Albay sonunda hak ettiği değere ulaştı
Torbalı Kent Arşivi’nin bahçesinde heykeli bulunan Albay İbrahim Çolak Torbalı’nın kurtuluş mücadelesinde etkin rol oynadı. Bir çok kişinin önünden geçerek heykeline bakınmakla yetindiği kahraman Albay’ın hayatı askeri başarılarla dolu. Albay’ın hayatı kadar ilginç olan ise heykelinin dikiliş hikayesi.
Torbalı’yı düşman işgalinden kurtaran 3. Süvari Tümeni Kumandanı Çolak İbrahim Bey, tam 87 yıl önce ilçenin ‘Fahri Hemşeri’si seçilirken, günümüzde hak ettiği değere ulaşmaması ilçede uzun yıllar sitem konusu olmuştu. Uzun çabalar sonucu artık Çolak İbrahim’in ilçede bir heykeli var. Bugün Kent Arşivi bahçesinde heykeli bulunan Albay Çolak İbrahim Torbalı’nın kurtulmasında büyük pay sahibi olan ve ilçe halkının kahraman olarak görüyor Albay İbrahim Çolak, 20 Mayıs 1919 da yunan işgaline uğrayan Torbalı’yı Kiraz’da kurulan 3. Tümen’in başında bulunarak yunan işgalinden kurtarılmasında büyük bir rol oynamıştır. Bütün hayatını başarılar içerisinde geçiren 1881 yılında doğan Albay İbrahim Çolak, 1901 yılında harp okulundan mezun oldu ve 5.orduya atandı, 1904 yılında ise 3.orduya atandı. Meşrutiyetten önce gizli İttihat ve Terakki Cemiyeti‘ne girdi. İttihat ve Terakki Cemiyeti hakkında araştırma yapan Manastır Polis Müfettişi Hüseyin Sami Bey’e karşı bir çatışmaya girdi. Çatışma sırasında kendisi de kaza ile sağ elinden yaralandı. Eli tedavi edilmediği için çolak kaldı. Kurtuluş Savaşı‘nın başlarında II. Kuvve-i Seyyare adlı süvari müfrezesini kurarak Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmaları ve Aynacıoğulları isyanının bastırılmasında başarılı hizmetler yaptı. Çerkez Ethem isyanından sonra komutanı olduğu Kuva-yı Seyyare 3. Süvari Tümeni’ne dönüştürülerek komutanlığına atandı. 3. Süvari tümeni ile II. İnönü Savaşları’na katıldı. Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz‘da büyük yararlılıklar gösterdi. 1923’de Albay rütbesindeyken emekliye ayrıldı. Hayatı boyunca büyük başarılarda bulunan 1.Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşında da yer alan Albay İbrahim Çolak başarılarından ve vatan, millet sevdasından dolayı büyük gurur kaynağı olduğu için İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Yunan işgalinde olan Torbalıya büyük destek sağlayan 3.Tümenin başında bulunan Albay İbrahim Çolak’ı Torbalı halkı da çok sevdi. Başarılarının bir ödülü olarak ve kendilerine sevgilerini sunmak amacıyla 1931 Yılında Torbalı Belediyesi ve halk tarafından Fahri Hemşerilik unvanı almıştır. Torbalı Kent Arşivi’nin bahçesine kendisine duyulan saygı nedeniyle heykeli dikildi ve hayat hikâyesi tarihi meraklılarına sunulmaktadır.
“ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİM”
Torbalı’nın kurtuluşunun üzerinden 96 yıl geçti. Fakat Torbalı halkı Albay Çolak İbrahim’i kalbinden hiçbir zaman söküp atamadı. Öyle ki 2017 yılında Kent Arşivi binasına dikildiğini bildiğimiz heykeli için ilçede tarihe meraklı Çiftçi emeklisi Hasan Varlık heykelin dikilmesi için yaklaşık 10 yıl boyunca mücadele verdi. Bugün 76 yaşında olan Varlık’ın Albay İbrahim Çolak’a olan büyük sevgisi 1955 yılında bugün ismi değiştirilen Albay İbrahim Çolak Sokağı’nın anlamını babasına sormasıyla başlıyor. Çolak İbrahim’in Torbalı’ya ilk giren asker olduğunu öğrenmesiyle merakı başlıyor. Yaklaşık 10 yıl önce Albay İbrahim Çolak heykeli için ilk dilekçesini verdiğini söyleyen Varlık, “Yaklaşık 10 yıl kadar önceydi belki daha fazla. O zaman ‘Albay Çolak İbrahim’ heykelini gündeme getirdik, basın da gündeme getirdi. Dönemin Belediye Başkanı’na müracaat ettim. Dilekçeme cevap dahi gelmedi. Dilekçemde Torbalı’yı kurtaran, Torbalı’ya giren ve Torbalı hükümet konağına Türk bayrağını çeken Çolak İbrahim’in büstünün yapılmasını ve kendisinin Torbalı’da ölümsüzleştirilmesini istedim. Cevap gelmedi. Bu dilekçeyi birçok yetkili kuruma gönderdim ama maalesef o dönem yaptıramadım.” dedi
“SEFERİHİSAR KADAR OLAMADIK”
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Seferihisar’da bir cenazeye katılan Varlık, cenaze sırasında bir mezar taşının üstünde ‘Çolak İbrahim Mahalle Muhtarı’ yazısını gördükten sonra çevresindekilere böyle bir mahalle olup olmadığını soruyor. Varlık sözlerine şöyle devam etti, “Çolak İbrahim Mahallesi de var mı dedim ‘Var’ dediler. Peki, başka bir şey var mı Çolak İbrahim ile ilgili diye sorduğunda ‘Bir de Çolak İbrahim büstü’ var dediler. Beni oraya götürün dedim. Beni götürdüler büstü de gördüm okudum ya bir Seferihisar kadar olamıyorsak yazıklar olsun bize dedim”.
“SONUNDA GEÇEN YIL DİKEBİLDİK”
Heykel diktirme amacından vazgeçmeyen Varlık, son olarak dönemin yeni Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’e teklifini iletiyor. Varlık, “Belediye başkanına heykeli yaptırttık. Allah razı olsun emeği geçen personelden de Allah razı olsun. Anlaşarak kent müzesinin önüne geçen sene diktik. Bu yıl 7 Eylül’de rahatsızlığımdan dolayı ziyaret edemedim. O yüzden yeni ziyaret ettim” dedi. Amacına ulaştığı için mutlu olduğunu belirten Varlık’ın şimdi tek isteği ilçeni kurtarıcısı Albay Çolak İbrahim’İn daha çok tanınması.
DAVULLARLA ZURNALARLA KARŞILANDI
Torbalı’nın kurtulmasında büyük pay sahibi olan ve ilçe haklinin kahraman olarak gördüğü Albay Çolak İbrahim Bey, Torbalı’nın yani sira birçok ilçeyi ve bölgeyi düşman işgalinden kurtardı. Seferihisar’da, Bilecik’te, Urla’da ve daha birçok yerde Albay Çolak İbrahim Bey’in adı okula, mahalleye, meydana veya caddeye verildi. Torbali’da da Çolak İbrahim Bey adına bir cadde bulunuyor. Torbalılıların her seferinde minnetle andığı Albay’ın, Fahri Hemşeri seçildiği öğrenildi. İzmir’de yayın yapan 17 Ağustos 1931 tarihli, Anadolu Gazetesi’ndeki bir haberde Bilecik Milletvekili Çolak İbrahim Bey’in Denizli Milletvekili Haydar Rüştü Bey’le ilçeye geldiği tespit edildi. Halkın, Kusçuburun’da davulla zurnayla karşıladığı Çolak İbrahim Bey’e ‘Fahri Hemşerilik’ belgesi verilirken, Cumhuriyet Halk Fıkrası İlçe Başkanı Esat Bey tarafından da bir ziyafet verildiği öğrenildi.