Üretim Destekle Katlanacak

Bakanlar Kurulu’nun ‘‘2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’’ı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Tarım ve hayvancılıkta üretim ile kaliteyi yükseltmek için gerçekleştirilecek desteklemelere ilişkin karar, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Desteklemeler kapsamında; Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50’sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacak.

 

Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225 lira, etçi ırklar anaç sığır 350 lira, anaç mandaya 400 lira, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapılacak. Suni tohumlamadan ve etçi ırklardan doğan buzağı için 75 lira, döl kontrolü projesi kapsamında suni tohumlamadan doğanlara 35 lira, yerli ırk veya melezi sığırlardan etçi ırklara ait spermayla yapılacak tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 75 lira destek verilecek.

 

DİPLOMALI ÇOBANLARIN AVANTAJI GENİŞLEDİ

 

Sürü yöneticisi istihdamı desteği uygulaması kapsamında, daha önce 500 küçükbaş hayvan varlığına sahip işletmelerin yararlandığı yıllık 5000 TL’lik desteğin kapsamı genişletilerek 500 anaç hayvan sınırı 300’e indirildi.

 

Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına 22 lira destek verilecek. Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftikbirlik)’ne veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere kilogram başına 22 lira ödenecek.

 

Üretmiş olduğu çiğ sütü, süt işleme tesislerine satan, düzenlemede belirlenen bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, inek sütü için soğutulmuş süte farklı olmak üzere, manda, koyun ve keçi sütü için Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak. Islah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında, her bir sığır için süt içeriğinin tespiti amacıyla yapılacak analizler için Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerinde 50 lira ödenecek.

 

ÜRETİCİNİN SESİNE KULAK VERİLDİ!

 

Tarımsal desteklemelere ilişkin kararı değerlendiren İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Sürü yöneticisi sertifikasına sahip yetiştirici ve işletmelere verilen yıllık 5000 TL’lik destek için ön görülen 500 anaç hayvan alt sınırının 300’e çekilmesiyle desteğin kapsamının genişlemesinin sektöre büyük hareket getireceğini ifade etti. Üreticinin isteklerine itibar eden bakanlık yetkililerine teşekkür eden Türer, ‘‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi gündeme geldiği günden bu yana 500 sınırının ülke şartlarında yüksek olduğunu belirtip Bakanlığımızdan sınırın 250 ila 300’e çekilmesini rica etmiştik. Yeni düzenleme sektöre hareket getirecek. Çobanlarımız Sürü Yöneticisi olarak daha rahat iş bulabilecek, sertifikalı ve bilgili sürü yöneticilerine iş veren mal sahipleri ise devletten yıllık 5 bin TL’lik destek alacak.’’ şeklinde konuştu.

 

1 OZER TURER 2 HAYVANCILIK

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.