Karaburun, ”Kırkım Şenliği” İle Renklenecek

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü ‘‘Karaburun Kırkım Şenliği’’ bu yıl 5. kez Karaburun Kavaklıkuyu Mevkii’nde gerçekleştirilecek.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ve Yarımada’nın geleneksel kültürünün önemli motifleri arasında yer alan ‘‘Karaburun Kırkım Şenliği’’ bu yıl 5. kez Karaburun Kavaklıkuyu Mevkii’nde gerçekleştirilecek.

 

Etkinliğin startı Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında verildi. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay’ın katıldığı toplantıda; Anadolu kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin merkezini teşkil eden Karaburun’un, turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri bir konumda bulunmasıyla bölgeye özgü kıl keçisi yetiştiriciliğinde odak noktası olduğuna vurgu yapıldı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin hayata geçirdiği ‘‘Halk Elinde Islah’’ projesiyle koruma altına alınan Karaburun Kıl Keçisinin, Karaburun ve Mordoğan başta olmak üzere yarımada bölgesinin sembolü olduğunu kaydeden Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yetiştiricinin düğünü olarak bilinen kırkım ritüelinin gelenekten geleceğe ışık tuttuğunu söyledi. Başkan Çakır, bölgenin turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri olduğunu belirterek, bu kültürü korumayı amaçladıklarını belirtti. ‘‘Gelenekler bugünü yaşatır’’ diyerek yola çıktıklarını ifade eden Çakır, ‘‘Keçi ürünleri en sağlıklı ürünler. Bu yüzden keçi üretiminin devamı ve sağlıklı nesil için ürünlerinin de devamını istiyoruz. Bu geleneği yaşatmak için kırkım şenliğinin de devam etmesi gerekir.’’ şeklinde konuştu.

 

Kırkım Şenliği’nin bölge çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşan ailelere destek olunması, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe çekilmesi için geleneksel hale getirildiğini söyleyen İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Karaburun Kıl Keçisi’nin literatüre girmiş özel bir ırk olduğunu, Birlik olarak gerçekleştirdikleri Halk Elinde Islah çalışmaları ile bu türün genetik özelliklerini bozmadan verimini kendi içinde arttırdıkları söyledi. İZKA desteğiyle uyguladıkları Soğuk Zincirde Süt Toplama Projesi sayesinde yetiştiricinin ürettiği sütün artık değerinde pazarlanabildiğine dikkat çeken Türer hafta sonu tüm sektör temsilcilerini destek, tüm Egelileri ise hoş bir gün geçirmeleri için Karaburun’a davet etti.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİ SÜRECEK!

 

Soru-cevap kısmında söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay ise yeni Büyükşehir yasası ile tarım ve hayvancılık ile uğraşan tüm vatandaşlara destek vereceklerini müjdeledi. Geçtiğimiz hafta İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Urla ilçesinde ihtiyaç sahibi yetiştiricilere Sakız cinsi damızlık koç ve Kıl keçisi dağıttıklarını hatırlatan Tugay, özellikle yarım ada bölgesinin küçükbaş hayvancılıkta hak ettiği yere gelmesi için projeler ürettiklerini söyledi.

 

KEÇİLER İMECE USULÜ KIRKILACAK, ISLAH PROJESİNİN GÜZELLERİ YARIŞACAK

 

Her yıl hayvan sahiplerinin bir araya gelerek, yaz sıcaklarında keçileri rahatlatmak için imece usulü gerçekleştirdiği keçi kırkımı, farklı bir hafta sonu alternatifi şeklinde kutlanacak, şenlik süresince geleneksel lezzetler dağıtılacak. Kırkım Şenliği’nde ayrıca ‘‘En Güçlü Teke’’ ve ‘‘En İnatçı Keçi’’ yarışmaları yapılacak.

 

İzmir ve şehir dışından yüzlerce katılımcıyı ağırlayacak organizasyon, yetiştiricilik sektörü ile ilgili olan kurumların yöneticilerini, İzmir Milletvekilleri ve yerel yöneticileri de çiftçiler ile bir araya getiriyor. Bu yıl 5.’si yapılacak Kırkım Şenliği’nde etkinlikler Sabah saat 10.00’da başlayacak, 17:00’ye kadar sürecek. Etkinliklerin ücretsiz olduğu organizasyon, doğa severler için de alternatif bir hafta sonu planı olacak.

 

IMG_5065 IMG_5104 IMG_5125

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.