Tsunamiye uluslararası araştırma

30 Ekim 2020 Yunanistan’ın Samos adası açıkları merkezli 6.6 büyüklüğündeki depremden dolayı İzmir’de birçok yerleşim yerinde can kaybı ve ağır hasarlar Seferihisar’da ise Türkiye’de bir ilk olan tsunami oluştu. Yaşanan bu zorlu süreçten sonra İngiltere’de bulunan “The Institution of Structural Engineers” kurumu uluslararası bir çalışma grubu kurdu. Bu çalışma grubu deprem ve sonrasında yaşanan tsunami afetleriyle birlikte ortaya çıkan hasarları ve afet sonrası süreçleri inceleyecek.

Ünlü Üniversiteler Bir Araya Geldi

Afetler ve oluşturduğu sorunlar hakkında uzman sayılan Uluslararası olan proje ekibinin içinde önemli araştırmacılar yer alıyor. Dünyanın birçok yerinden ve Türkiye’den katılım gösterilen bu  proje saygın üniversitelerin araştırmacılarından oluşuyor.

Oluşturulan çalışma grubunda,  “Cambridge University (İngiltere), Greenwich University (İngiltere), University College London (İngiltere), Glasgow Caledonian University (İskoçya), Newcastle University (İngiltere), University of Porto (Portekiz), Imperial College London (İngiltere), National Kapodistrian University of Athens (Yunanistan), Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi”nden araştırmacılar bulunuyor.

Endüstri ve üniversiteler arasında oluşturulmuş ortak bir girişim olan bu ekibin amacı büyük depremlerin ardından saha araştırmaları yapmaktır.

EEFIT Mission Aegean Earthquake and Tsunami (Deprem Mühendisliği Saha İnceleme Ekibi) şeklinde isimlerini belirleyerek afet değerlendirme, bilgi-belge toplama ve alanda tespit çalışmalarına 30 Kasım 2020 tarihi itibari ile başladılar.

ANKET ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Bu raporda İzmir ve çevresinde depremden etkilenen yerel halka yapılacak olan çevrimiçi ankette bulunacak. Ankette edinilen bilgiler sonucunda hem kente hem de projelerine şehirleri daha güvenli ve dayanıklı hale getirebilmek için mühendislik bilgi desteği de sağlanmış olacak. Yerel halkın anonim olarak katılım göstermesine büyük önem veren proje ekibi, bir internet sitesi linki oluşturarak ankete katılımı başlattı. Anket çalışmasına https://forms.gle/AaLNguGr5BR3iqE9A adresinden ulaşım sağlanıyor.

Hazırlayacakları raporu 2021 yılında tamamlayarak uluslararası alanda paylaşıma açılacak.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.