Seferihisar

Seferihisar’ın, özellikle de Sığacık’ın, gelenlerin tekrar geldiği, eve döndüklerinde de eşlerine dostlarına önerdikleri bir yer olması ve Türkiye’nin ilk “Citta Slow”u olarak, kaliteli bir hayat sürmek isteyenlerin ilgisini çekmeyi başarması ile ismi İzmir il sınırlarından taşmaya başladı.

Peki nedir Seferihisar özel yapan? Ohooo.. Sığacık’ın muazzam restore edilen sokaklarının fotojenikliği, pazar günleri burada kurulan yöresel pazarı, az bilinen antik kent Teos, doğa idealistlerinin kurduğu Doğa Okulu… Hepsi tatlı bir kalp ağrısı. 🙂 Aşağıda hepsini anlattık.

Size kolaylık olsun diye kalbimizi ağrıtmasından en keyif aldığımız yerleri ♡ ile işaretledik.

Seferihisar – Teos

Adı üstünde hayatın çok yavaş aktığı Seferihisar’ın sakinliği, ilk andan itibaren ziyaretçilerini de sarıyor. Şehir yaşamının gürültüsünden, karmaşasından uzakta geçirilen birkaç gün bile insana yenilenme duygusu veriyor

SELAMİ KALAY

1999 yılında İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan “Cittaslow Birliği”, nüfusu 50 bin altında olan kentlerin üye olabildiği uluslararası bir belediyeler birliği. Birliğe üye olmak için birliğin belirlediği kriterleri gerçekleştirmek için projeler geliştirmek ve uygulamak gerekmekte. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunuyor. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmış bir oluşum. Ülkemizde bu harekete katılmayı hak etmiş olan Seferihisar (İzmir), Akyaka (Muğla), Gökçeada (Çanakkale), Halfeti (Şanlıurfa), Perşembe(Ordu), Taraklı (Sakarya), Vize (Kırklareli), Yalvaç ve Yenipazar (Aydın), sakin yaşam uygulamasının öncüleri durumundalar.

SIĞACIK
Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin edilmekte. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli aşaması Piri Reis’in önerisiyle, Rodos Seferine hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından Teos Harabelerinden getirtilen taşlarla yapılmış(1521-1522). Günümüzde artan turizm talebine uygun olarak Kaleiçi yeniden düzenleniyor. Bitme aşamasına gelen çalışmalar sonucu tarihi evleri, bahçelerden parke taş döşeli sokaklara sarkan begonviller, yasemenler, mandalina ve limon ağaçları ile yeniden hayat buluyor.

TOHUM TAKAS ŞENLİKLERİ
Seferihisar’da ikamet eden kadınların el emekleriyle hazırladıkları yöresel ürünlerin satıldığı Kaleiçi pazarı ayrı bir renk ve canlılık katıyor Sığacık’a. Her yıl düzenlenen “Tohum Takas Şenlikleri” ile unutulmaya yüz tutmuş yerli tohumların canlandırılması amaçlanıyor. Bir yıl sürecek proje kapsamında, maket ustası Nurettin Ataman tarafından Kaleiçi yerleşimindeki bütün yapıların birebir maketi, her bir parçası elde işlenmek suretiyle yapılıyor. Limanın arkasındaki parkta hazırlanan maketler ışıklandırılarak cam bir yapı içerisinde ziyarete açılacak. Yeni yapılan yat limanında teknelerin ihtiyaçlarını yine liman içerisindeki alışveriş merkezinden karşılaması nedeniyle Sığacık esnafına önemli bir katkısının olmadığını belirten vatandaşlar, Girlen mevkiinde yapımı devam eden park ve kıyı düzenlemesinin bir an önce bitmesi halinde Sığacık’ın nefes alacağını belirtiyorlar. Kale bölgesine yoğun araç girişi nedeniyle pansiyonlarda kalan misafirler ve esnaf rahatsız durumda. Seferihisar’ın simgesi durumundaki mandalina bahçelerinin yapılaşmaya açılmamasını da dilekleri arasında bulunuyor. Sanatsal faaliyetlerin de merkezi durumundaki Sığacık’ta tarih, deniz, doğal yaşam iç içe.

