İtalya’dan Gökçeada Uyarısı

Sakin’kentlerin üye olduğu İtalya merkezli Cittaslow Birliği’ne Türkiye’den üye 14 yerden biri olan Gökçeada’da, altın ve gümüş madeni aramak için Merih Madencilik’in yaptığı başvuruya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan olumlu yanıt verildi.

Bakanlığın yanıtı sonrasında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılırken, dünyanın tek sakin adası konumundaki Gökçeada’nın bu unvanı tehlikeye girdi.’En kıdemlisi Cittaslow Birliği’nin Başkanı Stefano Pisani, Gökçeada Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’na bir mektup gönderdi.

Gökçeada’ya maden ocağı açılması halinde Sakin Şehir üyeliğinin iptal edileceğini kaydeden Pisani, mektubunda şöyle dedi: “Gökçeada, Seferihisar’dan sonra Türkiye’den birliğimize katılan en kıdemli kenttir. Gökçeada’nın değeri, Cittaslow felsefesinin en başarılı uygulandığı örneklerden biri oluşundandır. Üyelik standardı olarak yerine getirilmesi gereken kriterleri yüzde 71 başarıyla tamamlayan Gökçeada, Cittaslow ailesinin en değerli üyelerinden biri olmuştur. Bir ada oluşu, ona eşsiz bir özellik kazandırmaktadır. Ancak genel merkezimize yapılan başvurular, Gökçeada’nın üyeliğinin ciddi tehdit altında olduğunu göstermektedir. Maden ocağı kriter ihlali anlamına gelmektedir. Böyle bir ihlalin gerçekleşmesi, Cittaslow hareketinin saygınlığına da gölge düşürecek bir adım olacaktır. Maden aranması kentin üyelik kriterlerini kaybetmesi anlamına geleceğinden, Gökçeada’nın Cittaslow unvanını sürdürmesi imkanı da ortadan kalkacaktır.”

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.