Seferihisar ilçesinde, Şevketi Bostanın tanıtımı, üreticilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Seferihisar Orhanlı Mahallesinde “Tarladan Sağlığa, Şevketi Bostan Şenliği” düzenlendi.
Şevketi Bostan Şenliğine, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Başsavcısı Arif Gedikoğlu, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir, Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt, Orhanlı Mahallesi sakinleri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Şevketi Bostan Şenliğinde konuşan Vali Toprak, “Seferihisar, Ülkemiz gibi İlimiz gibi çok güzel yerlerden biri. Orhanlı köyü verimli toprakları ve alanları ve güzel insanlarımızla ülkemize, ilimize ilçemize hizmet ediyor. Sizlere şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu proje önemli. Ben, Şevketi Bostanı Diyarbakır da iken öğrenmiştim. İzmir’e gelince Şevketi Bostanın değerini daha iyi anlamış olduk. Dışarıdan baksanız bir diken gibi gözüküyor. Ama o dikenin içerisinde insana şifa olarak gelen, her türlü içerik bulunuyor. Bu bitkinin geliştirilmesi, üretilmesi, yaygınlaştırılması, il ve ülke ekonomisine katkı sağlaması istenen bir nokta.
KATKI MADDESİ OLMADAN, İNSANLARIMIZA FAYDALI OLABİLECEK ŞEKİLDE ÜRETİYORSUNUZ
Her birimiz bir şeylerle uğraşıyoruz. Değerli çiftçilerimiz sizlerde değişik üretim alanlarında çalışıyorsunuz ama önemli olan ürettiklerimizin dekar başına elde edilebilecek gelirin en yüksek olanının ekebilmektir, biçebilmektir.
Onu satışa pazarlamaya konu edebilmektir. Kilogramı sekiz-on lira bir bedel elde ediyor. Dekarda yılda 3000-6000 arası para kazanabiliyor. Diğer üretim noktalarına baktığımızda çeşitlerine baktığımızda Şevketi Bostanın hakikaten daha yaygınlaştırılmasının gereği açık şifasıyla lezzetiyle birlikte.
İzmir ve çevresi sakin şehir görünümünde. Sessizlik ve sakinliğin altında ciddi bir üretim gücü var. İnsanlarımızın o üretim alışkanlığı var hakikaten burada sizler değişik ürünleri üretiyorsunuz. Kaliteli üretiyorsunuz, organik üretiyorsunuz. Allah’ın bahşettiği alanlarda verimli ve organik üretmeye çalışıyorsunuz. Katkı maddesi olmadan insanlarımıza faydalı olabilecek şekilde üretiyorsunuz.
ÜRETİCİLERİMİZ, HER ALANDA ÜRETİM YAPIYOR
Sizlere şükranlarımı teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Buraya gelen tarım danışmanlarımıza demek ki fırsat verildiğinde, çiftçimizle üretimimizle birlikte önemli üretim hamlelerini gerçekleştirebiliyorlar. Örneğini burada canlı olarak yaşıyoruz. İl Tarım Müdürümüzün ilden desteklediği, İlçe Tarım Müdürlüğümüzün ilçeden desteklediği ve tüm çalışma ekibinin katkı koyduğu ama özelinde de buradaki TARGEL personeli, tarım danışmanı dediğimiz 2004 yılında 1000 kişi ile başlayan, her köye bir tarım mühendisi, veteriner personel verilmesi konusu ama şimdi geldiğimiz noktada bugün itibariyle ülkemizde 10 bin kişiye ulaşıldı. Önemli olan sayı değil sayı çerçevesinde köylümüzle birlikte üreticimizle birlikte, hayvan yetiştiricilerimizle birlikte, bitkisel üretim yapan üreticilerimizle birlikte, mühendislerimiz, veterinerlerimiz ne gibi yol açıyorlar. Onlara nasıl rehberlik edip geliştiriyorlar buna bakmak lazım. Bugün iftihar ediyoruz ki Şevketi Bostan örneğinde olduğu gibi bu proje önemli bir proje ve sonuçları da güzel olumlu noktalara ulaşmış oluyor. Tüm üreticilerimizi tebrik ediyorum. Üreticilerimiz, her alanda üretim yapıyor. Ülke olarak hakikaten üretmek noktasındayız. Özellikle gıda üretimi dünyada git gide kıtlaşacak bir alan, önemli olan çevremizle birlikte çevremizi koruyarak bu üretimi daha da geliştirebilmek, bu ürünler geliştikçe de güzel sonuçlar almış olacağız. Bir tarafta hayvansal üretimi arttıracağız bir tarafta bitkisel üretimi arttıracağız. Bir taraftan insanlarımızın ihtiyacı olan teknolojiyle birlikte ama çevreyi bozmadan bu üretimi gerçekleştireceğiz. İnsanlarımızı mutlu huzurlu refah düzeyine ulaştırmış olacağız.
Seferihisar bir farkını da ortaya koymuş oldu. Orhanlı Mahallesi ve Seferihisar’ın çevremizin ilk kadın muhtarı. Kadınlarımızın da temsile katılma noktasında önemli gayretleri oluyor. İnsanlarımız artık fırsat da veriyor.
Bayanlarımızı desteklememiz gerektiğini inanıyorum. Bayanlarımıza daha fazla fırsat verebilirsek, şüphesiz ki erkek bayan ayrımı yapmadan ifade etmek istiyorum. Hayatın zorluklarına aynı ortam içerisinde birlikte katlanmamız gerekiyor.
Kadınlarımızın üretici gücü, yönlendirici gücü, aileyi idare etme gücü daha da yoğun olduğu için fırsat verebilmemiz gerekiyor. Burada da özellikle muhtar hanımın bayan olmasından dolayı da memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Burada bulunmaktan memnuniyetimi ifade temek istiyorum. Projelerde emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Projelerin araştırma geliştirme noktasında emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun nice güzel günlerde tarla günlerinde buluşmak üzere hepinizi hürmetle selamlıyorum. “ dedi.