TEOS
İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik liman kenti Teos, İzmir’e yaklaşık 50 km uzaklıkta. Yerli halkını Karlar’ın oluşturduğu kente önce Boiotia, sonra da Atina’dan gelen göçmenler yerleşmiş. Pherekydes kentin kurucusu olarak Boiotia kralı Athamas’ı göstermekte. Yaklaşık M.Ö. 600 yıllarında Thales, on iki İon kentinin merkezi olarak Teos’un seçilmesini önermiş. Ancak Thales’in önerisi kabul görmemiş. Teos, deniz ticaretinden dolayı hızlı bir şekilde gelişmiş ve çok geçmeden halkının büyük bir bölümünü Phokaia’ya(Foça) ve Ephesos’a gönderecek duruma gelmiş.
Teos antik kenti çok erken bir dönemde coğrafik konumundan dolayı büyük bir ticari önem kazanmış. M.Ö. 6. yüzyılda bu önemli ticari ilişkilerin izleri, Eski Mısır’a kadar takip edilebilmiş. Kent, ticari amaçla Nil Deltası’nda yer alan Naukratis kentinin kurulmasında rol oynamış. M.Ö. 545 yılından sonra kent, Pers komutanı Harpagos’un eline geçmiş. Teos, İon birliğinin bir üyesidir. Ancak bu dini ve politik birliğin Pers Kralı II. Kyros’un Batı Anadolu’daki Eski Yunan şehirleri üzerindeki baskısını kıramaması sonucu, birçok Teos’lu M.Ö. 543 yılında kenti terk etmiş ve Trakya Bölgesi’ndeki Nestos deltasında yer alan ve daha sonra önemli bir koloni şehri olan Abdera kentini (günümüzde İskeçe yakınında) kurmuşlar. Abdera M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış ünlü filozof Protagoras ile Demokritos’un vatanıdır. Bazı yazıtlar aracılığı ile iki kentin arasındaki ilişkinin çok yakın olduğunu ve Teos’ta alınan yasal kararların Abdera’da da geçerli olmuş. Teoslular, Abdera’nın dışında M.Ö. 544 civarında Kuzey Karadeniz kıyısında Phanagoria kentini de kurmuşlar.
Söz konusu göçe rağmen Perslere karşı sürdürülen M.Ö. 494 yılındaki Lade Deniz Savaşı’nda Teos, İon donanmasına 17 gemiyle sayı bakımından en büyük desteği veren kentlerden birisi olmuş. İon Ayaklanması’nın Persler tarafından bastırılmasından sonra Teos, tekrar Pers yönetimi altına girmiş. Ancak Teos, M.Ö. 479 yılında Mykale Deniz Savaşı’nda Eski Yunan Donanması’nın galip gelmesiyle Pers yönetiminden kurtulabilmiş. O zamandan itibaren Teos, Attika-Delos Deniz Birliği’nin bir üyesi ve bu birliğe 6 talent gibi yüksek bir vergi ödeyecek kadar varlıklı olmuş.
Peloponnesos Savaşları’nın son 8 yılı süresince Atina ve Sparta söz konusu bu zengin şehri oldukça zarara uğratmışlar. Spartalıların Pers desteğiyle zafere ulaşmasından sonra, Anadolu’daki diğer Eski Yunan şehirleri ve Teos gibi, Spartalılar da Pers Büyük Kralı’nın iktidar isteğine karşı çıkmışlar. Fakat M.Ö. 387/6 yılındaki Antaldikas Barışı ile Teos tekrar Pers yönetimi altına girmiş. Kent Büyük İskender (M.Ö. 334) ile birlikte tekrar özgürlüğüne kavuşmuş. Büyük İskender Teos’u bir kanalla İzmir Körfezi’ne bağlamayı tasarlamış.

VASİYET YOLU İLE
M.Ö. 304 yılında tüm İonia Bölgesi’nde etkin olan deprem sonucu olasılıkla Antigonos Monophthalmos Lebedos ile Teos kentlerini Synoikismos ile birleştirmeyi planlamış ancak söz konusu bu plan uygulanamamış. I. Attalos yönetimi altında Teos, Pergamon Krallığı’na bağlanmıştır. M.Ö. 3. yüzyıldan 2. yüzyıla geçişte Teos kenti, artık Pergamon Krallığı’na bağlı değil, ancak görünüşte III. Antiokhos’un yönetimi altındadır. Çünkü Teoslular’ın tapınakları için sığınma hakkı ayrıcalığına ilişkin ricaları bir Seleukos elçisi tarafından Roma Senatosu’na iletilmiş. Ancak M.Ö. 192-188 yıllarındaki Suriye Savaşı’nda Teos, Roma ve Pergamon Krallığı’na karşı yer almıştır ve bu yüzden de Apam sonra tekrar Pergamon Krallığı’na bağlanmıştır. M.Ö. 133’de III. Attalos’un vasiyet yoluyla topraklarını Roma’ya bırakmasıyla birlikte Teos, Roma topraklarına dahil edilmiş ve M.Ö. 129 yılında Roma’nın Asia Eyaleti düzenlemesi ile bu eyalet içerisinde yer almış. Teos antik kentinin Roma Dönemi’nde de önemini sürdürdüğü antik kentteki mimari faaliyetlerden anlaşılmış. Hıristiyanlık Dönemi’nde Ephesos metropolitliğine bağlı bir psikoposluk merkezi olmuş.

Sanatçıların sürgünü
Sadece yazıtlar aracılığı ile bilinen Dionysos Sanatçılar Birliği, Teos’da çok önemli bir rol oynamış. Devamlı bir ”huzursuzluk” kaynağı olarak görülen bu sanatçılar topluluğu, M.Ö. 2. yüzyılın ortalarında Teos’dan Ephesos’a sürülmüşler. Ünlü ozanlar Anakreon (M.Ö. 572), Antimachos ve Epikürcü Nausiphanes Teoslu’dur. Teos Arkeoloji Kazısı 2010 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülmekte.

SEFERİHİSAR NEREDE? SIĞACIK NEREDE?

sigacik-nerede

Haritadan gördüğünüz üzere Seferihisar İzmir yarım adasının güneyinde, tam yarımadanın bittiği yerde.
Sığacık ise Seferihisar’ın bir sahil kasabası.

