Seferihisar Yeni Bir Kent Mimarisine Kavuşuyor!

KENTE ESTETİK BAKIŞ

Seferihisar Belediyesi, ilçenin geleceğini kurtarma adına çok önemli bir karara daha imza attı. Yeni yapılacak binaların yapımı için belirlenen kriterler Belediye Meclisi’nden geçti. Belediye bünyesinde Belediye İmar Müdürü, mimar ve heykeltıraşlardan oluşan “estetik kurul” kuruldu. Projeler, estetik kurulun denetlemelerinin ve onayının ardından ruhsat alabilecek. 

 

Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı Cittaslow (Sakin Şehir) modelini Türkiye’ye getirerek markalaşan Seferihisar’da, Belediye son yıllarda artan talep ve inşaatlardaki hızlanmanın ardından, çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için bir takım kararlar alarak hayata geçirmeye başladı.

 

Belediye Meclisi’nden geçen  kriterlere göre, Seferihisar’da yapılacak binaların rengi beyaz veya bej tonlarında olacak. Cephe kaplamalarında PVC esaslı malzeme kullanılamayacak. Çatılarda kiremit çatı uygulaması yapılacak. Balkon korkulukları ferforje veya ahşap olacak. Klima üniteleri estetiği bozmayacak şekilde tavsiye edilen yerlere konulabilecek ve uydu sistemleri görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde çatılarda gizlenecek.

 

KURUL DENETLEYECEK

Bu kararları, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in önerisiyle oluşturulan estetik kurul denetleyecek. Seferihisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Nilay Özcan Eşin öncülüğünde toplanacak kurulda Mimar Erdal Kemahlıoğlu, Mimar Nihan Sağman, Heykeltıraş Gökhan Yerlikaya, Eski Müze Müdürü-Heykeltıraş Cahit Koççoban ve İmar Müdürlüğü personeli Fergun Keser yer alacak. Kurul her Çarşamba günü toplanarak Seferihisar Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne gelen inşaat ruhsatı dosyalarını inceleyecek. Yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamaları gibi birçok konuda fikir ve çözüm üretecek.

 

GELECEKTE DAHA ESTETİK BİR SEFERİHİSAR OLACAK

Aldıkları karar nedeniyle çok doğru bir iş yaptıklarına inandıklarını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “2009 yılında göreve başladığımız gün 17 Bin civarında olan ilçe nüfusu şu an 35 Bine ulaştı. Özellikle Sakin Şehir yaşamı, felsefesi birçok insanın ilgisini çekti. İlçemize her geçen gün ilginin ve talebin arttığını görüyoruz. Tabi bu taleple birlikte ilçedeki insanların ekmeği büyüdü, inşaat ve emlak sektöründe müthiş artışlar yaşanmaya başladı. Bizde ilçemizde İmar kanunlarının izin verdiği çerçevede inşaat izni vermekle yükümlüyüz. Ama gelişi güzel binalar yapılırsa, doğal güzelliği de yok etmiş oluruz. Biz en azından binaların dış görünüşüne müdahale ederek, inşaatların estetik bir görünümle tamamlanmasını istiyoruz.  Dünyanın birçok yerinde kentlerin kendilerine özgü bir mimari kimliği oluyor. Her kentte, benzer yapılar, heykellerle, yeşilliklerle süslenmiş binalar görüp, bizde niye böyle değil diyerek imreniyoruz. Biz şimdi Seferihisar’da bunu başarmak istiyoruz. Gelecekte kentin kendine ait bir mimari kimlik kazanmasını ve estetik bir mimari profile sahip olmasını sağlamaya çalışacağız. Umuyorum artan nüfusu ve çoğalan binalar Seferihisar’ı bir kargaşa ortamına sürüklemeyecek ve herkes için yaşanabilir, hayatın kolay olduğu bir kent olma kimliğini koruyacaktır.

 

ERC_9475 DSC_5467 DSC_4732

pubg uc

1 Yorum

  1. VE HELAL OLSUN SİZLERE BEKLEDİGİMİZ KURULU KURMUŞSUNUZ AMA KURULUMUZA MALİSEF SEFERİHİSARDA İŞ ĞÜÇ YOK SEFERİHİSARIN TAMAMINA UCUBE BİNALARI DOLDURDUNUZ RESMEN İÇİNE ….. ŞİMDİ KAPI MANDALAYIN HANGİ SİYASİ GÖRÜŞTE OLURSANIZ OLUN BU ÇİRKİNLİĞİ TEMİZLEMEYE BİZLERİN ÖMRÜ YETMEZ BİR GÜN İNANIN SAĞKALANINIZ OLURMU BİLMEM AMA HEPİNİZİN KEMİKLERİ SIZLAYACAKTIR SAYENİZDE SEFERİHİSARIMIZIN RUHU ŞADOLSUN.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.