tatlılar yiyebileceğiniz yerler var. Karpuz reçeli mi ararsınız, domates reçeli mi, ne ararsanız var. Kurutulmuş çeşit çeşit şifalı otlar, halkın kendi zeytin ağaçlarından yaptıkları zeytinler,zeytin yağları ve zeytin yağlı sabunları…

Buz gibi organik meyve suları

Mis kokulu sabunlar

Seferihisar’ın yöresel lezzetlerinden bahsedecek olursam, pazarda Seferihisar’ın gözleme, nohutlu mantı, samsades gibi lezzetleri ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor. Özellikle Girit kökenli Armola adlı peynir, kendine has özel bir lezzete sahiptir. Armola yapmak için keçi tulumunun içine süt, yoğurt ve tuz konuyor. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra 15-20 gün bekletiliyor. Sonra tulumdan alınıp, tabağa konan Armola’nın üzerine zeytinyağı gezdirilerek yeniyor. Seferihisar merkezde bulunan mandıralardan alıp tadabilirsiniz. Ekmek dolması, enginar dolması, keşkek, nohutlu mantı, tatlı tarhana, baharın habercisi oğlak dolması, yuvalaça, lok lok, mandalina tatlısı, oklavadan sıyırma, samsades tatlısı gibi Seferihisar yöresinin başlıca yemekler, köy pazarında bir çoğunu tatmanız mümkün. Ayrıca Seferihisar merkezde her salı köy pazarı kurulur ve merkezde Köy pazarı binasının önünde 9 köyden gelen yaklaşık 120 çiftçinin katılımıyla organik ürünler satılır.

Evlerde yapılan baklavalar, börekler, yöresel lezzetler

Seferihisar’ın merkezi, iç kısımda olduğu için denize girmek için en uygun yerler yazlıkçılar için Akarca’dır çünkü yazlıklar genelde o bölgede toplanmıştır. Sığacık’ta marina olduğu için denize girebileceğiniz plajlar yoktur. Bu yüzden Sığacık’taki tepenin arkasında bulunan nefis bir koy olan Akkum koyu tercih edilir. Tepeyi aştığınızda biraz aşağı indiğinizde sola yol ayrımı göreceksiniz. Bu yola saparsanız piknik alanlarının ve Teos antik kentin olduğu bölgeye gidersiniz. Az ilerlediğinizde çam ormanlarıyla kaplı Çamlık piknik alanını göreceksiniz. Bu bölge tepede kaldığı için denize girme imkanı yok. Fakat 2 km daha gittiğinizde mavi bayraklı Ekmeksiz Koyunda birçok imkan bir arada sunuluyor. Ekmeksiz Koyunda piknik yapabilirsiniz, mavi bayraklı plajında denize girebilirsiniz, öğlen ve akşamları restorantından yararlanabilirsiniz. Duş, wc ve soyunma kabini imkanları bulunmaktadır. Ayrıca akşam konaklamak isterseniz bungalov kiralayabilirsiniz yada kamping yapabilirsiniz. Ekmeksiz’in ismi de oldukça ilginç bir şekilde bağlanmış. Söylentilere göre buranın havası insanı çok acıktırırmış ve bu yüzden insanlar erzaksız ve ekmeksiz kalırlarmış. Sanırım buraya geleceklere öncelikle tavsiyem, yanlarında bol miktarda ekmek almaları olacaktır.

Sola dönmek pek hoşunuza gitmediyse aşağı sallanırsınız ve Akkum’a ulaşırsınız.

Akkum Plajı

Adından da anlaşılacağı gibi bembeyaz kumu vardır Akkum’un. Genellikle dalgalı olduğundan bir sörf merkezi de kurulmuş. Eğer windsurf ilginizi çekmezse bir de scuba diving imkanı sağlanıyor. Plajı belediye işletiyor, yaz sezonu boyunca pazartesi ve perşembe günleri halk günüdür, ücretsiz yararlanabilirsiniz. Salı, çarşamba ve cuma günleri 2 Lira, cumartesi ve pazar günleri 5 Lira giriş ücreti alınır. Ayrıca minik bir uyarım da olacak. Bu bölgede dipten denize karışan buz gibi tatlı kaynak suları sayesinde diğer denizlere oranla daha soğuk bir deniz sizi bekliyor, uyarmadı demeyin.

La Dude Art Cafe

Kale içinde bulunan La’ dude Art Cafe, “Lezzet ve Sanatın Buluşma Noktası” sloganıyla sanatçı Aysun Karasu tarafından 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Sığacık’ta kahvaltı için güzel bir adres, renkli bahçesinde dönem dönem resim sergilerine ev sahipliği yapan bir mekanda uzun uzadıya keyfi yapabilirsiniz.

