Seferihisar’da Mandalina Bayramı Muhteşemdi

Türkiye’nin mandalina cenneti Seferihisar’da bu yıl 18.kez düzenlenen Mandalina Şenliği, yaklaşık 20 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Güne mandalinanın çığlığı vurgusuyla vatandaşlara seslenen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konuşması damga vurdu.

Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen 18’inci Mandalina Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. Belediye bandosu eşliğinde gerçekleşen rengarenk kıyafetli çocukların da yer aldığı kortej yürüyüşüyle şenlik başladı. Şenliğin yapıldığı alanda mandalinalı ürünlerin yanı sıra Seferihisar’a özgü diğer ürünlerin de stantlarda satışı yapıldı.

Şenliğe CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok, Attila Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Seferihisar Kaymakamı İlhan Abay, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen temsilciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MANDALİNANIN ÇIĞLIĞI

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söyledi:

Bugünkü asıl amacının mandalina ağaçlarının çığlığını size duyurmak. Belediye Başkanı Şehr-emini demektir. Yani şehrin emanet edildiği insan. Şehir ise, insanların yaşadığı yer. Yani şehir, doğası, diğer canlıları, ağaçları, denizi ve toprağıyla birlikte vardır. Belediye başkanı işte bunların hepsinin emanet edildiği insandır.  Onun için, denizimizi koruyalım diye orkinos çiftliğiyle mücadele ettik, onun için, sokak hayvanlarını koruyalım diye sokak hayvanları yuvası inşa ettik. En büyük zenginliğimiz olan, doğamıza, ağaçlarımıza sahip çıkmak elbette asli görevimiz. Bir Başkan, kentinin doğasını koruyor ve tarihine sahip çıkıyorsa görevini yapıyor demektir.



SEFERİHİSAR BELEDİYESİ MANDALİNA AĞAÇLARININ KESİLMESİNE KARŞI

Seferihisar bildiğiniz gibi bir büyük mandalina bahçesi ve ürünün değerini arttırmak, üreticinin cebine giren parayı büyütmek için durmaksızın çalışıyoruz. Önce Mandalina Üretici Birliğini kurduk. Ardından, işleme paketleme tesisi satın aldık ve birliğe devrettik. Sadece dalından koparılıp satılan bir ürün olmaktan çıkartmak, rekabet gücünü arttırmak, raf ömrünü uzatmak ve katma değerini büyütmek için yan ürünlerini geliştirmeye çalıştık, soğuk hava deposu inşa ettik. En son geliştirdiğimiz en başarılı ürünümüz “mandalina kurusu” oldu. Günde 300 kg kurutarak başlattığımız bu üretim süreci, mandalinanın katma değerini en az 5 misli arttırarak, yeni ihracat olanakları açtı. Bu yıl kilosu 1,2 Euro’dan yani 10 misli bedelle Almanya’ya ihracat yapıyoruz. Ama Bu noktada, içimizi acıtan, kesilen mandalina ağaçlarından, sökülen bahçelerden de söz etmem gerek. Ne yazık ki, Seferihisar Belediyesi’nin bu bahçeleri imara açtığı ile ilgili bir algı var. Öncelikle bunu düzeltmek istiyorum.

