SAKİN ŞEHİR: SIĞACIK

Yağmura yakalanmışsak bir çatı altına sığınırız, güneş bizi yakmaya başlayınca ağaç gölgesine sığınırız, karakış gelip kapımıza dayanırsa evimize sığınırız. Peki ya ruhumuz bunalmışsa, üşümüşse… İşte o zaman da insan ruhunu dinlendirebileceği, huzur bulabileceği bir yere sığınmak ister.

Ben böyle bir yer biliyorum işte. Ege kıyılarında şirin bir balıkçı kasabası. Havası temiz, yeşili parlak, mavisi derin, tarihi engin bir belde Sığacık.

Ülkemizin ilk yavaş şehri Seferihisar’ın Sığacık mahallesinden söz etmek istiyorum size. MÖ 1000 yıllarına uzanan şehrin tarihiyle, şarap tanrısı Dionysos’un memleketi şimdilerde sakinliğin başşehri olarak saltanatını sürüyor. 2009 yılında Türkiye’nin ilk cittaslow yani “sakin kent” unvanını alan Sığacık; taş döşemeli dar sokakları, bembeyaz rum evleri, bozulmamış kültürü ve harika doğasıyla bu ününü fazlasıyla hak ediyor.

Sığacık’ın ilk göze çarpan yeri kalesi ve kaleiçi yerleşim yerleridir. Kale deyince aklınıza devasa büyüklükte duvarları, surları olan bir kale gelmesin. Sığacık Kalesi alçak duvarlı, üç kapılı ve bu kapıların açıldığı galeriler ve ortada küçük bir avludan oluşan bir yapı. Ortadaki bu boşluğa pazar günü yörenin organik pazarı kuruluyor. Tabii pazar bu alanla sınırlı değil. Kaleiçi mahallesinin dar sokaklarına kadar uzanıyor pazarcı tezgahları. Şehre uygun adıyla “slow food” pazarı. Pazarda neler yok ki… Çevre köylerde üretilmiş ürünler, ev yapımı ekmekler, gözlemeler, el açması baklavalar, çeşit çeşit reçeller, doğadan gelen otlar, el işleri gibi daha nicelerini bulmak mümkün bu pazarda. Bu pazarın en güzel tarafı da gürültüsüz bir pazar olması. Çünkü pazarcılar burada ürünlerini satmak için bağırmıyorlar.

Sığacık Kalesi, içinde hayatın devam ettiği ender kalelerden biri. Kale içinde restore edilmiş Sığacık evleri, cami, hamam, mescit bulunuyor. Sığacık evlerinin dar sokaklarında gezerken çok güzel otantik, konsept mekanlarla karşılaşıyorsunuz. Bu dar, duvarları rengarenk resim ve graffitilerle süslenmiş sokaklarda hem kahvenizi yudumlayıp hem de ilginç fotoğraflar çekip gününüzü renklendirebilirsiniz. Kahve için benim tercihim Riccio Cafe oldu. Burası Afrika konseptine göre hazırlanmış, her santimetrekaresinde buram buram Afrika esiyor. Girişte sizi elinde mızraklı maket Afrika yerlileri karşılıyor. Damı sazlıklardan oluşan bambu salıncaklarda kahve içmenin zevkine doyamıyor insan. Sığacık evlerinin çoğunda bulunan dış avlu burada da var ve bu bölümde de Afrika esintileri hissettirilmeye çalışılmış.

Sokak aralarındaki lezzet durakları, hediyelik eşyalar, ilginç takılar, pazarcı tezgahları sizi defalarca bu sokaklarda döndürüyor ve kendinizi bu şirinliğin içinde buluyorsunuz. Yöre halkı da çok sempatik ve güler yüzlü. Sohbete açık, sıcakkanlı insanların bulunduğu bir mahalle burası.

Buraya kadar gelmişken Sığacık’a yürüyüş mesafesindeki antik liman kenti Teos’a da mutlaka uğramalısınız. MÖ 1000 yıllarında şarap tanrısı Dionysos’un oğlu Athamas tarafından kurulduğu kabul edilmektedir Teos şehrinin. Günümüze kadar gelmiş olan buradaki en sağlam yapı Dionysos Tapınağıdır. Teos Antik Kent Tiyatrosu harabe durumunda olsa da beş yüz kişilik oturma basamaklarıyla görülmeye değer bir kalıntıdır. Bir başka özelliği de tarihte ilk kez Sanatçılar Birliğinin kurulduğu bir kenttir Teos. Bir sanat kenti olan Teos’ta antik çağın önemli filozofları ve sanatçıları yetişmiştir.

İzmir civarında yaşıyorsanız günübirlik gelebileceğiniz gibi şehir dışından gelecekler için de kalmak için seçenek oldukça bol. Deniz kenarında çok cici butik oteller, pansiyonlar ve cumbalı rum evleri var. Bunların içinde Teos Lodge butik oteli tavsiye ederim. Kalmasanız bile bahçesinde denizin engin maviliğini seyrederken çayınızı yudumlayıp günün yorgunluğunu çıkarmanın tam zamanıdır. Kaleiçi’ndeki çok güzel, temiz, zevkle döşenmiş Sığacık Evleri’de kalmak için tercih edilebilir.

Sakinliğe, sessizliğe, sadeliğe sığınmak istiyorsanız Sığacık sizi bekliyor.

Salyangoz sembollü güzel şehir sana tekrar gelmek için sabırsızlanıyorum şimdiden. Özlemle, sevgiyle, selam ile… Hoşçakalın😊🐌

SIĞACIK VLOGU YOUTUBE KANALIMDA YAYINDA: https://youtu.be/PYhaDaarolk

ÇİLEKNAME PODCASTİM SPOTIFY’DA YAYINDA: https://open.spotify.com/show/6uAvhVXxzlR1TlRzNUZXWT?si=FBak2H0ETticGVwEdQevjw

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.