Peki, İzmir – Seferihisar kaç kilometre?
– İzmir merkezden Sığacık 52 km ve 50 dakika sürüyor.
– Alaçatı – Sığacık arası  76 km, 1 saat sürüyor.
– İzmir Adnan Menderes Havalimanı – Sığacık arası 70km ve 1 saat sürüyor.

SEFERİHİSAR – TÜRKİYE’NİN İLK ” SAKİN ŞEHRİ” (CITTA SLOW: YAVAŞ ŞEHİR)

sigacik-kapak-

Seferihisar, Türkiye’nin ilk “Citta Slowu yani “Sakin Şehri”. Seferihisar’ın 2oo9 yılında aldığı bu ünvan şehirleşme ve küreselleşme karşısında, mimarisi, kültürü, gelenekleri, zanaatleri bozulmadan bugüne gelen, nüfusu 50 binin altındaki yerleşkelere İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor ve sıkı denetleniyor. Citta Slow’un en temel hedeflerinden biri de yerel topluluklarda ve kasabalarda eco-gastronomi pratiklerini günlük hayatın içine sokarak “Slow Food” felsefesini geliştirmek.

Seferihisar’da ekonomik faaliyetlerin temelini tarım ve özellikle de zeytincilik oluşturuyor ama narenciye ve enginar yetiştiriciliği de önemli gelir kaynaklarından. Burada nüfusun % 80’i tarımla uğraşıyor. Öte yandan balıkçılık ve turizm de ilçe ekonomisine katkı veren önemli sektörlerden.

SEFERİHİSAR’DA GEZİLECEK YERLER

Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası, Sığacık Pazarı mutlaka gezilmesi gerek yerleri. Denk gelirseniz Kale Meydanı’nda yazın konserler de oluyor. Ayrıca buraya kadar gelmişken Sığacık’a yarım saat uzaklıktaki Seferihisar Doğa Okulu’na bir uğrayın deriz. Zihninizi açacak bir yer olduğuna emin olabilirsiniz.

1. Teos Antik Kenti, Seferihisar ♡

teos-seferihisar

Tarihle aranız nasıl bilmiyoruz ama bu zeytin ağaçları içinde kaybolmuş antik şehir sırf doğa yürüyüşü niyetine bile uğranabilecek bir yer. Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Buradaki tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış. Tabi sadece sütun, kaide ve sütun başlığı gibi temellerinden bahsetmek mümkün. İçinde bir de hala konserler verilen amfitiyatro da var.

Kalıntılar çok büyük bir alana yayılıyor. Her yerini gezmek istiyorsanız 2 saat ayırın deriz. Ama onun yerine kapıdaki görevliden en canalıcı yerlerini öğrenip 1 saatte de gezebilirsiniz.

Giriş Ücreti: Yanlış hatırlamıyorsak 5 TL.

2. Sığacık’ın Film Seti Gibi Sokakları ♡

sigacik

Evet burası Türkiye’nin huzur başkenti net! Sığacık, Seferihisar merkezden 5 km uzakta, Kanuni’nin Rodos seferi için yaptırdığı kalenin surlarının içine saklanmış, Arnavut kaldırımlı sokaklara dizilmiş, avlulu, cumbalı, tahta panjurlu konaklarla dolu mükemmel korunmuş mimarisi, aydın sakinleri ve ruhu dinlendiren güzelliği ile film seti gibi bir sahil kasabası. Tatilini hem deniz kıyısında, hem ruhu olan bir yerde geçirmek isteyenler için ideal yer.

3. Sığacık Kalesi ♡

sigacik-kale-ici

Limanın hemen yakınında bulunan Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Ama depremler nedeniyle hasara uğrayan ve daha sonraları Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde birçok kez tamir gören kalenin tarihteki en önemli yeri, Osmanlılar döneminde Kaptan-ı Derya Piri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında Teos Antik Şehri harabelerinden taşınan taşlarla yeniden inşa edilip deniz üssü olarak kullanılması. Zaten Sığacık buranın içine kurulduğu için içerisini görmüş olıuyorsunuz. Bir de marina tarafına çıkıp dışarıdan görün deriz.

Sığacık bir kalenin surları içinde. Kalenin 3 kapısı var. 30 yıl öncesine kadar burada hala ahşap kapılar varmış, saat 22’de kale kapıları kapanırmış. 2 de bekçi beklermiş kapıyı. Malesef şu an bu kapıların nerede olduğu bilinmiyor.

NOT: Sığacık’ta arabayı park etmek dert. Zaten ufak bir yer olduğu için ilk bulduğunuz yere park etmenizi tavsiye ederiz.

