Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır

İzmir Büyükşehir, Seferihisar ve Urla Belediyeleri öncülüğünde, çevreciler, balıkçılar, doğacılar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, İzmir merkez ve çevre ilçe sakinleri orkinos çiftliğine hayır demek için bir araya geldi. Vatandaşlar, Sığacıklı balıkçılarla birlikte teknelerle denize açılarak balık çiftliğinin kurulacağı alana gitti ve tepkilerini pankartlar ve sloganlar eşliğinde gösterdi.

ÇED dosyasının ayrıntılarına göre 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında 39 bin 200 metrekarelik deniz alanı içinde yılda 900 ton kapasiteli Orkinos Yetiştiricilik Tesisi planlanıyor. Yarımadayı kirletecek, ekolojiye zarar verecek bu projenin hayata geçirilmemesi için gerçekleşen çevre eylemine vatandaşların katılımı yoğun oldu.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Belediye Meclis Üyeleri ve duayen tiyatro sanatçısı Ercan Kesal’ın da katılım gösterdiği eylem büyük ses getirdi.

Turizm ve balık çiftliği bir arada çalışamaz

Seferihisar’ın tarım ve turizm kenti olması bu sektörle bir arada olmasına engel teşkil ediyor. Turizm alanında ilerlerken yapılması planlanan orkinos ve balık çiftlikleri turizm sektörünü sekteye uğratacak projeler. Ayrıca araştırmalar sonunda raporlanan Sığacık Körfezi’nin açık deniz özelliği taşımadığı, dava konusu bölgenin Akdeniz fokunun üreme ve yaşama alanı içinde yer alması, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelere göre korunması gereken hassas bir alan olduğu belirtildi.

İzmir Büyükşehir,Seferihisar ve Urla Belediyeleri bu projeye izin verilmemesi için birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Başkanların ortak olarak yaptıkları açıklamada “Bu körfez atalarımızın bize bıraktığı, bizim de torunlarımıza bırakacağımız en büyük zenginliklerimizden biri, çocuklarımızın geleceği için mücadele edeceğiz. Seferihisar ve Urla’da balıkçılık ve turizminin önemi yadsınamaz. Bu proje iş istihdamı yaratmak değil aksine mevcut iş alanına zarar verecek. Geleceğimiz için bu projeye dur demeliyiz” diyerek vatandaşlara seslendiler.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Tunç Başkanımızın 2011’de başlattığı bu mücadelede 8 yılı geride bıraktık. Defalarca mahkeme bizi haklı buldu. Ancak yetmedi. Bu kadar mahkeme kararının ardından bizimle, halkla dalga geçer gibi mahkemenin kurulamaz dediği yerin yanı başında yine izin aldılar. Maalesef Çevre Bakanlığı’ndan çevremizi korumak için mücadele ediyoruz. Çocuklarımıza bize emanet olan bu toprakları, denizleri yağmalanmasına izin vermeden tertemiz gelecek kuşaklara bırakacağız.Söz veriyorum! Kızılderili şefin dediği gibi: Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu, son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde anlayacak. Beraber bu beyaz adamlarla mücadele edeceğiz. Sizler varken asla yılgınlığa düşmeyeceğiz. Sonunda biz kazanacağız!” dedi.

Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır

Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır

Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır


Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır

Sığacık Körfezi’nde Orkinos Çiftiliğine Hayır
pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.