PLANLAR 1985’TE İLLER BANKASI TARAFINDAN YAPILMIŞ

Seferihisar’ın imar planları 1985 yılında İller Bankası tarafından yapılmış. Seferihisar Belediyesi halen bu planlar üzerinden imar planları üzerinden ruhsat veriyor. Tüm üst ölçekli planlara uymak zorunda olan belediyemizin bu planlara aykırı davranması imkansız. Özetle, mandalina bahçeleri  1985 yılında yapılan  planlarının  kurbanı olmuştur. Seferihisar Belediyesi,  üst ölçekli planlara  uymak, mülkiyet hakkı ve planlar nedeniyle ortaya çıkan kazanılmış haklara uygun ruhsat düzenlemek  yükümlülüğü ile baş başadır.  Bu tablo karşısında mandalina bahçelerini korumak için tek çare, mandalinanın katma değerini, pazarlama kabiliyetini arttırmaya çalışmak olmuştur. Çünkü tek umudumuz, mandalinayı hak ettiği değere kavuşturmak ve böylece üreticiyi mandalina ağaçlarını kesmekten caydırmaktır. Onun için, üreticiyi korumaya, köylerden belediyemize devrolan arazilere sımsıkı sahip çıkarak onlara kullandırmaya devam edeceğiz. Tarım politikamıza, yani küçük üreticiyi teşvike, üreticileri kooperatiflerde buluşturmaya, tarımsal ürünü işleyerek dönüştürmeye ve yerli tohuma sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünyada yaklaşan gıda krizini en az hasarla atlatacak olanlar tarımsal ürünlerine sahip çıkabilenler olacak. Bahçeleri betona feda ederek yapacağımız tahribat ihanet olur. Doğa, uğradığı tahribatın bedelini her daim ödetmiştir. Dinozorları yok eden bu haşmetli güç, insanoğlunun sonunu getirmek için gözünün yaşına bakmayacaktır. İnadına tohum, inadına mandalina yetiştireceğiz”

KOCAOĞLU: BİRLİK BERABERLİĞE ÇAĞRI YAPIYORUM

Yerelde kalkınmanın önemine vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “İzmir, 2014 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti oldu. Buradan Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e hem yerli tohuma verdiği destek hem mandalina üreticilerine verdiği destek için sonsuz teşekkür ediyorum. 10 yıl içinde reel olarak Türkiye tarımı yüzde 2,1 büyürken, İzmir tarımı yüzde 5,5 büyüdü. Yani 2,5 katından fazla büyüdü. Ne söylemek istediğim ne yapmak istediğim burada saklıdır. Çalışacağız, üreteceğiz, kentimizi kalkındıracağız ve barış içinde yaşayacağız. Barış demişken dünyanın ne durumda olduğunu biliyorsunuz. Dünyanın dar boğazdan geçtiğini ve yönetim problemi olduğunu izliyoruz. Bize düşen görev Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün dış politikasına dönmektir. Yani ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözünü önce ülkemizde, sonra komşularımızda, ardından dünyada egemen kılmaktır. Türkiye‘nin bugün birinci problemi dış politikada düştüğü durumdur. Hep birlikte siyaset, etnik köken, din ve mezhep ayrımı yapmadan bu durumdan kurtulabiliriz. Hepinizi birlik ve beraberliğe çağırıyorum” diye konuştu.

Programda ayrıca CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok, Attila Sertel, Tacettin Bayır, Seferihisar Kaymakamı İlhan Abay ve Seferihisar Çocuk Belediye Başkanı Selin Ada da birer konuşma yaptı.

KRAL KRALİÇE SEÇİLDİ

Birbirinden renkli yarışmalara sahne olan etkinlikte Mandalina Kral Kraliçesi ve En İyi Mandalina Yetiştiricisi de seçildi. Rönesans Ajans’la ortaklaşa yapılan güzellik yarışmasında 2017 Mandalina Kraliçesi Büşra Dipkaya, Mandalina Kralı Yalın Mert Durmaz oldu. Yılın en iyi mandalina yetiştiricisi ise Sedat Özinan oldu.

ÖDÜLLER DAĞITILDI

Şenlik kapsamında yapılan En İyi Mandalinalı Yemek yarışmasının birincisi Mandalina ve balıktan yaptığı “Diriliş” isimli yemeğiyle Esra Tıklar, En İyi Mandalinalı Tatlı Yarışmasını “Mandalinalı Kurabiye” tatlısıyla Gülizar Kızılçay kazandı. En yavaş bisiklet sürme yarışmasını ise Yunus Yüce kazandı. Kazananlara ödülleri Seferihisar Çocuk Belediyesi meclisinde görevli çocuklar tarafından verildi. Ayrıca WheelChair Dance Project/Engelsİzmir grubu, Seferihisar Pantomim ekibi ve Zeybek ekibi de sahneye çıkarak gösteriler gerçekleştirdi.

FERİDUN DÜZAĞAÇ’LA COŞKU DORUĞA ÇIKTI

Seferihisar’ın turuncu bayramı ünlü sanatçı Feridun Düzağaç’ın şarkılarıyla tamamlandı.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.