4. Sığacık Pazarı ♡

sigacik-pazar-recel-tursular

Fotoğraf kaynak: www.sigacikpazari.com

Slow Food felsefesi ile Seferihisar’da birçok yerel ürün pazarı kuruluyor. Bunlardan en ünlüsü Sığacık‘ta pazar günleri kaleiçinde kurulan Üretici Pazarı. Bu pazarda, yiyecek-içecek-kullanılacak eşya olsun sadece burada üretilen ürünler, bizzat üreticisi tarafından satılıyor. Al sat yapılamıyor. Bu pazarda en çok ev hanımları iş başında. Sığacıklı hanımların ellerinden çıkma ürünler pazarın en büyük artısı. Hiçbir pazarda bir arada göremeyeceğiniz kadar çok yiyecek tezgahı var. Hal böyle olunca da insan neyi deneyeceğini şaşırıyor. Ama onca şey öğlene kadar silip süpürülmüş oluyor. Elinizi çabuk tutun deriz.

NOT: Pazar, özellikle yazın çılgın kalabalık oluyor! Arabanızı uzak yakın demeden ilk gördüğünüz yere park edin deriz.

5. Seferihisar Doğa Okulu ♡

doga-okulu-3

Fotoğraf kaynak: www.facebook.com/dogaaskina

Doğa Okulu, Sığacık’a yarım saat – 24 km uzaklıkta bulunan Orhanlı Köyü‘ndeki altı dönümlük zeytinlik ve makiliğin içinde, eski Orhanlı İlkokulu’nun restorasyonu ile oluşturulmuş, Nesin Matematik Köyü, Bademler Tiyatrosu, Tiyatro Medresesi gibi imece usulü kendini çeviren, el emeği göz nuru bir oluşum.

Doğa Derneği,

Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği gibi kurumlar, Orhanlı ve Seferihisar halkı, Alakır Nehri Kardeşliği gibi topluluklar, pek çok sanatçı, araştırmacı, düşünür ve gönüllü Seferihisar Doğa Okulu’nun kendi deymiyle “gövdesini” oluşturuyor.

Aslında Seferihisar’ın Citta Slow ünvanı almasıyla 2009 yılında başlayan proje 2014 Şubat ayında tamamlanmış. Bu sürece en çok destek olan sanatçılardan biri de Tarkan! Hatta okulun araştırma ve öğrenim çalışmalarını başlatmak için İstanbul ve Seferihisar’da iki destek konseri bile vermiş.doga-okulu-4
Fotoğraf kaynak: www.facebook.com/dogaaskina

Seferihisar Doğa Okulu, tam da usta-çırak usulü bir öğrenme yeri. Burası sınıfları olmayan bir okul. Çünkü Seferihisar Doğa Okulu’nun sınıfları aslında doğanın ta kendisi. Her şey paylaşıma açık ve imece usülüyle işliyor.
Okul açıldığı günden beri geleneksel tarım ve mimari, ekoloji, sözlü kültür, doğa okuryazarlığı ve takvimi, sanat, doğa hukuku ve doğa felsefesi gibi alanlarda yamaklık ve çıraklık kursları veriyor. Eğitimleri örneklemek gerekirse: Kerpiç Okulu, Kuş Okulu, Yavaş Tarım Okulu, Zeytinyağı Okulu, Yeryüzü Okulu, Zeybek Okulu, Fotograf Okulu, Kopuz Okulu, Doğa Zamanı gibi gibi…Okulun diğer tüm çalışmalarını web sitelerindeki tohumlarımız ve usta çırak kursları bölümünden inceleyebilirsiniz.
doga-okulu-2
Fotoğraf kaynak: www.facebook.com/dogaaskina

Doğa Okulu’na katılıp, destek vermek için bir mekan veya zaman sınırlaması yok. Bu yüzden destek için Doğa Okulu’nda fiziksel olarak bulunmanız gerekmiyor. Sizden gelen yeni ve yaratıcı fikirlere de her zaman açıklar. Fakat spesifik olarak nasıl katkıda bulunabilirim derseniz de katkı alanlarını şu şekilde sıralamışlar:

  • İster Anadolu’dan ister başka coğrafyalardan kültürel öğeleri fotoğrafla, videoyla veya yazarak belgeleyip Doğa Okulu’na göndererek,
  • Mahallenizdeki veya çevrenizdeki eski topraklarla görüşmeler yapıp, bu görüşmeleri videolu veya yazılı kayda alarak,
  • Okula maddi destek sağlayan can damarlarından biri olan“Yavaş Dükkan” konseptini tanıtıp bilfiil kullanarak,
  • Doğa ile iç içe olan fakat zamanla unutulmaya yüz tutmuş üretim pratiklerini hala devam ettiren yerler veya kişiler keşfederseniz, onların iletişim bilgilerini yollayarak,
  • Okulu sosyal medyadan da takip edip paylaşarak,
  • Zamanınız olursa kurslara katılıp, projelerde gönüllü olarak yer alarak,
  • Ve tabi ki ortak paylaşım ve imeceye dayalı yaşam biçimini olabildiğince hayat felsefesi haline getirerek katkıda bulunabilirsiniz.

SEFERİHİSAR MANDALİNA FESTİVALİ

sigacik-kalesi

Her yıl Eylül-Kasım arasındaki bir tarihte Sığacık’ta gerçekleştiriliyor. Festivalin 2015 yılında 16.’cısı düzenlenmiş. Amaç yerel mandalinayı tanıtmak. Sokak şenlikleri ve konserler oluyor. Tabi Mandalina Güzeli, En İyi Mandalina, En İyi Üretici, En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı yarışmaları festivalin olmazsa olmazlarından.

