Ürkmez Çed Kararı İptal

Ürkmez Mahallesi’nde bulunan halk plajına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan yat limanı için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı, mahkemeden döndü. İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, ÇED raporunda yer alan değerlendirmelerin yetersiz olduğuna hükmederek, ÇED olumlu kararını iptal etti. Mahkemenin kararını duyan vatandaşlar, sevinçlerini çığlık atarak gösterirken, Belediye Başkanı Tunç Soyer’ mahalle sakinleri ile birlikte kağıttan yaptıkları gemileri denize bıraktı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü, Ürkmez Mahallesi’nde bulunan halk plajında, 764 tekne bağlamalı bir yat limanı yapmak için proje hazırladı. Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı da o proje için ÇED olumlu kararı verdi. Seferihisar Belediyesi başta olmak üzere toplam 61 kişi, ÇED olumlu kararının iptali için İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. 3 yıldır süren davada, mahkeme kararını verdi. Projenin Lebedos Antik Kenti arkeolojik SİT alanına komşu olduğuna dikkat çeken İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, kararında, verilen ÇED raporunun, projenin Lebedos Antik Kenti, 1 ve 3’üncü derecede arkeolojik sit alanı sınırına komşu olmasına karşın, kentin konumu, kuruluş amacı, topografyası ve kent üzerinde tespit edilen kalıntılar, kentin olası yayılım alanının çevresi ile birlikte projeden nasıl etkileneceği konusunda kümülatif bir değerlendirme içermediği kanaatine varıldığı görüşüne yer verdi. Yine kararında, proje sahasında dağılım gösteren bentik omurgasız türlerin tespiti için yapılan örnekleme ve değerlendirmenin yetersiz olduğu kaanatine yer veren mahkeme, koruma altında olan bir deniz çiçekli bitkisi türü olan deniz eriştesi (posidonia oceanica) tarafından oluşturduğu çayırların, proje sahasındaki dağılım sınırlarının hatalı verildiğine hükmetti. Kararda ayrıca, Azmak kanalı tahliye kapasitesinin azalması ile mansapta olası su baskınlarının yaşanabileceğine değinildi.

SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATTIRLAR

Belediye Başkanı Tunç Soyer ile davacıların avukatı Şehrazat Mercan, mahkemenin kararını proje için seçilen Ürkmez plajında, halka birlikte açıkladı. Kararı duyan vatandaşlar, sevinçten çığlık attı, kimisi ayağa kalkarak oynamaya başladı. Başkan Tunç Soyer, mahkemeden çıkan kararın insanları çok motive ettiğini belirterek, “Çok emek verdiğiniz ve çevrenizde herkesin ‘Olmaz o iş’ dediği bir şey sonunda oldu. Bu güzelim sahilin böyle bir tahribatla maf olmasını istemiyorduk. Çünkü maf olacağını çok iyi biliyorduk. O nedenle çok mutluyuz. Nihayet bu sahil kurtuldu. Bu akvaryum deniz yine gelecek kuşaklara nakledilecek. Bunun sadece Seferihisar için Ürkmez için değil, Türkiye’de doğa katliamı ile baş başa olan her yer için iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. İnsanlara umut verdiğini düşünüyorum, vermesi gerektiğine inanıyorum. Doğayı korumak için verilen mücadele kazanılıyor. Bu mümkün, bunu göstermiş olduk. Bir fırsatını bulup projeyi yeniden buraya kondurmak isteyenler olacak ama biz her zaman taş gibi dimdik duracağız” diye konuştu.

Ürkmez Yat Limanı Çed Kararı İptal Edildi

“PROJENİN ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Avukat Şehrazat Mercan, plajda oldukça geniş bir alanı kapsayan projenin durdurulması kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bu proje, 1994 yılından beri yatırım planında olan yat limanıydı. Kapasitesini de sürekli büyüttüler. Tekne bağlamalı olacak, deniz doldurulacaktı. Halk karşı. Halkın katılım toplantılarında vatandaşlar bunu istemediğini defalarca anlattı. Ankara’ya kadar gittiler ama proje durdurulmadı. Biz de mecbur kaldık ve dava açtık. Mahkeme kararının uygulanmasını, buradan bu projenin çekilmesini istiyoruz. Ben çok mutluyum. Ülkede çevreye yönelik o kadar çok yanlış yatırımla, talan var ki. Burayı kurtardık, ülkeyi de kurtaracağız.”

Ürkmez Yat Limanı Çed Kararı İptal Edildi

Vatandaşlardan Zafer Akgün de projenin iptal edilmesi için 3 yıldır uğraştıklarını belirtti. “Bu doğayı yok etmemeleri için elimizden geleni yaptık” diyen Akgün, şimdilik başardıklarını ifade etti. Yine davacılardan Ahmet Uça da “Bu tabiat güzelliğinin bozulmasını istemedik. Bu yalnızca İzmir’in değil Türkiye’nin meselesi. Buraya yat limanı yapılmaması için çok mücadele verdik. Ankara’ya gittik, 5 bin 500 imza topladık. Mücadele ettik ve sonunda da başardık” diye konuştu. Öznur Ergeneman isimli vatandaş ise “Burası halka açık bir plaj. Herkes faydalanıyor ve denizde yaşayan canlılar var. Bunların ölmesini istemiyoruz” derken, vatandaşlardan İrem Sevim Fidan da alanın marina yapmaya çok da uygun olmadığını, böyle güzel bir yerin yat limanı ile heba edilmesinin yanlış olduğunu savundu. Daha sonra mahkeme kararının yazılı olduğu kağıtları alan mahalle sakinleri, kağıttan gemi yaparak denize bıraktı. Vatandaşların heyecanına, Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Avukat Şehrazat Mercan da ortak oldu. Vatandaşlar, proje için seçilen halk plajında, zafer pozu verdikten sonra dağıldı.

Ürkmez Yat Limanı Çed Kararı İptal Edildi

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.