Seferihisar Denizi’nde Bayram Coşkusu

Seferihisarlılar, Belediye öncülüğünde atalarından dinledikleri Deniz Bayramı’nı onlarca yıl sonra yaşamanın keyfini yaşadı.

 

Seferihisar Belediyesi, Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ortaklığıyla Seferihisar’ın anılarda kalmış “Deniz Bayramı” yıllar sonra tekrar hayata geçirildi. Çok eski yıllarda Seferihisar halkı tarafından üzüm ve tütün sezonunun kapanmasını kutlamak amacıyla düzenlenen  Deniz Bayramı, 14 Ağustos 2015 Cuma günü 7’den 70’e halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikle yeniden kutlandı. Eski yıllarda yaz döneminde rençperlik yapmak için bağ ve bahçelere göç eden halk, hasat döneminin bitimi olarak belirledikleri 14 Ağustos’u Deniz Bayramı olarak kutlamış ve bu sürdürülerek gelenek haline gelmişti.

 

2015 yılı 14 Ağustos’unda tekrar gerçekleşen etkinlik Akarca Spor Plajı’nda gerçekleşti. Deniz Bayramı’nda yüzme yarışması yapılırken, deve güreşi, yağlı direk gibi etkinliklere yer verildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi tekneleriyle yaptıkları gösterilerle bayrama renk kattı. Sığacık’tan gelen balıkçı tekneleri ile halka deniz turları düzenledi. Yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirken, yarışmaları kaybedenler de geleneklerde olduğu gibi, başlarında yumurta kırma, una bulama ve yoğurt dökme cezalarına çarptırıldı. Güne katılanlara Kecheese tarafından da keçi sütünden yapılmış dondurma ikramı yapıldı.

 

GELENEK SÜRDÜRÜLECEK

 

Deniz Bayramı’nda konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin büyüklerinin gözleri dolarak anlattıkları Deniz Bayramı’nı devam ettireceklerini ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi. Başkan Soyer; “Çok heyecan verici bir gün. Çünkü yıllarca bu topraklarda bu bayram kutlanmış. Tütün ve bağbozumu sonrası insanlar dinlenmek ve bunu kutlamak için bir araya gelirlermiş. Biz büyüklerimizden Deniz Bayramı ile ilgili inanılmaz güzel hikayeler dinledik. Bu geleneğin yok olmasına gönlümüz razı gelmedi. Tekrar canlandırmak mümkün diye düşündük ve bugün bu fikrin doğru olduğunu gördük. Bundan böyle her 14 Ağustos’u Deniz Bayramı olarak kutlamaya devam edeceğiz” dedi.

 

Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik; “İlçemiz turizmin parlayan yıldızı. Bu gelişimi sürdürürken, geleneklerimizi de unutmamak, sahip çıkmak gerekiyor. Deniz Bayramımız da bunlardan bir tanesi. Bundan sonraki yıllarda da sürdüreceğiz. Seferihisar ilçemiz tarihi serüveni içerisinde antik şehirlere sahip aynı zamanda tabiat harikalarıyla dolu bir ilçe.  Bugün bu şenlikler sahip olduğumuz değerleri yaşatmak, tanıtmak ve bu güzellikleri dünyaya anlatmak için tertiplediğimiz şenliğimiz için çok sevinçliyim, katılımın yüksek olması da beni ayrıca memnun etti. Bayramı gerçekleştirmeyi başaran Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

DSC_0790 DSC_0811 DSC_0819 DSC_0880 DSC_0886 DSC_0911 DSC_0943 IMG_2283 IMG_2291 IMG_2305 IMG_2382 IMG_2294

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.