SEFERİHİSAR PLAJLARI

seferihisar-plajlari

Seferihisar’ın etrafı mavi bayraklı plajlarla çevrili: Sığacık Büyük Akkum, Ekmeksiz, Akarca ve Ürkmez Plajları. Seferihisar Belediyesi’nin tüm plajlara şemsiye ve şezlong koyduğunu da hatırlatalım. İzmir’den daha fazla plaj önerisi için İZMİR PLAJLARI – YÜZMEK İÇİN 10 GÜZEL KOY yazımıza göz atabilirsiniz.

Bizim tercih edeceğimiz yer açık ara Büyük Akkum olur. Ama giriş ücretli olduğundan civardaki halk plajlarını da yazdık:

🏊 Sığacık Büyük Akkum Plajı ♡

Burası buz gibi suda yüzmeyi sevenler için bire bir. Burada Beach Club tarzı işletmeler de var. Plajı kum. Biraz rüzgarlı olabiliyor. Burada güneşi batırmanız tavsiyemiz olur. Konum için tıklayın.

🏊 Ürkmez (Akvaryum) Plajı

Huzur arayanlara bire bir. Denizi berrak ve temiz. Fakat şimdiden uyaralım: Çabuk derinleşen denizi ve sahili taşlı plajı var. Konumiçin tıklayın.

🏊 Akarca Halk Plajı

Daha sakin ve beach club kafasında olmayan yerden denize girmek için ise Sığacık’a arabayla 7dk uzaklıktaki Akarca Halk Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Halk plajı olsa da burada da işletmeler var. Denizi biraz çakıllı ve serin. Konum için tıklayın.

🏊 Ekmeksiz Plajı

Ne yazık ki Ekmeksiz Plajı 2015’de arazi, ihaleler vs. durumlarından halka kapatılmış. Oysa ki buranın çok kıymetli plajlarından biriymiş. Umarız ilerleyen zamanlarda açılır. Konum için tıklayın.

SIĞACIK OTELLERİ & PANSİYONLARI


Kaleiçi’ndeki tarihi evlerden bazıları pansiyon olarak işletildiğinden bu güzel evleri sadece seyirle kalmayıp, içinde yaşamak neye benziyor deneyimleyebiliyorsunuz.

Mandalin Pansiyon – Sığacık Kaleiçi’nin en popüler pansiyonu. Bunun sebebi içinin 2016’da yenilenmiş olması. Tek gecelik misafir kabul etmiyorlar ama siz yine de arayın.

Dantel Pansiyon – Burası da Sığacık Kaleiçi’nde, eski bir kaleiçi evinin restore edilmesiyle konuk evine çevrilen samimi bir yer.

La Casa Pansiyon – Kalenin kapılarından birine neredeyse bitişik olan pansiyon aynı zamanda bisiklet kiralıyor.

Sığacık Marina Apart – Burası Kaleiçi’nde değil ama kaleden 40 saniye mesafede.  😀 Bina, o tarihi binalardan değil ama 2016’a açıldığı için yepyeni ve pırıl pırıl. Tamam eski kaleiçinde kalmak daha farklı ama burasının da hem manzara, hem de fiyat avantajı var. Dekorasyonunun çok zevkli olduğunu söyleyemeyiz ama odalar kaleiçindeki odalara nazaran çok daha ferah ve sahipleri iyi bir servis vermek için canla başla çalışıyorlar.

Club Resort Atlantis – Burası kaleiçinden uzak, Sığacık’ın daha tenha bir yerinde. Yürüyerek Sığacık merkeze gitmek yarım saatini alır. Sığacık’ta kalabileceğiniz en lüks yerlerden. En büyük avantajı Sığacık’ta en güzel denize girilecek yer olan Akkum Plajı ile iç içe olması.

YEME – İÇME

sigacik-restoran

🍴  Artemis Restoran – Enginar Cenneti ♡

Burası Sığacık içinde değil  ama Seferihisar’da, Sığacık yakınlarında, gerçekten özel bir yer: 10 dönüm enginar tarlasının yanında ağaçların altında bir aile işletmesi. Tarladan sofraya, kendilerine özgü 15 çeşit enginar yemeği yapıyorlar. Enginar dondurmasından çorbasına, çayından güvecine… Çok ender enginar yemekleri var. Salaş ve farklı bir yer. Canlı yayını videomuzdan Enginar Cenneti Artemis Restoran’daki deneyimimizi izleyebilirsiniz. Et oburlar korkmasın, et yemekleri de var.

Adres: Azmak Mevki No:78, 35460 Düzce Köyü, Seferihisar Tel: 0232 746 8154 Konum için tıklayın

🍴 Sığacık Organik Pazarı

Türkiye’nin Slow Food köyüne gelip de organik pazarından sığacıklı hanımların elinden taze taze çıkan ürünlerden tatmadan gitmek olmaz. Pazar günleri kurulan tezgahlarda bilimum ev yapımı poğaça, kurabiye, pasta, kremalı börek sütlü çörek…Eğer bir Pazar günü buradaysanız, bir tezgahtan diğerine, herşeyden tada deneye arşınlamak lazım sokaklarını Sığacık Kaleiçi’nin.

