Marina büyüyor, toplantı 26 Temmuz’da

30 Ekim 2020’de Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem, İzmir’de çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuş, bir kişi de İzmir Seferihisar’da deprem sonrası meydana gelen tsunamide suya kapılmıştı.

Seferihisar’a bağlı Sığacık’ta mevcut marinanın büyütüleceği öğrenildi. Marinanın kapasite artışı projesi halkın tepkisini çekerken, söz konusu adımla yeni dalgakıranların tsunami tehlikesi halinde daha büyük tahribat yaratmasından endişe ediliyor. Projenin ÇED raporundaysa söz konusu tehlikelerden bahsedilmiyor.

Projeyle Sığacık’ta yeni bir “ayrıcalıklı bölge” oluşturulmasından da endişe ediliyor. Yüzer iskeleler, dalgakıranlar, beton platformlar oluşturulacağı belirtilen projeyle marina içerisine marka alış-veriş merkezleri kurulacak ve Sığacık koyuna sadece küçük tekneler girebilecek. Akıntının çok zayıf olduğu bölgede söz konusu kalabalığın körfezin kirliliğini kalıcı hale getirmesi de ihtimaller dahilinde.

26 Temmuz’da ÇED toplantısı yapılacak

Marinanın daha fazla tekne alabilmesi için gerçekleştirilecek ve mevcut şirketin yapacağı öğrenilen projeyle bölgenin talan edileceğini düşünen Türkiye Komünist Partisi, Seferihisar’da sivil toplum kuruluşları, dernekler ve partilerin oluşturduğu Seferihisar Demokrasi Platformu 26 Temmuz’da saat 10.00’da Def-i Gam Cafe’de yapılacak ÇED toplantısına katılma çağrısı yaptı.

Marina İşletmesinin Genişlemesi faydalı mı zararlı mı olur ?

  • Zararlı olacaktır (82%, 18 Oylar)
  • Faydalı olacaktır (9%, 2 Oylar)
  • Projeyi görmeden karar veremiyorum (9%, 2 Oylar)
  • Kararsızım (0%, 0 Oylar)

Toplam oy veren: 22

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

Türkiye Komünist Partisi Seferihisar İlçe Örgütü ve Seferihisar Demokrasi Platformu talana ve yağmaya şu sözlerle dikkat çekti;

Türkiye Komünist Partisi Seferihisar İlçe Örgütü, ülkenin karanlık günlerden geçtiği şu dönemlerde, her bir yurttaşımız, açlık, yoksulluk, pahalılıkla mücadele ederken, sermaye sınıfı da rant, kentsel yağma ve talanı hedefleyen politikalarına büyük bir hızla devam etmektedir. Sığacık da mevcut marinanın büyütülmesine dönük halka sunulan proje de bunun bir göstergesidir. Emekçi halk yoksullaşırken arsızca cebini dolduran patronları ve sermaye sınıfını görmezden gelemeyiz. kamucu planlamaların değil; sermaye sınıfından yana politikaları üreten bu düzeni reddediyoruz diyen Türkiye Komünist Partisi Seferihisar örgütü Talana ve Yağmaya geçit vermeyeceklerini ve sürecin takipçisi olacağını açıkladı.

Seferihisar Demokrasi Platformu ise yaptığı geniş çaplı duyurusunda,

Sayın Seferihisarlılar

Seferihisar’ımız bir tehditle karşı karşıya!

Sığacık’ta mevcut marinanın kapasitesi arttırılarak, burada yeni bir ayrıcalıklı bölge oluşturulacaktır. Deniz doldurulacak, yapılacak dalgakıranlarla Sığacık balıkçılarının denize açılmaları zorlaştırılacak, Sığacık ranta kurban edilecektir.

Yüzer iskeleler, yüzer dalgakıranlar, yüzer beton platformlar oluşturulacak, marina içerisine marka alış-veriş merkezleri kurulacaktır. Körfezin en derin yeri, marinaya tahsis edileceği için Sığacık koyuna sadece küçük tekneler girebilecektir. Bir süre sonra körfez derinliği giderek daha da azalacak, balıkçılık yok edilmiş olacaktır. Balıkçı tekneleri körfeze giremeyecektir. Yatların atıklarıyla deniz aşırı derecede kirlenecektir. Akıntının çok zayıf olması, körfez kirliliğini kalıcı yapacak, aşırı koku etrafa yayılacak, denizdeki canlı yaşamı sona erecek, bir süre sonra Sığacık, bugünkü özelliklerini, güzelliklerini ve değerini kaybedecektir.  Dolaysıyla çevre esnafı da ekonomik açısından ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir. 

30 Ekim depreminin yarattığı Tusunami henüz belleklerimizden silinmedi. Benzeri bir depremle oluşacak Tusunami dalgaları, kurulacak dalgakıranlarla doğrudan Sığacık’ın içerisine yönelecek ve çok daha büyük tahribatlar ve facialara yol açacaktır. Üstelik bu bölgede aktif fayların varlığı da bilinmektedir.

Hazırlanan ÇED raporu, özetlediğimiz bu sorunlara hiç değinmemekte, marina kapasitesinin arttırılmasını bir müjde gibi sunmaktadır. Oysa bu marina, halka bir katkıda bulunmayacak marina içerisinde kurulacak marka alışveriş mekânlarını büyütecektir. Marinanın içine yapılacak otel, restoran vb. bölge ekonomisine ve halka hiçbir katkı sağlamayacaktır.

Seferihisar halkının soluk aldığı, denizle buluştuğu Sığacık, ayrıcalıklı bir kesime tahsis edilmiş gibi olacaktır. Doğası gereği bu süreç marina ile sınırlı kalmayacak, bölge betonlaşacak, kısacası, kentimiz sakin şehir olmaktan çıkacak, Sığacık’ın bir rant alanına dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.

ÇED toplantısına karşı Tüm Sığacık ve Seferihisar halkını davet ediyoruz.

Tarih: 26 Temmuz 2022 Salı Saat 10.00

Yer: Def-i Gam Cafe Sığacık ( Marina Önü)

BİRLİK OLALIM SIĞACIK’I KURTARALIM

Ek marina yapımı;

Sığacık esnafının kepenk kapatması demektir,

Deniz kirliliğinden dolayı Sığacık ve kale içinin kokması demektir,

Sığacık’ta balıkçılığın bitmesi demektir.

Seferihisar Haber olarak size soralım marinanın büyümesi Sığacık için faydası mı olur zararı mı olur.

Marina İşletmesinin Genişlemesi faydalı mı zararlı mı olur ?

  • Zararlı olacaktır (82%, 18 Oylar)
  • Faydalı olacaktır (9%, 2 Oylar)
  • Projeyi görmeden karar veremiyorum (9%, 2 Oylar)
  • Kararsızım (0%, 0 Oylar)

Toplam oy veren: 22

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

 

 

 
pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.