Tunç Soyer Hangi Teklife Hayır dedi

 

Adı uzun süre Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir adaylığında gecen hatta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Genel Merkezin gönlündeki aday olarak kulislerde anılan Tunç Soyer hangi partinin Büyükşehir adaylığını reddetti?

2011 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Başkan Soyer’e Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mektubunu getirdiği önümüzdeki 3 yıllık süreçte Akp Seferihisar’dan Belediye Başkanlığı yapmasını ve 2014 yılında Akp’nin Büyükşehir adayı olmasını teklif ettiği konuşulmuştu.

Son gelen teklifi ve detaylarını Yenigün Gazetesi köşe yazarı Doğan Karabulut yazdı.

 

39 derece ateşle yatarken ne kadar düzgün cümleler kurulabilir, tartışılır; ama yine de size anlatacaklarım var..

Bana göre yaşayan bir siyaset efsanesi olan Yüksel Çakmur, İşçi Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olur mu, olmaz mı; hiç farketmez ama önemli olan sanki olursa “ayıp edeceği” gibi bir izlenim yaratılması…

 

Önseçim denen şeyi adeta unutan CHP’nin bütün adaylarını geniş kitlelerin beklentilerini hiçe sayarak “sen-ben-bizimoğlan” misali çok dar bir kadro içinden seçmesi ayıp olmuyor da, yıllarca demokrasinin temel ilkelerinden ödün vermeyen Çakmur’un İP’den aday olması ayıp oluyor!

 

Hem sonra “unutturulmaya çalışılan pırlanta” niteliğindeki Çakmur’un kapısını sadece İşçi Partisi çalmadı; DSP de teklif götürdü ama İP daha önce davrandığı için DSP geri çekildi.

 

Çakmur, bu kentin siyasal yaşamına damga vurmuş biri; elbette böyle itibar görmesi el üstünde tutulması çok güzel bir şey.

 

Herkes CHP gibi çabuk unutmaz.

 

Ama, Atatürk’ün Partisi içinde, Parti’nin son dönemdeki yapısıyla tezat oluşturan “sadakat anıtı” adamlar da var; Tunç Soyer gibi…

 

Bana göre “aşırı temiz kişiliğinden ötürü siyasetçiliği tartışılabilir” olan Selçuk Karakülçe başkanlığındaki DSP İzmir İl Yönetimi, geçtiğimiz günlerde Soyer‘e İzmir Büyükşehir Başkan adaylığı teklif etti ve Soyer reddetti.

 

Tunç Soyer‘e “Başkan, sen Türk, onlar Yunan; sen Amerikalı, onlar Rus, sen Müslüman, onlar Hristiyan, sen sosyalist; onlar faşist değilsiniz… Üstelik aynı özden beslenen kardeşlersiniz… Neden reddettin?” dedim; “Bütün siyasal geçmişimle çelişecek, tutarsızlık ve koltuk sevdalısı izlenimlerine kaçınılmaz bir biçimde yolaçacak, temiz siyaset özlemimizi baltalayacak bir şey olurdu” dedi. Ve ekledi; “DSP çok temiz bir siyaset ortamı ama geniş kitlelerin algısı da çok önemli”

 

İşte size gölgede kalmış birkaç girişimden detaylar… Birbirine taban tabana zıt yaklaşımlar…

 

Siz ne dersiniz, bilemem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_inline_msrww802zI1qz4rgp

 

 

 

 

 

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.