Adres: Sığacık, 137. Sk. 40 B, 35460 Konum için tıklayın

🍴 Radika

Radika daha çok hamur işleri bulabileceğiniz, çay bahçesi tadında bir sokak köşesi. Gözlemesi, mantısı, böreği, sarması gibi sınırlı bir menü var. Burayı neden listeye koyduk derseniz kaleiçinde sokağa atılmış masalarda çay keyfi hoş olabiliyor da ondan.

Adres: 127. Sokak No:44, Sığacık Mahallesi Konum için tıklayın.

🍴 Paşa Kaptanın Evi

pasa-kaptan-sigacik

Burası deniz kabuklu iç dekoru ve mozaikli dış cephesiyle şirin mi şirin bir cafe. Ev yapımı ürünlerle tam da kahve çay keyfi yapmalık yer. Öyle çok zengin bir menüsü yok, daha çok baklava börek gibi Türk usulü sneaklar var. Kaleiçinde değil ama sahil tarafındaki kale girişinin hemen bitişiğinde.

Adres: 127. Sokak 58 A, Sığacık Mahallesi Konum için tıklayın.

🍴 Milos Balık ve Meze Restoranı  ♡

milos-restoran-sigacik

Sığacık kaleiçindeki, Milos buraların en ünlü rakı-balık mekanı. Samimi bir Rum Meyhanesi konseptiyle deniz mahsulleri ve taze meze çeşitleri var. İsli uskumrusu, kalamarı, atomu, güveci ve fesleğenli mezgiti meşhur. Asmalar altındaki masalarıyla ambiyansıyla, gelen kitlesiyle sevilesi bir yer.

Adres: Sığacık Mahallesi, Şadırvan Meydanı 9/11, Kaleiçi Tel: (0232) 745 7503 Konum için tıklayın

🍴  La Dude  Art Cafe

Sığacık kaleiçinde oturanlara sorduğumuzda üst üste akşam yemeği önerisi olarak burayı aldık ama test edemedik. Sahibi burayı insanların hem yöresel yemekleri yediği, hem de sanat konuştuğu bir sanat ortamı olarak planlamış. Yerliler burayı önerdiklerine göre vardır bir hikmeti.

Adres: Liman Caddesi, No:32, Sığacık Mahallesi,Kaleiçi   Tel: +90 507 830 1896 Konum için tıklayın.

SEFERİHİSAR’A NE KADAR ZAMAN AYIRMALI? NASIL PLANLAMALI?

Biz programımızı söyle çizerdik:
Önce Doğa Okulu’nda katılmak istediğimiz bir eğitim var mı bakardık. Varsa eğer, planımızı ona göre şekillendirirdik. Eğitimin süresine göre ayırmanız gereken vakit değişebilir.
Eğer eğitim yoksa, bizce buraları görmeye 1 gün yeter: Sabah Sığacık’ı gezerdik. Pazar gününe denk getirmek özellikle pazarı yakalamak için iyi olur. Sonra çıkıp Teos‘u gezerdik. Öğleden sonrayı da Büyük Akkum‘da denize girerek geçirirdik. Burada güneşi batırdıktan sonra da Artemis‘te enginarlı bir akşam yemeği çekerdik.

SIĞACIK, SEFERİHİSAR’A NASIL GELİNİR

İzmir’den otobüs:  730 Numaralı belediye otobüsü le Seferihisar’a geldikten sonra, Migros önünden geçen ve Sığacık yönüne giden yeşil dolmuşlara binerek rahatça ulaşabilirsiniz.
Dolmuşla: İzmir Üçkuyular İlçe Terminali’nden Ürkmez – İzmir  ya da Seferihisar – İzmir dolmuşlarına atlayabilirsiniz
Arabayla: İzmir – Çeşme otoyoluna girin. Seferihisar çıkışından çıkın. Sığacık ya da Teos tabelalarını takip edebilirsiniz. (Teos Sığacık’tan sonra)

SIĞACIK & SEFERİHİSAR’DA GEZİLECEK YERLER, İZMİR

Seferihisar,

İzmir’in güneybatısında ve Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Seferihisar, Cumhuriyet öncesinde 1884 yılında ilçe olmuştur. Günümüzde İzmir’in 30 ilçesinden birisidir.

Seferihisar’ın Beyler, Çamtepe, Düzce, Gödence, İhsaniye, Kavakdere, Orhanlı ve Turgut olmak üzere toplam 8 köyü ve Doğanbey ile Ürkmezbeldeleri bulunmaktadır. Çamtepe Güzelbahçe ilçesinden 2001 yılında Seferihisar’a bağlanmıştır. Beyler, Orhanlı, Gödence, Çamtepe ve İhsaniye köyleri orman köyleridir. Kavakdere köyü ise dağınık yerleşme yapısına sahiptir. Orhanlı köyü 1979 tarihinden itibaren yeni yerleşim alanına kurulmuş, eski köyün yerinde bir mahalle kalmıştır. Evliya Çelebi’nin de dediği gibi zeytin ve üzüm ilçenin temel geçim kaynakları arasındadır.