Gün içinde birbirinden lezzetli tezgahların arasında dolaşıp soluklanacak bir yer arayacaksınız. Sizlere kale içinde bulunan Delicee by Barbara’dan bahsetmek istiyorum. Öncelikle tezgahı dikkatimi çekti ve tatlı tatlı sizi çağıran “limonata serinleme noktasına hoşgeldiniz” seslenişi ile bir anda kendimi içeride buldum. Kabak çiçeği dolması, yaprak sarması ve bebek patlıcan dolmasına buz gibi ev yapımı ayran eşlik etti, keyifli bir öğle yemeği yemiş oldum. Daha sonra işletmecilerinden Göksel Nehar, mekanın hikayesini benimle paylaştı. Avusturya’lı Barbara’nın işlettiği sevimli mekana haftasonları işletmek için geldiğini belirtti.

Delicee by Barbara'nın renkli tezgahı

Barbara Hanım ve Göksel Bey misafirlerini bekliyor

Aile işletmesi olarak hizmet veren mekanın sloganı “Kendimizin yemeyeceğini yedirmiyoruz”. Bu sevimli mekanda 10 kişi emek ve sevgiyle misafirlerine en iyisini sunmak için çalışıyor. 2014 yılında hizmet vermeye başlamışlar, şimdilik sadece cumartesi ve pazar günleri çalışıyorlar ve ileriye yönelik planlarından bana bahsetseler de sürprizi kaçmasın diye içimde tutuyorum.

Organik erikler

Ürünlerimiz doğal, organik sözlerini pazarın her yerinde duyabilirsiniz ama bu mekan gerçekten tam anlamıyla organik çünkü Menderes ve Seferihisar’da bulunan arazilerinde emek emek her ürünlerini yetiştiriyorlar. Yaprak sarması için Tokat yaprağı kullanıyorlar, en iyisi olduğu için ama bunun dışında eriklerinden, limonlarından özel 2 çeşit meyve suları var, biri limonata diğeri 4 çeşit meyvenin karışımıyla tamamen doğal ve şeker kullanmadan ev yapımı meyve suyunu tadanlar bayılıyor. Yemeğimin üzerine bir bardakta ben içtim, nefisti.

Nefis sarmalar

Mürver Çiçeği Şurubu

Barbara Hanım, anneannesinin tarifini hala yaşatarak, tezgahında organik pazarı ziyaret edenlere sunuyor. Her derde deva kabul edilen ve sulak yerde yetişen mürver çiçeğinden elde edilen şurup, kendi yetiştirdikleri zeytinlerinden soğuk sıkma yöntemiyle elde ettikleri zeytinyağları, organik nar ekşisi sosları ve çeşit çeşit marmelatları ile tezgahlarında sizleri bekliyorlar.

Sığacık’ın kısa sürede yıldızı parlayan ve İzmir’in en iyi rakı-balık mekanları arasına adını başarıyla yazdıran Milos Rum Meyhanesi‘nden bahsetmeden geçemeyeceğim.

Milos Balık

Sığacık kaleiçinde bulunan, Levent Özcan’ın işletmeciğini güleryüzle sürdürdüğü Milos, Türkiye’nin bir çok köşesinden misafirlerini ağırlar oldu. İlk açıldığı günden beri defalarca misafiri olduğum mekanın fiyat-kalite dengesine hala hayranım. Çizgilerini bozmadan taze ürünlerle hizmet vermeye devam ediyorlar ve bende keyifle misafirleri oluyorum. Lezzetleri sıradan rakı balık mekanlarından çok farklı, konsept olarak da Rum Meyhanesi’ni ciddiyetle sürdürüyorlar.

Milos'un mezeleri

Milos Balık

Sizlere mekanda tatmanız gereken bir masa anlatacağım, benim her zaman keyifle yaptığım: Öncelikle vazgeçilmez olan Kalamar ve tereyağında karides, Girit ezme, Rum ezmesi, Saganaki (özel peynir kızartması) ve benim bayıla bayıla yediğim, damakta bir lezzet serüveni yaratan lezzet Fesleğenli Mezgit, balık olarak her türlü çeşit bulunduruyorlar fakat benim favorim Mezgit Tava yanına da Rum Meyhanesi’nde olduğunuz için ve mezelere arkadaş olacak Uzo tabiki. Gitmeden önce minik bir uyarı, yaz aylarında ve özel günlerde rezervasyon yaptırmadan gitmenizi önermem.

Sığacık, uzun soluklu tatillerden çok, günübirlik pazar kaçamakları için ideal bir yer. Fakat kalmak isterseniz pansiyonlar az da olsa mevcut. Cumartesi gününden gelip akşam sahilde rakı-balık yapılıp, gece şirin bir pansiyonda kalabilirsiniz. Pazar sabahı güzel bir köy kahvaltısı yapıp, gündüz gözüyle etrafı keşfedip sonra da pazara uğrayıp bu keyiflere ortak olabilirsiniz.

