Seferihisar’a Dünyaya Model Ödülü

Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) birliği, Seferihisar’ın yerel tohumların yok olmaması için verdiği mücadeleyi, dünyaya örnek göstererek ödüllendirdi.

 

Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağının Türkiye’deki ilk temsilcisi ve başkenti olan Seferihisar Belediyesi, Hollanda’da gerçekleştirilen yıllık genel kurul toplantısında 188 Sakin Şehrin içerisinde, Can Yücel Tohum Merkezi ve Tohum Takas Şenlikleriyle en çevreci kent seçildi.

 

Genel Kurulda düzenlenen törende ödülü birliğin eski Başkanı Luca Marconi’nin elinden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer aldı. Marconi, çevre alanında Seferihisar’ın Tohumları projesinin dünya çapında diğer Cittaslow’lar için en iyi uygulama örneği olduğunu söyledi.

 

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hollanda dönüşü şu açıklamayı yaptı:

 

“Ulusal komite aldığı kararla, bu yıldan itibaren 188 üye kent içerisinde proje yarışması başlattı. Bizde yok olmaya terk edilen tohumlarımızı yaşatmak için verdiğimiz mücadelemizi projelendirerek başvurduk. Yerel tohumun yok olmaması için düzenlediğimiz Tohum Takas Şenliği ve tohumların çoğaltmak için yaptığımız Can Yücel Tohum Merkezi büyük beğeni topladı. En çevreci ve örnek belediye ödülüne layık görüldük. Ülkemizde yaptığımız mücadelenin tüm dünyada takdir görmesi, ödüllendirilmesi ve örnek gösterilmesi bizim için büyük bir gurur oldu.”

 

Seferihisar tohum çalışmaları

Seferihisar Belediyesi, dünyanın en önemli miraslarından biri olan tohumların yok olmasına karşı geliştirdiği projelerle şunları gerçekleştirdi:

 

Tohum takas şenlikleriyle tohumların koruma altına alınmasını, kurulan tohum merkezinde tohumların fidelendirilmesini, fidelerin yerel üreticilere dağıtılarak kullanımın yaygınlaşması sağlandı. Ayrıca proje çerçevesinde okullara sebze bahçeleri kurularak çocuklar yerli tohumlarla bir araya getirildi.

 

BUNY9611Hollanda Ödül

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.