Seferihisar ilçe merkezi 6 mahalleye sahiptir. Bunlar, Turabiye, Cami Kebir, Hıdırlık, Tepecik, Çolak İbrahim Bey, Sığacık ve Ulamış mahalleleridir.

Tarih

Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup, burasının MÖ 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu veİonialıların bir kenti olduğu bilinmektedir. Böylece yörenin 3000 yıllık bir yerleşim yeri olduğu söylenebilir.

Coğrafi konum

İl merkezine uzaklığı 45 km’dir. Kuzeyde Urla ve Güzelbahçe, Doğuda Menderes ile çevrilidir. İlçenin batısının ve güneyinin Ege Denizi’ne kıyısı olmakla birlikte ilçe merkezi denizden 5 km içeride bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 386 km²’dir. Seferihisar’ın matematiksel konumu ise 26°45’00” doğu; 27°01’30” doğu boylamları ile 38°17’00” kuzey ve 38°02’00” kuzey enlemleridir.

İlçe topraklarından demiryolu hattı geçmemekte, en yakın istasyon İzmir kent merkezinde (45 km) ve Adnan Menderes Havalimanı’nda (40 km) hizmet vermektedir.

İlçenin deniz kıyısında yolcu ve yük taşımacılığına ait bir limanı bulunmazken, Sığacık’ta bir balıkçı barınağı ve 400 yat kapasiteli yat limanı bulunmaktadır.

İlçe merkezinin kuruluş yeri deniz seviyesinden 18 m yüksektedir. Kent, kuzey-güney yönünde uzanan Kızıldağlar’ın (1080m) batısında, denize inen yamaçlar ve Kocaçay vadisinin düzlükleri üzerine kurulmuştur.

Seferihisar ilçe merkezinin yakın çevresindeki yerleşmelere uzaklığı şöyledir:

  • Güzelbahçe: 23 km
  • Konak (İzmir kent merkezi): 45 km
  • Urla: 30 km
  • Çeşme: 85 km
  • Ürkmez: 23 km
  • Gümüldür: 28 km
  • Özdere: 38 km
  • Selçuk: 52 km
  • Menderes: 45 km

Coğrafi yapı

Sığacık

Seferihisar, Urla Yarımadası’nın alçak depresyonlarından biri üzerinde yer almaktadır. Güzelbahçe’den Seferihisar’a doğru uzanan bu geniş depresyon alanı yer yer akarsularla parçalanmış olduğundan arızalı bir görünüm sunar. Bu alan, daha sonra Ulamış, Düzce ve Turgut köylerinin bulunduğu geniş depresyonla birleşerek güneybatı yönünde düz ve düze yakın eğimlerle Azmak Ovası’na ulaşır, oradan da denizle son bulur.

Seferihisar morfolojik bakımdan bazı birimlere ayrılabilir. İlk ayırt edilen birim aşınım yüzeyleridir. Akarsu vadileriyle yarılan aşınım yüzeylerinin eteklerindeki yamaçlar ise ayrı bir morfolojik birim oluşturur.

Seferihisar yöresinin yer şekillerinde akarsu aşındırması sonucu meydana gelen biriktirmenin rolü büyüktür. Nitekim Azmak Dere, Yassı Çay ve kollarının biriktirme şekillerinden alüvyal ova düzlükleri oluşmuştur. Azmak Dere ve kollarının oluşturduğu taban ovasına Azmak Ovası denilmekte, bir başka ova tabanı ilçe merkezinden başlayıp, Teos ören yerine kadar devam etmektedir.

Seferihisar’da diğer bir morfolojik birim kıyılardır. Kıyılar, Urla Yarımadası’nın diğer kıyıları gibi girintili çıkıntılıdır. Bu kıyıların girintili çıkıntılı olmasının nedeni; dördüncü zaman (kuaterner) glasyel dönemi sonunda deniz seviyesinin yükselmesi ve bu arada tektonik hareketler sonucu meydana gelen kırılmalara bağlanabilir.

Sığacık ovası ve güneyindeki kıyılar düz ve girintisizdir. Bu alanlar dereler tarafından getirilen alüvyonla dolmuş ve bugünkü şeklini almıştır.

İlçe arazisinde en fazla yükselti 680 metre ile Çakmaktepe’dedir.

İklim

İklim şartlarının belirlenmesinde planeter faktörlerden başka yükselti, rölyef, bakı, kıyı konumu, denizden uzaklık, kıyı akıntıları gibi fiziki coğrafya koşulları da etkili olmaktadır. Seferihisar’da ise morfolojik bakımdan yüksek alanlar az olduğu için rölyefin ve yükseltinin pek etkisi yoktur. Yörenin ikliminde en büyük etki denize aittir. Denize yakınlık ve denizin ılıman etkisiyle sıcaklık kış aylarında pek düşmez.

Seferihisar’da ortalama yıllık sıcaklık, meteoroloji istasyonunun 1929-1995 yılları arası kayıtlarına göre; 16.4 C°, aylık ortalama maksimum sıcaklık Temmuz ayında 35.2 C°, aylık ortalama minimum sıcaklık 4.2 C° dir.

