Seferihisar Kurtuldu, Urla ne yapacak

Seferihisar’da uzun zamandır tartışmalara neden olan orkinos çiftliği Urla Demircili Koyu’na taşınıyor. Konuyla ilgili firmanın başvurusu uygun bulundu. Demircili Koyu’na 50 metre çapında 8 kafes kurulacak.

İzmir’de kaldırılması için hakkında çok sayıda mahkeme kararı bulunan Seferihisar ilçesi Sığacık Koyu’ndaki orkinos çiftliğinin Urla Demircili Koyu’na taşınması için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Demircili Mahallesi’nde iki kez yapılan halkın katılım toplantısının vatandaşlarca protesto edilmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED raporunu Ankara’ya gönderdi.

PROTESTO EDİLMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan rapor, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından görüşüldükten sonra ‘ÇED olumlu kararı’ verildi. Demircili Mahallesi’nde biri 27 Aralık 2018’de diğeri ise geçtiğimiz 25 Nisan’da yapılan halkın katılımı toplantıları, vatandaşlar tarafından protesto edilince proje onay alamamıştı. Proje revizyonu sonrası kapasitesi artırılan tesis için hazırlanan ÇED dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından görüşüldükten sonra, projeye ‘ÇED olumlu kararı’ verildi.

KRİTERLERİ KARŞILIYOR

Proje sahası için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü tarafından durum tespit raporu hazırlandığını belirten firma, raporda orkinos çiftliğinin kurulacağı bölgenin tebliğ kriterlerini sağladığını ileri sürdü. Yılda 900 ton kapasiteli orkinos yetiştiricilik tesisi kurmayı planlayan firma, bölgeye 50 metre çapında 8 kafes kuracak. Kafeslerin toplam yüzey alanı 15 bin 700 metrekare olacak. ÇED dosyasında işletme ömrü 30 yıl olarak planlanan tesisin, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlandığı sürece ömrünün sınırsız olduğu bilgisi de yer aldı. ÇED olumlu kararı, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlandı. Vatandaşların, ÇED kararına karşı 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor.

Urla'nın göz bebeği Demircili Koyu'na hançer!



AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANLARI VAR

Çevresel etkilerinin yanı sıra, proje sahasının çevresinde Akdeniz foku yaşam alanlarının bulunması da bir başka sorun. ÇED dosyasında, “Akdeniz foku, Türkiye’nin de imza koyarak taraf olduğu ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ kapsamında olup, kesin koruma altındadır. Akdeniz fokunun bölgede soyunu sürdürebilmesi ve ekosistemde varlığını koruyabilmesi, Türkiye ve Yunanistan’ın elindedir” ifadeleri yer aldı.

Ä°lgili resim
pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.