Orkinos Çiftliği İçin İkinci Toplantı da Yapılamadı

Seferihisar ile Urla ilçeleri sınırlarında bulunan orkinos çiftliğine karşı açılan davaların ardından, mahkeme 8 kafesin denize zarar verdiğini belirleyerek, kaldırılmasına hükmetti. Yetkililer, hasat zamanı geçtikten sonra kafeslerin kaldırılacağını belirtti. Ancak geçen ağustos ayında tamamlanan hasadın ardından orkinos çiftliği henüz kaldırılmadı. Firma yetkilileri, kafesleri 10 nolu alandan, 9 nolu alana taşımak için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı. Kafeslerin taşınması için Urla’nın Demircili Mahallesi’nde ikinci kez düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı, vatandaşların protestosu üzerine gerçekleştirilemedi.

İzmir’de çevreciler, Seferihisar ilçesi Sıcağık Koyu’nda kurulu bulunan orkinos çiftliğinin kapatılması için açtıkları davaları kazandı. Mahkeme, 10 nolu su ürünleri yetiştiriciliği alanında 8 kafes ile faaliyetini sürdüren çiftliğin kaldırılmasına hükmetti. Urla Kaymakamlığı, geçen ağustos ayının hasat zamanı olduğunu belirterek, hasadın ardından kafeslerin kaldırılacağını belirtti. Aradan geçen 8 aya rağmen çiftlik kaldırılmadı. Vatandaşlar, mahkeme kararlarının uygulanmasını beklerken, Sığacık Koyu’nda bulunan orkinos çiftliğinin, Urla Demircili koyunda belirlenen 39 bin 200 metrekarelik alana taşınması için ÇED dosyası hazırlandı. Tesisin kurulması için 27 Aralık 2018’de Demircili Mahallesi’nde halkın katılım toplantısı düzenledi. Vatandaşların tepkisi üzerine, yetkililer toplantıyı yapamadan köyden ayrıldı. Aradan geçen 4 ayın ardından, aynı proje için bir kez daha halkın katılım toplantısı düzenlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile şirket yetkilileri, bir kez daha halkın tepkisiyle karşılaştı. Mahallede bulunan kahvehanede toplantı yapmak isteyenler, vatandaşlar tarafından slogan ve alkışlarla protesto edildi. Zaman zaman gergin anlar yaşandı. Çevreciler, firmanın mahallede yaşamayan farklı kişileri getirerek, onlarla toplantı yapmak istediğini ileri sürerek tepki gösterdi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Orkinos balık çiftliklerinin durdurulması için mahkeme kararı olmasına rağmen hukukun arkasından dolanılarak 50 metre ötesi için bugün burada ÇED toplantısı yapıyoruz.

Arkadaşlar, ‘Hukuk herkes için geçerli. Hukuk herkese lazım… Önce hukuka ve doğaya saygılı olacaksınız.

Bu masmavi körfezimiz kimsenin babasının çiftliği değil. Atalarımızın canlarını vererek bize bıraktığı bu coğrafyayı tertemiz bir şekilde bizlere emanet edildiği gibi çocuklarımıza bırakacağız.

8 yıllık bir hukuki sürecin sonunda o noktadan gitmeleri gerektiğine dair kararı aldık ama buna rağmen orkinos çiftliklerini gönderemedik. Bunu doğru bulmuyorum, bunu kabul edemiyorum.

Ordan gitmeleri mahkeme kararıyla kesinleşmişse gitmesi gerekir.

Sığacık Körfezi, kapalı bir körfezdir.

Orkinos yetiştiriciliği, Sığacık Koyu ekosisteminde, geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 725 No’lu İlke Kararına aykırılık teşkil etmektedir. 2364 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca, turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ımızın ‘sakin şehir’ markasına zarar vermektedir.

Artık kanunen en üst seviyede haklılıklarımız ispatlandı. Bu projelere neden karşı çıktığımızı hep anlattık. Sığacık Körfezinin bu tür tesislere uygun olmadığını söyledik ve 2010 yılından beri açtığımız davaların tamamını kazandık. Bilirkişi raporları, dava sonuçları gösteriyor ki; Sığacık Körfezi orkinos balık yetiştirme tesisi için uygun değil ” dedi.

Toplantı, vatandaşların tepkisi nedeniyle sonlandırıldı. Çevreciler, toplantıya katılmadıklarına dair tutanak tuttuktan sonra dağıldı.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.