Türkiye’nin ilk Cittaslow yani salyangoz hızındaki beldesi Sığacık’ta zamanı durdurmak mümkün olmasa da sessizliğin ve sakinliğin organik halini yaşamanız için Seferihisar sizi çağırıyor.

Sevgiler…

Özetle Sığacık;

Sığacık’a nasıl gidilir?

  • İzmir-Seferihisar arası 45 km olup özel araç ile İzmir-Çeşme Otoyolunu kullanarak Seferihisar gişelerinden çıkıp 20 km daha gittiğinizde varacaksınız. Özel araç ile yaklaşık 35 dakika da ulaşabilirsiniz.
  • Üçkuyular Otobüs Terminalinden Seferihisar merkeze hem Seferihisar dolmuşları ile hem de Ürkmez dolmuşları ile 45 dakika da ulaşabilirsiniz. (Seferihisar dolmuşları 07:00 / 23:30 (15 dk.) 4,5 TL, Ürkmez dolmuşları 07:15 / 18:30 (30 dk.) 3,5 TL)
  • Belediye Otobüsü ile Ulaşım, 730 F.Altay Aktarma Merkezi – Narlıdere – Güzelbahçe – Seferihisar ile yaklaşık 1 saat sürüyor. Sefer sıklığı 50 dakikadır.(tam 3,95 TL, öğrenci 2,15 TL). Ayrıca 829 Cumaovası Aktarma Merkezi – Menderes – Orhanlı – Ürkmez – Doğanbey – Seferihisar(köy hattı). Menderes ve Seferihisar’ın insan eliyle bozulmamış doğasını keşfedebilirsiniz. Biraz uzun ama doğa ile iç içe köy yolundan 1,5 saatlik bir yolculuk. Ücretlendirmesi şehir içi tarife olup (tam 2,25 TL, öğrenci 1,25 TL)

Sığacık ‘ta ne yapılır?

  • Pazar günü kale içinde kurulan Sığacık Organik Pazarı görülmeye değer. Haftaiçi yolunuz düşerse salı günü Seferhisar merkezinde kurulan köylü pazarına uğrayabilirsiniz. Bu sayede “Sakin Şehir” kavramını her yönüyle görebilirsiniz.
  • Tarihi 1520’lere kadar dayanan Sığacık Kalesi gezilmesi, kalenin surlarına çıkıp enfes Sığacık Limanı manzarası izlenmeli.
  • Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olan ve M.Ö. 1000 yıllarında İon kolonisi olarak kurulmuş olan Teos Antik Kenti ziyaret edilmeli.
  • Buz gibi denizin ne demek olduğunu öğrenmek için Akkum’dan, Ekmeksiz Koyu’ndan ya da Akarca Plajı’ndan denize girilir. Salı günü Seferihisar merkezdeki köylü pazarına, pazar günü ise Sığacık Kalesi içinde kurulan organik pazara gidilebilir.
  • Doğal sabunlardan, çeşit çeşit reçellerden ve Ege’nin otlarından alınabilir.
  • Seferihisar Belediyesi tarafından ilçenin en önemli temel kaynaklarından mandalinanın tanıtımı, üreticilerin desteklenmesi amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Mandalina Şenliği her sene sonunda düzenlenir. En iyi mandalina tatlısı yarışmaları, en iyi mandalinalı hediyelik eşya, mandalina kral-kraliçe yarışması, en yavaş bisiklet sürme yarışmaları…

Sığacık’ta ne yenir?

  • Ekmek dolması, enginar dolması, nohutlu mantı, tatlı tarhana, baharın habercisi oğlak dolması, yuvalaça, lok lok, mandalina tatlısı, oklavadan sıyırma, samsades, keşkek ve armola tadılabilir.
  • Köylü teyzelerin ellerinden incecik açılmış gözleme-ayran ikilisi ile mideniz bayram eder.
  • Milos Balık’ta leziz mezeleriyle sofranızı donatıp bir rakı açtırmadan dönmeyin.

Sığacık’tan ne alınır?

  • Kalenin etrafında sıralanmış, balıkçıların yanında bulunan, herkesin hayretlerle baktığı “Zet“, Sığacık’ın sanat atölyesi. Zet’in formülü: minik minik parçaları, sevgiyle birleştirip büyük emekler elde etmek. Daha yolun karşısındayken ayaklarınız sizi dükkanın önüne getiriyor. Şaşıran insanlar arasında sizde yerinizi alıyorsunuz. Merak ediyorsunuz bu sabrın kaynağı nedir diye. İçeri bir adım atmanız ile sevimli çift Zeynep Esra Tuğcu ve Orhan Tuğcu sizleri bekliyor olacak.
  • Sığacık Kale içinde bulunan Otantikka‘dan el emeği minik hediyelikler alabilirsiniz.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.