Mandalina Ağaçta Kaldı

 

Türkiye’de mandalina üretiminde kalite ve marka olarak önde olan Seferihisar Mandalinası rekolte ve satış açısından en verimli dönemi yaşıyor.

Bunun temelinde Seferihisar’da istihdamın, ekonomik gücün artışı yatıyor. Seferihisar Belediyesi tarafından alınan ve Seferihisar Mandalina Birliğinin kullanıma verilen mandalina işletme tesisi Seferihisar’ın yerel ürünü olan satsuma cinsi mandalinanın değerinin ve pazarlama gücünü kat kat arttırdı .

Mandalina Neden Ağaçta Kaldı

Yıllar önce bunu sık sık Seferihisar’da duymak mümkündü; mandalina para etmiyor alan yok denilir ve hatta mandalina yollara dökülürdü.

Bugün basına düşen bir haberde bölgede 780 bin mandalina ağacı bulunduğunu,  ancak son 5 yıldır yaşanan pazar sıkıntısı nedeniyle ağaç sayısının da düşüş göstermeye başladığı belirtildi.  Ürünü para etmeyen üreticinin mandalinanın yerine zeytin ve diğer ürün çeşitlerine yöneldiğine dikkat çekildi. Yöredeki mandalina ağacı sayısının 500 bine kadar düştüğünü tahmin ettiklerini belirtip “Bu sayı her geçen yıl daha da düşüyor” dedi yetkililer.

Oda Başkanının yaptığı açıklamada “Ürünün para etmemesi nedeniyle üreticinin ağaç bakımı yapmadı. Bu nedenle rekolte bu yıl 6 bin tona kadar düştü. Bölgede üretilen 6 bin ton mandalinanın sadece üçte biri hasat edilirken, kalan 4 bin ton ürünün ağaçta çürümeye terk edildi. Bu yıl üretici değil aracılar para kazandı. Ağaçtan 30 kuruşa alınan ürün pazarda ve markette 4 kat artıyor. Son 5 yıldan bu girdi maliyetinin sürekli artmasına karşın üretici, 30 kuruşa mandalina satıyor. 30 kuruş ürünün toplanmasına bile yetmiyor. Durum içler acısı” dedi.

Mandalina üreticisi Emre Ergamalıoğlu, sorunun temel nedeninin plansız üretim olduğunu ileri sürüp, “Mandalina para etmeyince de üretici mandalinayı ağaçta bırakmaya başladı. Birçok arkadaşımız topladığı ürünleri çevre il ve ilçelerde satmaya çalıştı ama başarılı olamayınca denize döktü. Birçok üreticimiz de kesim parası bile karşılamayan fiyat karşısında ürünü tarlada bıraktı. Emeklerimize yazık” dedi.

Evet mandalina ağaçta kaldı, ama Seferihisar’da değil. Bu haberlerin yapıldığı yer bize fazla uzak olmayan Balıkesir. Yıllar önce mandalina ile duyduğumuz yaşadığımız sorunları şimdi onlar yaşıyor. Seferihisar’da beş yılda mandalinanın kötü gidişine dur denildi. Yapılan Mandalina Festivali alınan Mandalina İşleme Tesisi ve fiyatın birlik tarafından belirlenmesi mandalina üreticisi için geleceğin Seferihisar’da iyi olacağının bir göstergesi.

 

22895508
Balıkesir
mandalina_ureticilerine_mujde_h8785
Burası Seferihisar

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.