Seferihisar ve çevresinde yüksek yaz sıcaklıkları yaşanırken kışlar ılık geçmektedir. Bu duruma göre Seferihisar’ın Akdeniz termik rejim bölgesi içinde olduğu söylenebilir. Çünkü yılın 4 ayında (Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül) sıcaklıklar 20 C° nin üstündedir.

Seferihisar’da yıllık ortalama rüzgar hızı, yaklaşık olarak 3,5 m/sn civarındadır. Ocak, Şubat, Mart aylarında rüzgar hızında nisbi bir artış gözlenirken Mart ayından Haziran ayına kadar bir azalma daha sonra tekrar yükselme gözlenmekte ise de bunlar önemli bir değer değildir. Diğer yandan kışın ve geçiş mevsimlerinde rüzgarın hızı zaman zaman oldukça artmaktadır.

Seferihisar’da yıllık ortalama bağıl nem % 64 olup, aylara göre değişmektedir. Sonbahar’dan itibaren bağıl nem oranı ilkbahar sonuna kadar yıllık ortalamadan fazla, Mayıs ayından itibaren yıllık ortalamanın altındadır. Minimum nem durumuna bakıldığında; hiçbir ayda atmosfer neminin % 10’un altına düşmediği anlaşılır. Batı sektörlü rüzgarların etkin olduğu, sıcaklığın azaldığı, bulutluluğun arttığı kış aylarında bağıl nem oranı artmakta, kuzey sektörlü rüzgarların görüldüğü ve bulutluluğun azaldığı yaz aylarında ise azalmaktadır. Kısaca söylenebilir ki deniz etkisinde olan yörede bağıl nem değerleri her ay yüksektir.

Seferihisar’da yıllık ortalama yağış miktarı 588.1 mm dir. En yağışlı mevsim kış mevsimi ve ne yağışlı ay Aralık ayıdır (142mm). En az yağış ise yaz aylarında görülür (Temmuz ayında 1 mm). Seferihisar yarı nemli, mezotermal, su noksanı yaz aylarında çok kuvvetli, deniz etkisi alan bir özelliğe sahiptir. Mayıs-Eylül ayları arasında topraktaki su yetersizliği yörede tarım faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Kasım ayından Nisan ayına kadar olan dönemde ise buharlaşma az olduğu ve yağış miktarları da yeterli olduğu için toprakta su bulunmaktadır.

Bitki örtüsü

Seferihisar ekolojik ve fizyonomik bakımından ortak özellikler gösteren bitki topluluklarına sahiptir. Bitki toplulukları iki ana formasyonda görülür. Bunlar; maki topluluğu ve orman topluluğudur. Maki olarak ayırt edilen ve baskın türlerini, delice, menengiç, zakkum, katırtırnağı ve yer yer fundaların oluşturduğu formasyonda maki – garip şeklinde topluluklar da vardır. Ayrıca küçük topluluklar halinde kızılçam ormanları ile yüksek yapılı, kalın gövdeli, tek ağaç şeklinde meşeler yayılış gösterir. Doğal bitki örtüsü arasında kültür bitkilerinden zeytin ve narenciye ağaçları dikkati çeker.

Nüfus

Yıl Toplam Şehir Kır
1965[3] 9.661 5.269 4.392
1970[4] 10.235 5.670 4.565
1975[5] 11.022 6.484 4.538
1980[6] 12.009 6.405 5.604
1985[7] 14.727 8.168 6.559
1990[8] 21.406 10.720 10.686
2000[9] 34.761 17.526 17.235
2007[10] 25.830 16.114 9.716
2008[11] 26.945 23.669 3.276
2009[12] 28.603 25.308 3.295
2010[13] 32.655 29.232 3.423
2011[14] 30.890 27.422 3.468

Ekonomi

Seferihisar ilçesi genelinde ekonomik faaliyetlerin temelini tarım ve onun içerisinde de zeytincilik oluşturmakta iken, narenciye ve enginar yetiştiriciliği ile süs bitkileri ağırlıklı seracılık, hayvancılık son yıllarda önemli gelir kaynağı olmaya başlamıştır. Öte yandan balıkçılık devam ederken, turizm; günümüzde ilçe ekonomisine katkı veren en önemli sektörlerdenbiri haline gelmiştir. Nüfusun % 80’i tarımla uğraşmaktadır.

İlçenin sanayi ve ticaret hayatında çeşitli alanlarda faaliyet gösteren işletme, fabrika, atölye ve imalathaneler bulunmaktadır. Bunları saymak gerekirse; İlçe merkezinde tanzim et satış mağazası ve otobüs işletmesi olmak üzere 2 adet belediye iktisadi teşekkülü, 11 adet un fabrikası, 9 adet mandıra, 8 adet zeytinyağı fabrikası, 11 adet yaş meyve-sebze paketleme işletmesi, 2 adet beşer tonluk süt toplama merkezi, 50 adet marangoz imalathanesi, 10 adet soğuk demir atölyesi, 6 adet alüminyum ve 4 adet plastik imalathanesi bulunmaktadır. Narenciye paketleme tesislerinde işlenen ürünler ihraç edilmekte, diğer imalathane ve atölyeler ise ancak ilçe ihtiyaçlarını karşılamaktadır.